Αγγίζει ενδεχομένως τα όρια του γραφικού το να συζητάει κανείς για την αξιοπιστία των -δήθεν- κραταιών ελληνικών media. Είτε λόγω συμφερόντων, είτε λόγω ύπουλων σκοπιμοτήτων, είτε διότι οι δημοσιογράφοι είναι ανίκανοι να λειτουργήσουν με έντιμους όρους σε ένα ικανό και συμπαγές δημοσιογραφικό περιβάλλον, όποια πίστη κι αν έχει κανείς στα ελληνικά – και όχι μόνο – ΜΜΕ, πλέον συνεχώς καταβαραθρώνεται.

Το χθεσινό συμβάν με την «πειραγμένη», που πήρε σβάρνα τα κανάλια με το όνομα «Μαρία Κανελλοπούλου», παριστάνοντας την ψυχίατρο του Ο.ΚΑ.ΝΑ. και δηλώνοντας πως είχε επανειλημμένως επαφή με τους γονείς της άτυχης νεαρής Άννυ, ήταν ένα ακόμη «αποθεωτικό» επεισόδιο σε ένα σύγχρονο θέατρο σκιών, αυτό των τσιρίδων και του παραλογισμού των πρωινών «ενημερωτικών» εκπομπών.

Μια τύπισσα που, αν δεν πάσχει από σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα, τότε απλά «ψοφάει» για δημοσιότητα, πήρε τηλέφωνο σε MEGA και ΑΝΤ1 μιλώντας ως άνθρωπος του περιβάλλοντος της οικογένειας. Τα «αρπαχτικά» της πρωινής ενημέρωσης, μην επιβεβαιώνοντας την ταυτότητά της, τη βγάζουν αμέσως στον αέρα αφήνοντάς την να μπουρδολογεί για κάνα 10λεπτο.

Λίγο αργότερα, μέχρι το μεσημέρι, ακολουθεί η σύλληψή της για διασπορά ψευδών ειδήσεων και ψευδή αναφορά στις αρχές. Ακολούθησε και η συγγνώμη του MEGA και του ANT1, όμως πλέον όσοι εξακολουθούν να ασχολούνται σαν υστερικοί με τη δραματική αυτή ιστορία και μοιράζουν κατάρες για ξεπετσιάσματα, κρέμασμα, βασανισμούς και αποκεφαλισμούς στον «πατέρα – τέρας» (sic), είχαν πλέον κάτι καινούργιο για να συζητούν.

Ό,τι μπορούσε να ισχυριστεί κανείς πως αποτελεί την «ασθένεια» που μαστίζει το διαδίκτυο και τα ηλεκτρονικά σάιτ, που καταστρατηγούν κάθε κανόνα άσκησης της δημοσιογραφίας στο βωμό ενός παραπάνω κλικ, μεταφέρθηκε στην τηλεόραση. Για την ακρίβεια, ξανα-μεταφέρθηκε εκεί. Ας μην ξεχνάμε πως πριν από σχεδόν ένα χρόνο το mega-λο κανάλι ήταν αυτό που αναμετέδωσε τη σατιρική είδηση που δημοσίευσε ένα blog στη Γαλλία και αφηγούνταν ότι ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν, έδωσε το θείο του στα σκυλιά να τον φάνε… Ό,τι δηλαδή διαβάζει κανείς σε ένα γαλλικό blog, μπορεί να το δει να αναπαράγεται στην ελληνική τηλεόραση.

Για να μην το παίζουμε «εξυπνάκηδες», όλοι όσοι παράγουμε δημοσιογραφικό περιεχόμενο, ανεξαρτήτως μέσου και απήχησης, οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί. Με το μυαλό πρώτα στην είδηση, στην ουσία, και μετά στον εντυπωσιασμό.

Άλλωστε στη συγκεκριμένη περίπτωση τα κανάλια δεν εγκαλούνται γιατί ήξεραν ότι ο θησαυρός ήταν άνθρακας, αλλά παρ΄ όλα αυτά συνέχισαν το σόου. Το λυπηρό είναι, πρωτίστως, ότι δεν επιβεβαίωσαν μια πολύ σοβαρή καταγγελία, λειτουργώντας με τελείως ερασιτεχνικούς όρους, καθώς, φυσικά, και ότι δεν έχασαν την ευκαιρία να συνεχιστεί το κουτσομπολιό γύρω από ένα ανθρώπινο δράμα. Και εις ανώτερα…

Το βίντεο με την «ψυχίατρο» στο MEGA:

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια

X