Του Αργύρη Παναγόπουλου (Αυγή)

Πάνω από 250.000 χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στο κέντρο του Μιλάνου εναντίον του ρατσισμού, των διακρίσεων και της ξενοφοβίας δίνοντας τη δική τους απάντηση στα διχαστικά, φασιστικά και εθνικιστικά μηνύματα της κυβέρνησης του Κόντε, του Σαλβίνι και του Ντι Μάιο.

Η συμμετοχή ξεπέρασε τις προβλέψεις των διοργανωτών, με την πλατεία του Ντουόμο να έχει γεμίσει κόσμο, ενώ ακόμη χιλιάδες άλλα άτομα περίμεναν να ξεκινήσουν την πορεία από τον γειτονική Πόρτα Βενέτσια.

Τη διαδήλωση διοργάνωσαν πάνω από 1.200 σύλλογοι και δημόσιοι φορείς συμμετείχαν με τα πανό τους, δήλωσαν συμμετοχή πάνω από 700 δήμοι, ενώ 20 από αυτούς συμμετείχαν με τις σημαίες των δήμων τους, μεταξύ των οποίων το Ριάτσε του κυνηγημένου αντιρατσιστή δημάρχου Ντομένικο Λουκάνο. Από το Facebook 40.000 άτομα είχαν δηλώσει τη συμμετοχή και τη στήριξή τους στη διαδήλωση.

Στη διαδήλωση συμμετείχε και το μεγαλύτερο ιταλικό συνδικάτο, η αριστερή CGIL, με το νέο της γενικό γραμματέα Μαουρίτσιο Λαντίνι, και οι ηγέτες των δύο άλλων μεγάλων συνδικάτων CISL και UIL, ο γενικός γραμματέας της Ιταλικής Αριστεράς Νικόλα Φρατοϊάνι, η πρόεδρος του ARCI Κιαβάντσι, ο ιδρυτής της μεγάλης ΜΚΟ Emergency Στράτα, και μια σειρά ηγετικών στελεχών του Δημοκρατικού Κόμματος, με επικεφαλής τον δήμαρχο του Μιλάνου, τον Περιφερειάρχη του Λάτσιο (Ρώμης) και τους δύο υποψήφιους γραμματείες για την ηγεσία του κόμματος, Τσινγκαρέτι και Μαρτίνα.

“Είναι μια μεγάλη δημόσια πρωτοβουλία για να πούμε ότι θέλουμε έναν κόσμο που να βάλει στο επίκεντρο τους ανθρώπους. Η πολιτική του φόβου και η κουλτούρα των διακρίσεων καλλιεργείται συστηματικά για να τροφοδοτήσει το μίσος και να δημιουργήσει πολίτες Α΄ και Β΄ κατηγορίας. Για εμάς αντίθετα, ο εχθρός είναι οι διακρίσεις, η εκμετάλλευση και το πρεκαριάτο. Η ένταξη, οι ίσες ευκαιρίες και η πραγματική δημοκρατία σε μια χώρα χωρίς διακρίσεις, χωρίς τοίχους, χωρίς εμπόδια αποτελούν αιτίες για να κινητοποιηθούμε σε εθνικό επίπεδο… γιατί πιστεύουμε ότι η καλή πολιτική πρέπει να στηρίζεται στην επιβεβαίωση των ανθρωπίνων, κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων. Γιατί πιστεύουμε ότι οι διαφορές, που σχετίζονται με το φύλο, το έθνος, τις κοινωνικές συνθήκες, την θρησκεία, την σεξουαλική κατεύθυνση, στο έθνος προέλευσης και μέχρι και την υγεία δεν πρέπει να μετατραπούν ποτέ μια ευκαιρία για να δημιουργηθούν νέα άτομα για να τα διαχωρίσουμε, εχθροί για να τους καταδιώξουμε και να τους γκετοποιήσουμε ή άτομα για να τα περιθωριοποιήσουμε. Εμείς είμαστε υπέρ των δικαιωμάτων και της ένταξης. Εμείς είμαστε αντιρατσιστές, αντιφασίστες και σίγουροι ότι η διαφορετικότητα είναι μια αξία και ένας πολιτιστικός πλούτος”, τόνισαν από το βήμα της Πλατείας του Ντουόμο οι διοργανωτές της μεγάλης διαδήλωσης του Μιλάνου.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια

X