Όλοι σχεδόν έχετε ακούσει για τη 16χρονη ακτιβίστρια από τη Σουηδία, Γκρέτα Τουνμπεργκ, που ξεκίνησε από τη «σχολική απεργία για το κλίμα» και έφτασε να μιλά ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στα κοινοβούλια πολλών κρατών, ακόμα και στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ. Η Γκρέτα έχει εκατομμύρια ακολούθους στο Twitter και το Instagram και έχει κινητοποιήσει εκατοντάδες χιλιάδες μαθητών και όχι μόνο που συμμετέχουν σε διαδηλώσεις και ακτιβιστικές δράσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής ΤΩΡΑ.

Στα τέλη Αυγούστου διέσχισε τον Ατλαντικό Ωκεανό με ιστιοφόρο μηδενικό εκπομπών άνθρακα για να στείλει το μήνυμα ενάντια στις αεροπορικές μετακινήσεις που ευθύνονται για ένα σημαντικό ποσοστό εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου. Φτάνοντας στη Νέα Υόρκη έδωσε συνέντευξη τύπου και τα αμερικάνικα δίκτυα τις αφιέρωσαν αρκετές ώρες διακόπτοντας ακόμα και την κανονική ροή του προγράμματος τους για να κάνουν ζωντανές μεταδόσεις. Θα προταθεί για Νόμπελ Ειρήνης, όπως και για πρόσωπο της χρονιάς από το περιοδικό Time. Η ομιλία της στον ΟΗΕ χαρακτηρίστηκε από ορισμένους ακόμα και ως…hate speech παρότι αυτό που ήθελε να δείξει ήταν η αγωνία της νέας γενιάς απέναντι σε ένα πολιτικό και επιχειρηματικό κατεστημένο που προσωποποιείται από τον Ντόναλντ Τραμπ και δεν θέλει να ακούσει τίποτα, στρουθοκαμηλίζοντας με την ίδια την ύπαρξη του αποδεδειγμένα επικίνδυνου φαινομένου.

«Ο κόσμος υποφέρει, πεθαίνει. Ολόκληρα οικοσυστήματα καταρρέουν, βρισκόμαστε στις αρχές ενός μαζικού αφανισμού κι εσείς για το μόνο που μιλάτε είναι για τα χρήματα, για παραμύθια μας αέναης οικονομικής ανάπτυξης; Πώς τολμάτε;», είπε ανάμεσα σε άλλα η Γκρέτα. Η δε έκφραση της όταν αντίκρισε τον «πλανητάρχη» θα μείνει στην ιστορία καθώς τα αφιλτράριστα συναισθήματα της 16χρονης έδειξαν τι αισθάνεται μεγάλο μέρος του πλανήτη για τον ακροδεξιό δισεκατομμυριούχο. Ο Ζαΐρ Μπολσονάρο παρά την τεράστια καταστροφή στον Αμαζόνιο επίσης έκανε ότι δεν είδε και δεν άκουσε. Μπορείς να το πεις και θλιβερό οι πρόεδροι 2 υπερδυνάμεων στην αμερικανική ήπειρο να μην μπορούν έστω και με 1-2 επιχειρήματα να απαντήσουν σε μία έφηβη.

Τι άλλο έχει κάνει όμως η Γκρέτα για να τα αξίζει όλα αυτά ; Οι επικριτές της (από σοβαρούς ακτιβιστές έως…ψεκασμένους ακροδεξιούς) μιλούν για ένα κατασκεύασμα των media και ένα μανιακό κοριτσάκι που έρχεται να βάλει απαγορεύσεις και να αλλάξει ακόμα και αντιδημοκρατικά τον τρόπο ζωής των ανθρώπων (π.χ. κάνοντας τους vegan ή να μην ταξιδεύουν με αεροπλάνα) χωρίς να ξέρει εάν όλο αυτό θα έχει κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα. Επιπλέον, ο επιτακτικός τρόπος που τα θέτει όλα αυτά τρομάζει ή ξενίζει αρκετούς που θεωρούν ότι έχει πάρει το θέμα πολύ…κατάκαρδα ως αποτέλεσμα του συνδρόμου Asperger από το οποίο πάσχει και βρίσκεται στο φάσμα του αυτισμού. « Όταν οι haters σου επιτίθενται για την εμφάνισή σου και τις διαφορές που έχεις από άλλους ανθρώπους σημαίνει ότι δεν έχουν κάπου αλλού να στραφούν. Και τότε ξέρεις ότι κερδίσεις ! Έχω το σύνδρομο Aspergers και αυτό σημαίνει ότι μερικές φορές είμαι λίγο διαφορετική από το σύνηθες. Και με τις κατάλληλες συνθήκες το να διαφέρεις είναι υπερδύναμη !,  απάντησε μέσω twitter η Γκρέτα για τις επικρίσεις που δέχεται εδώ και καιρό.

Μεγάλα παγκόσμια media την έχουν χαρακτηρίσει τη μεγαλύτερη έφηβη influencer στον πλανήτη ή προφήτη. Ωστόσο, αυτό που λέει είναι απλά το αυτονόητο που πολλές φορές αρνούμαστε να δεχτούμε ή να ασχοληθούμε. Ότι πρέπει δηλαδή να λάβουμε δράση, κυρίως πολιτική, για να περισώσουμε ό,τι και αν μπορούμε από τον πλανήτη ή το οικοσύστημα στο οποίο στην τελική εμείς κατοικούμε. Οι millenials και όλες οι επόμενες γενιές ζούμε ήδη τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και στις δεκαετίες που μας απομένουν σε αυτό τον πλανήτη πιθανότατα θα δούμε τα χειρότερα να έρχονται. Αυτά που λέει η Γκρέτα έχουν πει επανειλημμένα οικολογικές οργανώσεις και ο OHE, αλλά ποιος τους ακούει αυτούς…Μπορεί να συμφωνούμε ή να διαφωνούμε με τη Γκρέτα, να μας αρέσει ή να μη μας αρέσει το στιλ και το ύφος της, αλλά το ότι πρέπει να σκεφτούμε ότι υπάρχει κλιματική κρίση και να ζητήσουμε γρήγορα μέτρα και όχι ημίμετρα για την αντιμετώπιση της είναι η «άβολη αλήθεια».

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια