Πολύ συχνά έρχονται στη δημοσιότητα κοινωνικά πειράματα σχετικά με την ξενοφοβία, τον ρατσισμό, τη μισαλλοδοξία με την οποία αντιμετωπίζονται συνάνθρωποί μας, απλά και μόνο επειδή έχουν διαφορετικό χρώμα δέρματος, μιλούν άλλη γλώσσα ή έχουν κάποιο εξωτερικό χαρακτηριστικό που τους διαφοροποιεί.

Όλα αυτά τα πειράματα όμως γίνονταν σε χώρες του εξωτερικού. Για πρώτη φορά ένα τέτοιο πείραμα με θέμα τον ρατσισμό έγινε στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στο κέντρο της Αθήνας, όπου δύο ηθοποιοί δίνουν τη δική τους παράσταση και περιμένουν τις αντιδράσεις του κόσμου.

Το σκηνικό τοποθετείται σε δύο στάσεις λεωφορείου (Συγγρού-Φιξ), στο παγκάκι των οποίων κάθεται ένας μετανάστης από το Μπαγκλαντές, ο οποίος είναι ηθοποιός. Μετά από λίγο έρχεται ένας άλλος ηθοποιός από την Ελλάδα και εξαπολύει χυδαία και ξενοφοβική επίθεση εναντίον του μετανάστη, με τις κρυμμένες κάμερες να καταγράφουν το περιστατικό και τις αντιδράσεις των παρευρισκομένων.

Το κοινωνικό αυτό πείραμα πραγματοποιήθηκε την 20η Φεβρουαρίου από την ΑctionAid και δόθηκε στη δημοσιότητα δύο μέρες πριν την παγκόσμια μέρα κατά του ρατσισμού, 21η Μαρτίου. Το μήνυμά του απλό. Πάρε και εσύ θέση κατά του ρατσισμού.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια

X