Της Ειρήνης Προμπονά

Να είσαι εσύ.

Το νομοσχέδιο για την ταυτότητα φύλου ψηφίστηκε στη Βουλή. Και άνθρωποι, συνάνθρωποί μας, ακούγοντας πως το νομοσχέδιο πέρασε αγκαλιάστηκαν και έκλαψαν από χαρά.

Πίσω στο παρελθόν μια κοπέλα πλησιάζει τον γκισέ της εφορίας. Πρέπει να φτιάξει τα χαρτιά της για να προσληφθεί. Μια όμορφη ξανθιά κοπέλα δίνει την ταυτότητά της στην βαριεστημένη υπάλληλο.

Η υπάλληλος κοιτάζει την ταυτότητα και της απαντά με βαριεστημένη απορία: “Μου δώσατε του αδερφού σας, μάλλον”.

“Δεν είναι του αδερφού μου, η δική μου είναι” απαντά η φίλη.

Το βαριεστημένο ύφος της υπαλλήλου γίνεται έντρομο και η ίδια φεύγει πίσω με την καρέκλα της. Το αδιανόητο σούσουρο, σατανά να είχε δει πιο ψύχραιμη θα ήταν.

Το νέο μεταδόθηκε. Η κοπέλα έχασε τη δουλειά της γιατί δεν μπορούσε πια να σερβίρει κοκτέιλ και παγωτά και σνακ. Το μαγαζί θα έχανε από δουλειά γιατί είχε το “μίασμα”. Τα άθλια σχόλια δίνουν και παίρνουν. Η σχέση της διαλύεται, η ζωή της επίσης.

Ένα απόγευμα βάφοντας τα μαλλιά της και προσπαθώντας να την κάνω να γελάσει μου λέει “πρέπει να φύγω πάλι”. Δεν μίλησα, την κοίταξα όπως εικονίζονταν στον καθρέφτη. Κοιτάζοντάς με μου απαντάει: “Διόρθωσα ένα λάθος, αυτό έκανα τίποτ’ άλλο”.

Έφυγε και την συνάντησα ξανά και στην Θεσσαλονίκη τυχαία. Τεράστια χαρά. Ανταλλάξαμε νέα, γελάσαμε με τα παλιά.

Χαθήκαμε, ξαναβρεθήκαμε Αθήνα. Κάποια στιγμή έμαθα άσχημα νέα που ελπίζω να είναι πια παλιά και να έχουν ξεπεραστεί.

Να είσαι καλά όπου κι αν βρίσκεσαι. Και ‘συ και η γειτόνισσά μου όταν πρωτοήρθα Αθήνα. Που δεν ήξερε τι να μου πει στο ασανσέρ όταν της χαμογελούσα και το πρωί και το βράδυ βλέποντας πάντα το ίδιο πρόσωπο, όπως κι αν ήταν η αμφίεση. Το ανθρώπινο.

“Εξωγήινοι” αυτού του κόσμου φάτε την σκόνη τους και αν δεν αντέχετε το δίκιο τους πνιγείτε στα δάκρυα τους.

Η ιστορία είναι αληθινή.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια