Η Μποτσουάνα είναι πλέον μία από τις χώρες της Αφρικής που το σεξ μεταξύ ομοφυλοφίλων είναι νόμιμο. Την Τρίτη το ανώτατο δικαστήριο της χώρας έκρινε αντισυνταγματικές διατάξεις του ποινικού κώδικα που τιμωρούν τις σεξουαλικές σχέσεις ανάμεσα σε άτομα του ίδιου φύλου με ποινές φυλάκισης έως και επτά έτη.

Οι ακτιβιστές της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ υποδέχθηκαν με ενθουσιασμό την ανακοίνωση της απόφασης, στην κατάμεστη αίθουσα του δικαστηρίου.

Η ιστορική αυτή απόφαση έρχεται λιγότερο από ένα μήνα μετά την υιοθέτηση αντίστοιχης νομοθεσίας στην Κένυα, ενώ πριν από μερικούς μήνες και η Ανγκόλα άλλαξε τον ποινικό της κώδικα ώστε να μην τιμωρείται η σεξουαλική δραστηριότητα ανάμεσα σε άτομα του ίδιου φύλου αλλά και να απαγορευτούν οι διακρίσεις με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό.

Την ίδια ώρα πάνω από 20 χώρες της υποσαχάριας Αφρικής έχουν νόμους που ποινικοποιούν το σεξ μεταξύ ομοφυλόφιλων και στις περισσότερες περιπτώσεις αυτοί οι αναχρονιστικοί νόμοι κρατούν απ’ την εποχή της αποκιοκρατίας.

Ποινικά κολάσιμο παραμένει το σεξ μεταξύ ομοφυλόφιλων στη Νιγηρία, στην Ουγκάντα και στην Γκάνα, με τη Διεθνή Αμνηστία να απευθύνει εκ νέου έκκληση να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Μποτσουάνα σε «μια νέα εκπληκτική εποχή αποδοχής».

Με πληροφορίες από AP

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια

X