Ο Ρώσος ερευνητής δημοσιογράφος Μαξίμ Μποροντίν έχασε τη ζωή του έπειτα από ύποπτη πτώση από τον 5ο όροφο, όπου βρισκόταν το διαμέρισμά του. Ο Μποροντίν το τελευταίο διάστημα ερευνούσε τους θανάτους Ρώσων μισθοφόρων, οι οποίοι πολεμούσαν στο πλευρό των συριακών δυνάμεων, που συγκρούστηκαν με αμερικανικές δυνάμεις.

Ο Μποροντίν βρέθηκε σοβαρά τραυματισμένος από τους γείτονές του στο Γεκατερίνεμπουργκ, όπου ζούσε, και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου λίγο αργότερα πέθανε. Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι ο θάνατός του δεν οφείλεται σε εγκληματική ενέργεια, αν και δεν έχει βρεθεί πουθενά σημείωμα ότι αυτοκτονεί. Επίσης ότι το διαμέρισμα ήταν κλειδωμένο από μέσα, ένδειξη ότι κανείς δεν μπήκε ή βγήκε από αυτό.

Ωστόσο, σύμφωνα με έναν φίλο του, τον Βιατσεσλάβ Μπασκόφ, την προηγούμενη ημέρα το διαμέρισμά του είχαν περικυκλώσει άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας. «Ένας άνδρας με όπλο και άνθρωποι με καλυμμένα πρόσωπα και καμουφλαρισμένοι ήταν στο πλατύσκαλο του σπιτιού του» στις 11 Απριλίου, είπε. Ο Μπασκόφ περιέγραψε τον Μποροντίν, που εργαζόταν στην εφημερίδα «Novyy Den», ως άνθρωπο «με αρχές και έντιμο δημοσιογράφο».

Όπως είπε, όταν είδε τους άνδρες της ασφάλειας έξω από το σπίτι του, του τηλεφώνησε και του είπε ότι πρέπει να βρει δικηγόρο. Ωστόσο, αργότερα του είπε ότι μάλλον έκανε λάθος και οι άνδρες της ασφάλειας «συμμετείχαν σε κάποια άσκηση». Ώρες αργότερα, στις 12 Απριλίου, βρέθηκε σοβαρά τραυματίας έξω από το κτίριο. Ο αρχισυντάκτης του στην εφημερίδα «Novyy Den» δεν πιστεύει ότι ο θάνατος του Μποροντίν είναι δυστύχημα ή αυτοκτονία, λέγοντας ότι δεν είχε κανένα λόγο να δώσει τέλος στη ζωή του.

Τις τελευταίες εβδομάδες ερευνούσε και έγγραφε για την ομάδα Ρώσων μισθοφόρων που είναι γνωστή ως «Ομάδα Βάγκνερ» που σκοτώθηκαν στη Συρία έπειτα από σύγκρουση με αμερικανικές δυνάμεις, πληροφορία που έχει ανακοινώσει και ο επικεφαλής της CIA, Μάικ Πομπέο. Όπως είχε δηλώσει, περίπου 200 Ρώσοι μισθοφόροι σκοτώθηκαν στην επαρχία Ντάιρ Αλ-Ζουρ, συμμετέχοντας σε επίθεση των συριακών δυνάμεων εναντίον κέντρου επιχειρήσεων των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων, συμμάχων των ΗΠΑ στην περιοχή. Οι ρωσικές αρχές έχουν παραδεχθεί τον θάνατο ή τον τραυματισμό Ρώσων πολιτών, αλλά αρνήθηκε ότι ήταν κανονικοί στρατιώτες.

Εκτός αυτού, ο Μποροντίν ασχολούνταν με πολιτικά σκάνδαλα, εκ των οποίων καταγγελίες μια συνοδού πολυτελείας, τις οποίες είχε δημοσιοποιήσει ο διωκόμενος επικεφαλής της αντιπολίτευσης στη Ρωσία, Αλεξέι Ναβάνλι. Ο ύποπτος θάνατος του Μαξίμ Μποροντίν έρχεται να προστεθεί σε σειρά διώξεων ή επιθέσεων εναντίον δημοσιογράφων στη Ρωσία, που έχουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο ενοχλήσει με τη δουλειά τους. Σύμφωνα με καταγγελίες, την ημέρα θανάτου του Μποροντίν, ακόμη ένας δημοσιογράφος, επίσης στο Γεκατερίνεμπουργκ, δέχθηκε επίθεση.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η Ρωσία βρίσκεται στην 83η θέση σε σύνολο 100, στη λίστα που μετρά την ελευθερία του Τύπου του Freedom House, οργανισμού που παρακολουθεί τους δημοκρατικούς θεσμούς και τις ελευθερίες ανά τον κόσμο.

To διαβάσαμε πρώτα εδώ.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια