Πριν λίγες ημέρες, δικαστήριο στην Τουρκία καταδίκασε ξανά σε ισόβια την Νεβίν Γιλντιρίμ, που τόλμησε να σκοτώσει τον άντρα που τη βίαζε.

Παρόλα τα φώτα της δημοσιότητας, τόσο εντός όσο και εκτός Τουρκίας, και τις σφοδρές αντιδράσεις των οργανώσεων για τα δικαιώματα των γυναικών, η ποινή της ισόβιας κάθειρξης της 32χρονης πλέον Νεβίν Γιλντιρίμ παρέμεινε, καθώς το τοπικό τουρκικό δικαστήριο την έκρινε ξανά ένοχη για τη δολοφονία του 35χρονου Νουρετίν Γκιντέρ, συζύγου της θείας του άντρα της, ο οποίος τη βίαζε κατ’ εξακολούθηση.

Η Γιλντιρίμ είχε καταδικαστεί σε ισόβια το Μάρτιο του 2015, αλλά το Ανώτατο Δικαστήριο της Τουρκίας αποφάσισε την επανάληψη της δίκης. Το Δικαστήριο της πόλης Ισπάρτα αποφάσισε την τελική καταδίκη της, χωρίς να της αναγνωρίσει κανένα ελαφρυντικό. Στην πράξη της είδε σκόπιμη δολοφονία και κανένα σημάδι νόμιμης αυτοάμυνας. Η απόφαση δείχνει το πως αντιμετωπίζονται οι γυναίκες στην γείτονα χώρα.

Μια άδικη απόφαση
Κύμα αντιδράσεων ξεσήκωσε η απόφαση του Δικαστηρίου, με τις γυναικείες οργανώσεις να χαρακτηρίζουν την απόφαση εντελώς άδικη και δείγμα της κατάστασης που επικρατεί στην Τουρκία όσον αφορά τα δικαιώματα των γυναικών, τα οποία και παραμένουν ανύπαρκτα. Δεκάδες χρήστες του Διαδικτύου εξέφρασαν την οργή τους για την «τυφλότητα» της Δικαιοσύνης, που δεν «είδε» κανέναν βιασμό στην περίπτωση της υπόθεσης της Γιλντιρίμ, αλλά έκρινε με γνώμονα τα κουτσομπολιά και την πατριαρχική αντίληψη του «τα ήθελε».

Η φρικτή ιστορία της Γιλντιρίμ
Η ιστορία άρχισε όταν ο σύζυγος της Γιλντιρίμ έφυγε για να δουλέψει σαν εποχικός εργάτης σε άλλη πόλη.

Ο Γκιντέρ, παντρεμένος με τη θεία του συζύγου της, άρχισε να την επισκέπτεται τακτικά λίγες ημέρες αφότου έφυγε ο άντρας της και, με την απειλή όπλου, τη βίαζε συνέχεια θυμίζοντάς της πως αν προσπαθούσε να αμυνθεί ή να μιλήσει θα σκότωνε τα παιδιά της, ηλικίας δύο και έξι ετών, αναφέρει το CNN. Για οκτώ μήνες η Γιλντιρίμ βίωνε ένα μαρτύριο στα χέρια του βιαστή της ενώ έμεινε και έγκυος. Μάλιστα, ο Γκιντέρ την εκβίαζε με φωτογραφίες που την έδειχναν έγκυο. Η Γιλντιρίμ σκέφτηκε να το αναφέρει στην αστυνομία, αλλά φοβούμενη πως εκείνος θα τη ρεζίλευε, ισχυριζόμενος ότι είναι ανήθικη, σιώπησε.

Προσπάθησε να αποκαταστήσει την τιμή της μόνη της. Όταν είδε μια μέρα τον βιαστή της να πηδά στην αυλή της πήρε το κυνηγετικό όπλο και τον πυροβόλησε, όταν ο ίδιος πήγε να αντισταθεί, τον ξαναπυροβόλησε άλλες δυο φορές, την τελευταία στα γεννητικά όργανα. Έπειτα τον αποκεφάλισε και πήγε στην πλατεία του χωριού.

Τα λόγια που άρθρωσε μπροστά στους «θεατές» λίγα: «Μη μιλάτε πίσω από την πλάτη μου, μην παίζετε με την τιμή μου. Να το κεφάλι του ανθρώπου που έπαιξε με την τιμή μου».

Η Γιλντιρίμ ζήτησε να κάνει έκτρωση αλλά το δικαστήριο απέρριψε το αίτημά της, γιατί είχε ξεπεράσει τις εβδομάδες κύησης μέσα στις οποίες ο νόμος δίνει αυτό το δικαίωμα!

Πρώτη δημοσίευση εδώ.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια