Εκεί που αρχίζει το λιμάνι του Πειραιά, τους ταξιδιώτες υποδέχεται το φουγάρο του παλιού εργοστασίου των λιπασμάτων. Η Δραπετσώνα, μια περιοχή με έντονη βιομηχανική δραστηριότητα στο παρελθόν, με το αντίστοιχο αντίτιμο στην υγεία και τη ζωή των κατοίκων. Σήμερα έχει μόνο τα ερειπωμένα κτίρια να θυμίζουν την ιστορία της περιοχής. Η περιοχή των λιπασμάτων αποτελεί μήλον της έριδος, ανάμεσα στους κατοίκους και τους διαφόρους ιδιοκτήτες της γης. Αυτές τις μέρες, το ζήτημα επανεμφανίζεται, με το δημοτικό συμβούλιο να αποφασίζει ομόφωνα τη διεκδίκηση της περιοχής για τους δημότες και το εργοστάσιο του Μελισσανίδη, αδειοδοτημένο από την προηγούμενη κυβέρνηση, μια εβδομάδα πριν την προκύρηξη των εκλογών και έτοιμο να λειτουργήσει, απειλώντας και πάλι το περιβάλλον και την υγεία των κατοίκων. Με αφορμή αυτά, επισκεφθήκαμε το παλιό εργοστάσιο των λιπασμάτων και σας παρουσιάζουμε τη σημερινή του εικόνα.

photo 1

Ό,τι έχει απομείνει από το εργοστάσιο, βρίσκεται σε μια παράκτια περιοχή 640 στρεμμάτων. Η φύση ήδη κερδίζει το χαμένο έδαφος, όσο ο ανθρώπινος παράγοντας δεν επεμβαίνει. Στην περιοχή μέχρι το 2014 δεν μπορούσε να υπάρχει κανενός είδους βιομηχανική δραστηριότητα. Ο νόμος άλλαξε από τον τότε Υπουργό Περιβάλοντος ανοίγοντας το δρόμο στα επιχειρηματικά σχέδια του Μελισσανίδη, οποίος έχει φτιάξει εγκαταστάσεις επεξεργασίας των υγρών αποβλήτων των πλοίων.

photo 3

photo 2

photo 3

photo 4

Δε θα μπορούσε να λείπει η δημιουργική παρέμβαση κάποιου περαστικού.

photo 5

Το μέταλλο δεν παύει να αποτελεί και πρώτη ύλη.

photo 6

photo 7

photo 8

photo 9

photo 10

 

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια

X