Ο Μπουεναβεντούρα Ντουρρούτι ήταν ισπανός αναρχικός. Έζησε από τις 14 Ιουλίου του 1896 μέχρι τις 20 Νοεμβρίου του 1936 και στη σύντομη ζωή του πρόλαβε να αφήσει ανεξίτηλο το σημάδι στους αγώνες και την αντίσταση. Υπήρξε κεντρικό πρόσωπο του Ισπανικού εμφυλίου και υπό την ηγεσία του το αναρχικό κίνημα έφτασε να μετρά περισσότερους από ένα εκατομμύριο υποστηρικτές, αδιανόητο νούμερο με δεδομένο ότι τότε ο πληθυσμός ήταν 11 εκατομμύρια.

Ένα δείγμα του πώς σκεφτόταν και δρούσε ο Ντουρούτι εντοπίζεται σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Pierre van Paasen για την εφημερίδα Toronto Star το 1936. Η συνέντευξη δόθηκε αφού οι δυνάμεις του Φράνκο είχαν κερδίσει στην Αραγονία. Σε ένα σημείο της γίνεται απόλυτα αντιληπτό γιατί ο Ντουρρούτι ήταν τόσο αγαπητός στον κόσμο, όπως και ο κόσμος που οραματιζόταν.

Ο δημοσιογράφος είπε τότε: “Ακόμα κι αν κερδίζατε θα βρισκόσασταν μπροστά σε έναν σωρό από ερείπια…”

Και ο Ντουρούτι απάντησε ότι αυτό ήταν κάτι που δεν τον φόβιζε καθόλου.

“Δε μας τρομάζουν τα ερείπια. Πάντοτε ζούσαμε μέσα σε τρώγλες και θα τα καταφέρουμε για λίγο καιρό ακόμα. Αλλά μην ξεχνάτε ότι εμείς οι εργάτες, ξέρουμε επίσης και να χτίζουμε. Εμείς χτίσαμε όλα αυτά τα παλάτια και τα μέγαρα, εδώ, στην Αμερική και παντού. Και θα τα χτίσουμε ακόμα πιο όμορφα, γιατί εμείς θα κληρονομήσουμε τη Γη και γι’ αυτό να μην έχετε την παραμικρή αμφιβολία. Η αστική τάξη λοιπόν, ας γκρεμίσει τον κόσμο της πριν αποχωρήσει οριστικά από το προσκήνιο της ιστορίας. Εμείς κουβαλάμε έναν καινούριο κόσμο, εδώ, στις καρδιές μας. Κι ο κόσμος αυτός μεγαλώνει κάθε στιγμή. Μεγαλώνει και τώρα, αυτή τη στιγμή που σας μιλάω…»

Διάβασε ακόμη:

Μπουοναβεντούρα Ντουρούτι: Ο άνθρωπος που «έζησε για αυτό που σκέφτηκε»

In English

Buenaventura Durruti interview – Pierre van Paasen

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια