Αν σήμερα καταδικάζεται ο «Παστίτσιος» και οι αστυνομικοί μηνύουν τον «Μπαλούρδο», αύριο θα απαγορεύεται να κάνουμε πλάκα, ας πούμε, με τις περίφημες εντολές Σαμαρά και μεθαύριο θα ετοιμάζουμε βαλίτσες – γιατί εκτός από γέλιο, θα έχουμε ξεμείνει και από δημοκρατία.

Δεν υπάρχει αντικειμενικά πετυχημένη σάτιρα: ο ίδιος άνθρωπος που ίσως γελούσε πολύ με όσους σατίριζαν τα σαρδάμ του Γιώργου Παπανδρέου στα ελληνικά, πιθανότατα δεν τρελαίνεται με τις αντίστοιχες αναφορές στα “διαμάντια” του Αλέξη Τσίπρα στα αγγλικά. Κάποιος που είχε πληρώσει για να δει στο θέατρο τα αστεία του Μάρκου Σεφερλή, μπορεί να ένιωθε έως και προσβεβλημένος με τη σάτιρα του «Γέροντα Παστίτσιου». 

Το βέβαιο είναι ότι η σάτιρα, όσο τραβηγμένη κι αν είναι, πάντα έχει ως αφετηρία την πραγματικότητα. Πώς να το κάνουμε, ο Γιωργάκης δεν είναι και ο μεγαλύτερος ρήτορας που εκφράστηκε ποτέ στη γλώσσα μας, ο δε Αλέξης δεν θα έχανε και τίποτα με ένα φρεσκαρισματάκι στο Lower. Προσωπικά σιχαίνομαι τα πρότυπα που αναπαράγει ο κ. Σεφερλής, αλλά κατανοώ ότι αντικατοπτρίζουν τις υπαρκτές ανησυχίες ενός κομματιού της κοινωνίας. Εξίσου υπαρκτή ήταν η ακραία εμπορική και επικοινωνιακή εκμετάλλευση των ανθρώπων και συμβόλων της εκκλησίας, που σατίριζε ο «Παστίτσιος». Αλλά αυτός διώχθηκε, δικάστηκε και καταδικάστηκε, διότι υπερέβη κάποια ασαφή “όρια”.

Τώρα, τα ίδια “όρια” φαίνεται ότι υπερέβη και η «Ελληνοφρένεια», τουλάχιστον για την Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αχαΐας. Συγκεκριμένα, οι αστυνομικοί απειλούν με μήνυση τη γνωστή εκπομπή, λόγω του χαρακτήρα “Μπαλούρδου”, σε μία ανακοίνωση τόσο κακογραμμένη που για ώρες νομίζαμε ότι είναι σατιρική (τί ειρωνεία).

balourdos2

Εδώ ανακύπτουν δύο ζητήματα. Το ένα αφορά στα περίφημα “όρια” της σάτιρας, τα οποία ολοένα και περισσότερο χρησιμοποιούνται ως επίφαση για τη φίμωση ενοχλητικών, για κάποιους, φωνών. Όρια όμως δεν υπάρχουν και δεν πρέπει να υπάρχουν, διότι αλλιώς θα ξεμείνουμε από κωμικούς, και άρα από το -απολύτως απαραίτητο- γέλιο. Αν σήμερα καταδικάζεται ο «Παστίτσιος» και οι αστυνομικοί από την Πάτρα μηνύουν τον «Μπαλούρδο», αύριο θα απαγορεύεται να κάνουμε πλάκα, ας πούμε, με τις περίφημες εντολές του πρωθυπουργού και μεθαύριο θα ετοιμάζουμε βαλίτσες για αλλού – γιατί εκτός από γέλιο, θα έχουμε ξεμείνει και από δημοκρατία.

Το δεύτερο ζήτημα αφορά στην πάντα πραγματική αφετηρία της σάτιρας, που αναφέραμε και στην αρχή. Αν η αστυνομία μας δεν ήταν βίαιη (ποιος αλήθεια πιστεύει ακόμη στα μεμονωμένα περιστατικά;), διεφθαρμένη, με αποδεδειγμένες σχέσεις με τους φασίστες της Χρυσής Αυγής, τότε η «Ελληνοφρένεια» δεν θα είχε λόγο να δώσει τόσο κεντρικό ρόλο σε έναν “μπάτσο”.

Όμως, δυστυχώς, Μπαλούρδοι υπάρχουν.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια

X