Σήμερα θα πάμε μία βόλτα στη Αθήνα του “βιβλίου”. Δεν θα σας περάσουμε όμως από τα μεγάλα βιβλιοπωλεία με τα καινούρια και ατόφια βιβλία αλλά αντιθέτως, θα αναζητήσουμε μικρές, θαμμένες ιστορίες σε βιβλία που έχουν ήδη δοκιμάσει το άγγιγμα του αναγνώστη. Η σημερινή ανοιξιάτικη μέρα, με βρήκε στους δρόμους πάνω από την Ακαδημίας, να επισκέπτομαι μερικά από τα παλαιοβιβλιοπωλεία της Αθήνας.

Η πρώτη μου στάση ήταν ο “Βιβλιοθήρας”, στο σκιερό, ανωφερές στενάκι της οδού Κιάφας. Η βιτρίνα του μπορεί να μην αποκαλύπτει πολλά, ωστόσο όταν μπει κανείς μέσα, με μία δεύτερη ματιά έχει τη δυνατότητα να ανακαλύψει πολλούς τίτλους, αρκετούς από αυτούς σπάνιους με μία ιδιαίτερη χροιά από το παρελθόν. Με μια ματιά στο site τους μπορείτε να εξερευνήσετε τον μαγικό κόσμο που κρύβεται πίσω από τα σπάνια βιβλία!
bibliothiras.blogspot.com

Η επόμενη στάση με βρήκε λίγο πιο κοντά στην Ομόνοια. Ανεβαίνοντας τη Χαριλάου Τρικούπη, ένα καροτσάκι με παλιά βιβλία αιχμαλωτίζει για λίγο το βλέμμα του διαβάτη με αξίωση να κατακτήσει το ενδιαφέρον του και τελικά να τον οδηγήσει στο βάθος της στοάς, όπου βρίσκεται το ίδιο το βιβλιοπωλείο. Μετά από λίγη ώρα αναζήτησης σε αυτό περπάτησα στη στοά για να καταλήξω σε ένα χώρο με βιβλιοθήκες, που όριζαν την κάθετη διάσταση του χώρου. Άλλα βιβλία σκληρόδετα, άλλα με προστατευτικά καλύμματα και άλλα γυμνά μα όλα προκλητικά για τα μυστικά που κρύβουν μέσα τους. Οι βιβλιοθήκες φιλοξενούν πλήθος ελληνικών και ξενόγλωσσων τίτλων, σε συνεργασία με τους ανθρώπους του “Αλφειού”,  μπορείτε να αναζητήσετε ιδιαίτερες και δυσεύρετες εκδόσεις. Εκτός από βιβλιοπωλείο, ο “Αλφειός” δραστηριοποιείται και ως εκδοτικός οίκος.
alfeiosbooks.com

Το δρόμο προς τον επόμενο προορισμό μου οδήγησε ένα πολύ συγκεκριμένο βιβλίο. Η αναζήτηση του “Προσκυνητή” του Mίκα Βαλτάρι έγινε και δική μου αναζήτηση για ένα αντίτυπο του βιβλίου. Μετά από αρκετή ώρα και “σκαρφαλώνοντας” την Ιπποκράτους και μετά από βιτρίνες με αμέτρητες μινιατούρες στα καταστήματα μοντελισμών έφτασα τελικά στο γραφικό παλαιοβιβλιοπωλείο του Νίκου Χρυσού. Τόμοι βιβλίων στοιβαγμένοι ο ένας πάνω στον άλλον μαρτυρούν την ατημέλητη εργασία του ιδιόκτητη καθώς αυτός επιδίδεται στο κυνήγι των τίτλων. Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα για μία διαδικτυακή βόλτα στο παλαιοβιβλιοπωλείο.
www.oldbooks.gr

Τρεις διαφορετικές γωνίες της Αθήνας με αμέτρητες ιστορίες να ανακαλύψετε, διάφοροι κόσμοι με μικρούς και μεγάλους θησαυρούς που σας περιμένουν να τους ξεθάψετε… Για τους εραστές του βιβλίου η Αθήνα είναι διάσπαρτη με μικρούς παραδείσους ώστε να βρείτε και εσείς τον δικό σας σε ένα από αυτούς.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια

About The Author

Ο Αλέξανδρος είναι Ιστορικός της Τεχνολογίας, υποψήφιος διδάκτορας και ερευνητής στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει ασκηθεί σε κρατικούς νομοθετικούς και γνωμοδοτικούς θεσμούς, ενώ ασχολείται ενεργά με προγράμματα μη-τυπικής εκπαίδευσης. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν την πρόσφατη Ιστορία της Αγροτικής Πολιτικής στην Ελλάδα, τις Τεχνολογικές Μεταβάσεις στον Αγροδιατροφικό τομέα, τα τεχνο-επιστημονικά δίκτυα ειδημοσύνης και γενικότερα την αλληλεπίδραση του τεχνολογικού και του κοινωνικού. Στον ελεύθερο χρόνο του κυνηγάει εικόνες από πόλεις της Ευρώπης, απλώνει τα βήματά του σε νέους προορισμούς και χώνεται σε δίσκους και αρχεία, ψάχνοντας καλή μουσική.

Related Posts