Ο υπουργός Παιδείας του Ισραήλ Ραφί Πέρετζ, Ορθόδοξος ραβίνος και αρχηγός του υπερεθνικιστού κόμματος Ενωμένη Δεξιά τάχθηκε υπέρ της αποκαλούμενης «θεραπείας μεταστροφής» των ομοφυλόφιλων, προκαλώντας τις αντιδράσεις οργανώσεων της ΛΟΑΤ κοινότητας.

Η αποκαλούμενη «θεραπεία μεταστροφής», αποτελεί μια απόπειρα μεταβολής του σεξουαλικού προσανατολισμού ή της ταυτότητας φύλου, μέσα από ψυχολογικά, πνευματικά – και σε κάποιες ακραίες περιπτώσεις – σωματικά μέσα. Οι περισσότερες χώρες της Δύσης απαξιώνουν αυτή την πρακτική, την οποία και οι ιατρικοί σύλλογοι έχουν καταδικάσει ως δυνητικά επιβλαβή και επικίνδυνη.

Ο Πέρετζ, ο οποίος ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο της Παιδείας στην κυβέρνηση του Μπέντζαμιν Νετανιάχου τον περασμένο μήνα, δήλωσε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ότι πιστεύει ότι η θεραπεία μεταστροφής μπορεί να έχει αποτελέσματα και υποστήριξε μάλιστα ότι τo έχει κάνει στο παρελθόν.

Ισραηλινοί δάσκαλοι από την κοινότητα LGBTQ έστειλαν την Κυριακή επιστολή στον υπουργό Παιδείας, εκφράζοντας την έντονη αποδοκιμασία τους, ενώ πραγματοποίησαν και διαδήλωση, ζητώντας την απομάκρυνσή του από την κυβέρνηση.

Πηγή: Courtesy

Η ισραηλινή οργάνωση υποστήριξης των δικαιωμάτων της ΛΟΑΤ κοινότητας (Israel’s LGBT Task Force), που είναι και αρκετά μεγάλη στο Ισραήλ, απαίτησε την αποπομπή Πέρετζ, χαρακτηρίζοντας «αστοιχείωτες» τις απόψεις του.

Ο Νετανιάχου φυσικά έχοντας μπροστά του και τις νέες εκλογές του Σεπτεμβρίου έσπευσε να πει ότι οι δηλώσεις του υπουργού του είναι απαράδεκτες ζητώντας διευκρινήσεις. Ακόμα πάντω είναι στο πόστο του.

Βέβαια, οι δηλώσεις αυτές δεν είναι οι μόνες ακραίες, καθώς είχε πει ότι ο γάμος μεταξύ Εβραίων και μη Εβραίων της διασποράς ισοδυναμεί με ένα «δεύτερο Ολοκαύτωμα», ενώ έχει υποστηρίξει την προσάρτηση ολόκληρης της Δυτικής Όχθης στο Ισραήλ, στερώντας μάλιστα από τους Παλαιστινίους το δικαίωμα ψήφου. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Πέρετζ, «η κυβέρνηση θα φροντίσει για όλες τις ανάγκες αυτών των μη πολιτών, αλλά δεν θα τους επιτραπεί να παίρνουν πολιτικές αποφάσεις».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Haaretz και ynetnews.com

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια

X