Σε συναυλία πήγαμε, καφέ ήπιαμε, θέατρο είδαμε, λουκουμάδες φάγαμε. Το κυριότερο όμως συμπέρασμα είναι, ότι τα Εξάρχεια παραμένουν σταθερή αξία με πολλές επιλογές για να περάσετε όμορφα τα Χριστούγεννα.

Είδα τους Vodka Juniors στο Gagarin (Λιοσίων 205). Μετά το sold out του Σαββάτου, οι προσδοκίες για τη δεύτερη βραδιά στο Gagarin ήταν ιδιαίτερα αυξημένες, προσδοκίες στις οποίες ανταποκρίθηκαν άψογα τα μέλη της ελληνικής -αγγλόφωνης- μπάντας Τα σκήπτρα που πήραν από τους Despite Everything, οι οποίοι άνοιξαν τη συναυλία, “επέβαλαν” ένα αρκετά metal ξεκίνημα, με τραγούδια από το Suburbancore, εναλλάσσοντας στη συνέχεια τα μουσικά είδη και δείχνοντας τις πολλαπλές μουσικές τους επιρροές, από punk, metal, reggae, hip hop.

vodka_juniors

Η εξαμελής μπάντα δεν σταμάτησε στιγμή να ξεσηκώνει τον κόσμο -που γέμισε ασφυκτικά το Gagarin- αποδεικνύοντας πως η ελληνική σκηνή μπορεί να παράξει σπουδαίες μουσικές, οι οποίες δεν υπολείπονται σε δημιουργικότητα από τα ξένα συγκροτήματα της punk-rock σκηνής. Αδιαμφισβήτητα ένα από τα καλύτερα live της χρονιάς που πέρασε, με απίστευτη ζωντάνια και τρελά mosh pit με φουσκωτούς καρχαρίες και στρώματα θαλάσσης.

Σοφιάννα Μπονοβόλια

Πήγα στο Παρασκήνιο στα Εξάρχεια (Καλλιδρομίου 64). Ένα καφέ με… γαλλικό στυλ στην καρδιά της Αθήνας που το εκτιμάς εξίσου την κάθε εποχή. Την άνοιξη γιατί καταλαβαίνεις ότι έχει έρθει άνοιξη, καθότι ακριβώς βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το Άμα Λάχει με την πανέμορφη και ανακαινισμένη αυλή του.

paraskinio

Τον χειμώνα γιατί από τα μεγάλα του τζάμια, μπορείς να χαζεύεις έξω, ενώ εσύ βρίσκεσαι στα ζεστά και απολαμβάνεις τον επίσης ζεστό καφέ σου. Αποτελεί εξαιρετικό χώρο για να διαβάσεις, για να δουλέψεις με τον υπολογιστή σου, αλλά και για να μοιραστείς μερικές γαλήνιες στιγμές με την παρέα σου. Οι τιμές κυμαίνονται σε επίπεδα Εξαρχείων, οπότε δεν θα χρειαστεί για όλα τα παραπάνω να πληρώσεις και κάτι παραπάνω.

Κώστας Παπαντωνίου

Πήγα στο θεατρική παράσταση «Σκάσε και φίλα με», στο Studio Μαυρομιχάλη (Μαυρομιχάλη 134, Εξάρχεια). Το κείμενο έχει γραφτεί από την Ερωφίλη Κόκκαλη, η σκηνοθεσία ανήκει στην Πέμυ Ζούνη και η μουσική έχει γραφτεί από το Θέμη Καραμουρατίδη.