Κρατώντας λευκές σημαίες στα χέρια, περίπου 400 άνθρωποι ξεκίνησαν από τα προάστια του Βερολίνου για να περπατήσουν μέχρι το μαρτυρικό Χαλέπι της Συρίας, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τα θύματα του πολέμου.

Η «πορεία των πολιτών για το Χαλέπι», που ήταν πρωτοβουλία μιας Πολωνέζας δημοσιογράφου και μπλόγκερ, μόνιμα εγκατεστημένης στο Βερολίνο, ξεκίνησε τη Δευτέρα. Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης, οι συμμετέχοντες θα χρειαστούν πάνω από 3,5 μήνες για να καλύψουν τα 3.000 χιλιόμετρα που χωρίζουν τις δύο πόλεις.

Η πορεία θα καλύπτει καθημερινά 15-20 χιλιόμετρα, ακολουθώντας την αντίστροφη διαδρομή από εκείνην που πήραν εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες για να φτάσουν στην κεντρική και τη δυτική Ευρώπη περνώντας από την Τουρκία, την Ελλάδα και την λεγόμενη «οδό των Βαλκανίων».

«Βαδίζουμε για να ασκήσουμε πίεση» εξήγησε η δημοσιογράφος Αννα Αλμποτ μιλώντας στην εφημερίδα Taz. «Ο στόχος αυτής της πορείας είναι να αποκτήσουν πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια οι Σύροι πολίτες», πρόσθεσε, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα κινητοποιήσει με τον τρόπο αυτό το ευρύ κοινό.

Η 30χρονη δημοσιογράφος, που είναι μητέρα δύο παιδιών, δεν πιστεύει πάντως ότι η πορεία θα φτάσει μέχρι το Χαλέπι. Οπως είπε, το πιθανότερο είναι να σταματήσει στην Τουρκία.

Η Αλμποτ είχε την ιδέα αυτή στα τέλη Νοεμβρίου. «Αν θα μπορούσε κάτι τέτοιο να αλλάξει τα πράγματα, αν ένα πλήθος Ευρωπαίων και Δυτικών πήγαινε στο Χαλέπι, θα ερχόσασταν μαζί μου;» έγραψε στη σελίδα της στο Facebook. Αφού έλαβε θετική ανταπόκριση από τους «ακολούθους» της, αποφάσισε να υλοποιήσει το όραμά της.

Αναδημόσιευση: www.iefimerida.gr

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια