Πληρώνει χαμηλότερα από τις υπόλοιπες εταιρείες του κλάδου τηλεπικοινωνιών και πληροφορικής, παρά τις μεμονωμένες αυξήσεις που έδωσε πρόσφατα, αρνείται την υπογραφή επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που θα καλύπτει τους περίπου 1.000 εργαζόμενους και τώρα απειλεί με δεκάδες απολύσεις: Η ΝΟΚΙΑ Ελλάδος, η οποία κυρίως ασχολείται με την ανάπτυξη των δικτύων, προχωράει σε ακόμα μία αναδιάρθρωση και κατάργηση ενός ολόκληρου τμήματος, με θύματα τους εργαζόμενους.

Τους ίδιους εργαζόμενους στους οποίους παρουσίαζε ως ευοίωνη προοπτική, το 2016, την εξαγορά της γαλλικής Alcatel-Lucent από τη φινλανδική μητρική NokiaΑπ’ ό,τι φαίνεται, μάλλον το αντίθετο αποτέλεσμα έφερε η εξέλιξη αυτή, τουλάχιστον όσον αφορά τους εργαζόμενους. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η εταιρεία σχεδιάζει την περικοπή θέσεων εργασίας σε αρκετές χώρες. Αλλά είναι η πρώτη φορά που η διαδικασία αναδιάρθρωσης της μητρικής εταιρείας θα αγγίξει σε τέτοιο βαθμό την Αθήνα.

«Πρόσφατα, η διοίκηση μάς ανακοίνωσε ότι επίκεινται έως και 60 απολύσεις εργαζομένων με καταληκτική ημερομηνία το τέλος του 2019, αλλά τελικά 20 από τους εργαζόμενους αυτούς μεταφέρθηκαν σε άλλα τμήματα. Ακόμα κι έτσι, θα πρόκειται για το το μεγαλύτερο κύμα απολύσεων που έχει γίνει στη ΝΟΚΙΑ Ελλάδος μέχρι σήμερα», δηλώνει στην «Εποχή» η πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων, Άλκηστις Τσουλάκου.

Επισημαίνει ότι οι (40, πλέον) απολύσεις γίνονται με σκοπό το ακόμα μεγαλύτερο κέρδος για του μετόχους, την ίδια στιγμή που υπάρχει δυνατότητα απορρόφησης από άλλα τμήματα της εταιρίας.

Αδιαλλαξία διοίκησης

Η κ. Τσουλάκου καταγγέλλει έλλειψη σεβασμού και κυνικότητα προς τους εργαζόμενους, κάποιοι/ες από αυτούς με πάρα πολλά χρόνια υπηρεσίας στη ΝΟΚΙΑ: «από τις δηλώσεις περί απορρόφησης των εργαζομένων αν βρεθούν θέσεις, κάτι που δεν διασφαλίζεται σε πολλές περιπτώσεις, μέχρι τις παροτρύνσεις σε μετανάστευση (!) προκειμένου να συνεχίσουν την ίδια εργασία σε άλλη χώρα, από τον εξαναγκασμό στην ψυχοφθόρα και υποτιμητική διαδικασία της αναζήτησης νέας θέσης εντός της εταιρίας, μέχρι και την ψυχολογική “παρότρυνση” σε παραίτηση, το κλίμα αποδεικνύει την αδιαλλαξία της διοίκησης».

Τονίζει ότι ακόμη και εργαζόμενοι που έχουν έρθει στην Αθήνα από τη Μανίλα των Φιλιππίνων πριν από μερικούς μήνες, πιέζονται να μεταφερθούν στη… Ρουμανία.

Η ίδια αδιαλλαξία, τονίζει η πρόεδρος του σωματείου, επικράτησε και κατά την προσπάθεια των εργαζόμενων για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (που θα προέβλεπε ελάχιστα όρια μισθών και αποδοχών, επιδόματα φύλαξης τέκνων, κ.τ.λ.), η οποία έχει πέσει στο κενό.

Όπως προσθέτει η κ. Τσουλάκου, η διοίκηση της ΝΟΚΙΑ προσπάθησε πρόσφατα να λειάνει την εικόνα του μισθολογικού παγώματος και της έλλειψης οποιασδήποτε προοπτικής, δίνοντας αυξήσεις σε μερίδα των εργαζομένων που ως ποσοστά μπορεί να ακούγονται υψηλά, αλλά σε πραγματικά ποσά είναι τις περισσότερες φορές ελάχιστα.

Η πλειονότητα των νέων εργαζομένων αμείβεται με πολύ χαμηλούς μισθούς, ενώ οι παλαιότεροι βιώνουν την οικονομική στασιμότητα, «χωρίς να ξεγελά κανέναν και καμία η μεμονωμένη περίπτωση των “διορθωτικών” αυξήσεων στις αρχές του 2019».

Παράλληλα, σύμφωνα με την πρόεδρο του σωματείου, συνεχίζεται η εντατικοποίηση και οι «παροτρύνσεις» σε ακόμα μεγαλύτερη αποδοτικότητα και ανταγωνιστικότητα μεταξύ των εργαζομένων.

Δυναμική απάντηση εργαζομένων

Μία πρώτη απάντηση δόθηκε από τους εργαζόμενους την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου, όταν πραγματοποιήθηκε απεργία και συγκέντρωση στις εγκαταστάσεις της ΝΟΚΙΑ. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν σε ένδειξη αλληλεγγύης και άλλα σωματεία εργαζόμενων (Ιντρακόμ, CYTA, Wind, Vodafone, Forthnet, ΣΕΤΗΠ, κ.α.), καθώς και συλλογικότητες, ενώ το σωματείο των εργαζόμενων στη NOKIA έχει ήδη εξαγγείλει νέα απεργία στις 23/10.

Η ημερομηνία ενδέχεται να αλλάξει, ώστε η απεργία να συμπέσει με ενδεχόμενη γενική απεργία των συνδικάτων ενάντια στο αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης, η οποία, όπως σημειώνει η κ. Τσουλάκου, «συνεχίζει στα βήματα της προηγούμενης».

«Μας έχει γίνει απολύτως σαφές ότι ο μόνος τρόπος να κερδίσουμε το σεβασμό ως εργαζόμενοι και να υπερασπιστούμε τις θέσεις εργασίας μας με αξιοπρεπείς συνθήκες και προοπτική, είναι η κλιμάκωση του αγώνα μας»καταλήγει η κ. Τσουλάκου, απολογίζοντας θετικά την απεργία της περασμένης Τετάρτης και διαμηνύοντας προς τη διοίκηση της ΝΟΚΙΑ ότι οι εργαζόμενοι «δεν θα ανεχθούν ούτε τακτικισμούς, ούτε απαξίωση της ζωής και της εργασία τους».

Πηγή: Εποχή

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια