Βανδαλίστηκε, για δεύτερη φορά, το «Μνημείο Στους Ομοφυλόφιλους Που Διώχθηκαν Επί Ναζισμού» στο Βερολίνο.

Το μνημείο στο Τίργκαρτεν – σε μικρή απόσταση από το Μνημείο του Ολοκαυτώματος – βανδαλίστηκε με μαύρη μπογιά, όπως διαβάζουμε σε προ ολίγων ημερών δημοσίευμα στη γερμανική έκδοση τέχνης Monopol. Οι ομοφοβικές και τρανσφοβικές ενέργειες αυξάνονται, σύμφωνα με τον επικεφαλής της μη κυβερνητικής οργάνωσης Maneo, Μπάστιαν Φινκ, η οποία καταγράφει αυτές τις ενέργειες άσκησης βίας κατά των «διαφορετικών»: στο Βερολίνο, η οργάνωση χειρίστηκε το 2017, 800 περιπτώσεις επίθεσης, λεκτικής βίας και κλοπής. Και «τα νούμερα που έχουμε στη διάθεσή μας δείχνουν ότι, παρ’ όλα τ’ άλλα, είμαστε αντιμέτωποι με μια αποτροπιαστική πραγματικότητα» τονίζει ο Φινκ.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι υπέρμαχοι της «ορθότητας» εξέφρασαν μίσος και την αντίθεσή τους στο μνημείο: κάποιους μήνες μετά τα αποκαλυπτήρια, το 2008, είχαν καταστρέψει τον φράχτη που το περιέβαλε και είχαν σπάσει το παράθυρο του μνημείου.

Από τη δεκαετία του 1930 και μετά, περίπου 50.000 ομοφυλόφιλοι καταδικάστηκαν στα δικαστήρια των Ναζί, κάποιους τους ευνούχισαν, χιλιάδες περισσότερους τους έστειλαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Χρειάστηκαν πάνω από δέκα χρόνια για να ολοκληρωθεί το πρότζεκτ του μνημείου. Τον σχετικό διαγωνισμό κέρδισε, μεταξύ 2005 και 2006, το καλλιτεχνικό δίδυμο Elmgreen & Dragset. Το σχέδιό τους περιλάμβανε και μία ταινία την οποία μπορεί κανείς να δει από ένα τετράγωνο παραθυράκι στην πλευρά του κυβόσχημου τσιμέντινου μπλοκ. Το αρχικό όραμα των Γερμανών καλλιτεχνών ήθελε το μνημείο να ενσωματώνει τον «χαρακτήρα ενός ζωντανού οργανισμού που υπόκειται σε μια δυναμική αλλαγή, αντί να είναι μια στατική και τελεσίδικη δήλωση».

Το 2012, τοποθέτησαν στο μνημείο μια καινούργια ταινία (των Γκέραλντ Μπάκχαουζ, Μπερντ Φίσερ και Ιμπραΐμ Γκυλνάρ. Πέρσι, λόγω των 10ων γενεθλίων του μνημείου, τοποθετήθηκε και πάλι καινούργια ταινία, από τον Γιάελ Μπαρτάνα αυτή τη φορά (στην επέτειο του μνημείου παρέστη και ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ).

«Το μνημείο μπορεί να αποκατασταθεί -είχε βανδαλιστεί και στο παρελθόν και ξαναστήθηκε στα πόδια του, πολύ χειρότερο είναι το θύμα της βίαιης ομοφοβίας να είναι ένας άνθρωπος» σχολίασαν μέσω mail που έστειλαν στο Hyperallergic οι Μίχαελ Έλμγκριν και Ίνγκαρ Ντράγκσετ (των Elmgreen & Dragset). «Οι επιθέσεις στο μνημείο μας θυμίζουν ότι το πρόβλημα με την ομοφοβία είναι ακόμη πολύ πραγματικό και συναφές, ειδικά με το ότι το γερμανικό δεξιό κόμμα AFD εξελέγη ξαφνικά σε τοπικές κυβερνήσεις και με το ότι άνθρωποι σαν τον Πενς και τον Μπολσονάρο είναι τώρα στην εξουσία».

 

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια

X