«Λάθος» παραδέχεται ο Αντιδήμαρχος πολιτισμού που έκανε άποψη του Δήμου την προσωπική του άποψη για τον θηλασμό και απέρριψε αίτημα χρήσης του εξωτερικού χώρου του Δημοτικού Θεάτρου Μυτιλήνης για εκδήλωση ταυτόχρονου δημόσιου θηλασμού στα πλαίσια του 10ου Πανελλαδικού ταυτόχρονου δημόσιου θηλασμού.

Όπως γραπτώς απάντησε σε σχετικό αίτημα «θεωρούμε πως ο δημόσιος θηλασμός είναι ότι πιο προσωπικό και ιερό υπάρχει και δεν δύναται να εκτίθεται σε δημόσια θέα»! Και κατέληξε στην απάντηση του: «Ως εκ τούτου δε θεωρεί η Αντιδημαρχία πως μια τέτοια κίνηση προάγει πολιτισμό»!

Μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η απαγόρευση του Αντιδημάρχου  Τσακύρη να πραγματοποιηθεί ο καθιερωμένος δημόσιος θηλασμός της Ομάδας Εθελοντών Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας, με επιστολή του  δήλωσε «λάθος μου», αποδεχόμενος στην ουσία ότι έκανε άποψη του Δήμου την προσωπική του άποψη.

Στη δήλωση του ο κ. Τσακύρης αναφέρει:

«Αν κάποιοι υπερασπίζονται τη μητρότητα και το θεσμό της οικογένειας τότε να είστε σίγουροι ότι αυτοί πρεσβεύουν και το δικό μου αξιακό σύστημα. Η απάντηση μου δόθηκε με μοναδικό σκοπό να προστατευθεί η δράση από τυχόν αυθαίρετες ή απρεπείς συμπεριφορές. Εντούτοις επειδή μια προσωπική άποψη, στην οποία εμμένω, δεν μπορεί να εμποδίζει την ελεύθερη έκφραση άλλων, για το λόγο αυτό θεωρώ πως ήταν λάθος η μη παραχώρηση του εξωτερικού χώρου του Δημοτικού Θεάτρου. Συνεπώς, η παραχώρηση του εξωτερικού χώρου θα γίνει αποδεκτή αλλά δυστυχώς η χρήση του φουαγιέ δεν είναι δυνατή διότι, κατά την ημερομηνία διεξαγωγής της εκδήλωσης είναι εβδομάδα που θα φιλοξενούνται εκθέσεις».

Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση της Ομάδας Εθελοντών Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας Λέσβου που επέκρινε την απόφαση του Αντιδημάρχου:

Η απάντηση του κ. Τσακύρη σαφώς προσβάλλει το ιερό δικαίωμα του παιδιού στον θηλασμό και δημόσια ο Δήμαρχος Μυτιλήνης, Στρατής Κύτελης πρέπει να τοποθετηθεί επ’ αυτής αφού πανθομολογούμενα εκθέτει σύσσωμη τη δημοτική αρχή αλλά και αυτή την πόλη της Μυτιλήνης.

Η Ομάδα Εθελοντών Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας Λέσβου Λήμνου μέλος του Πανελλήνιου Δικτύου Εθελοντικών Ομάδων Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας, διοργανώνει για 7η φορά φέτος στη Μυτιλήνη, τον 10ο Πανελλαδικό Ταυτόχρονο Δημόσιο Θηλασμό, ο οποίος θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2019 και ώρες 11 το πρωί με 2 το μεσημέρι. ώρα ταυτόχρονης καταμέτρησης και των θηλαζουσών μητέρων πανελλαδικά.

Στο πλαίσιο διεξαγωγής της εκδήλωσης αυτής, η Ομάδα ζήτησε άδεια για το προφανές, το οποίο είχε καταστεί για τον πρώην Δήμο Λέσβου αίτημα… ρουτίνας, αφού γίνονταν επί έξι συνεχείς χρονιές. Να χρησιμοποιήσει, δηλαδή, τον εξωτερικό χώρο του δημοτικού θεάτρου Μυτιλήνης, καθώς και τον χώρο του φουαγιέ του θεάτρου σε περίπτωση βροχής, ώστε να πραγματοποιήσει την εκδήλωσή της.

Ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού όμως στο προφανές απάντησε: «Θεωρούμε πως ο δημόσιος θηλασμός είναι ότι πιο προσωπικό και ιερό υπάρχει και δεν δύναται να εκτίθεται σε δημόσια θέα»! Και κατέληξε όπως γράψαμε παραπάνω: «Ως εκ τούτου δε θεωρεί η Αντιδημαρχία πως μια τέτοια κίνηση προάγει πολιτισμό»

Τι κάνει πώς αγνοεί

Ο αντιδήμαρχος ο οποίος τυγχάνει και δικηγόρος φαίνεται ότι αγνοεί τον νόμο 4316/2014 για την προστασία της μητρότητας, στο άρθρο 3 παρ. 1 του οποίου αναφέρεται πλέον συγκεκριμένα στην προστασία του θηλασμού σε δημόσιο χώρο. Με το νόμο αυτό ενισχύεται γενικότερα η προαγωγή του μητρικού θηλασμού, προβλέπονται χώροι θηλασμού στην εργασία της μητέρας στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα! Δηλαδή σε δημόσιους χώρους!

Μάλιστα το 2018 η βουλή της Κύπρου ψήφισε ομόφωνα την Πρόταση Νόμου με την οποία προστατεύεται ο μητρικός θηλασμός σε δημόσιο χώρο, ποινικοποιώντας την παρεμπόδιση γυναίκας να θηλάσει βρέφος σε δημόσιο χώρο.

Ο μητρικός θηλασμός προστατεύεται από το ελληνικό Σύνταγμα και δεν είναι ακόλαστη πράξη. Το στήθος δεν είναι σεξουαλικό όργανο, σύμφωνα με το άρθρο 353 του Ποινικού Κώδικα, διαφορετικά όλα τα θηλαστικά θα παρενοχλούσαν σεξουαλικά τα παιδιά τους θηλάζοντάς τα.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια

X