Θέλοντας και μη, έγινε το πρόσωπο των ημερών. Ο Αποστόλης Κασιμέρης, συνδικαλιστής της «Ανεξάρτητης Παρέμβασης» και μέλος του «Ξεκινήματος», είναι άγνωστος με το ονοματεπώνυμό του, ακόμα και στους πρόσφυγες που εξυπηρέτησε τα ξημερώματα της Κυριακής, μεταφέροντάς τους στο σταθμό Βικτωρίας με το λεωφορείο του ΟΑΣΑ.

Ο κ. Κασιμέρης είναι οδηγός λεωφορείων της ΟΣΥ και η ιστορία του έγινε γνωστή μέσα από ένα status του δημοσιογράφου Γιάννη Ανδρουλιδάκη στο facebook, όπου την διηγήθηκε, ενημερώνοντας ένα ευρύτατο κοινό για το τι συνέβη την Κυριακή.

Με εντολή του Υπουργείου Μεταφορών, το Σάββατο πραγματοποιήθηκε η μετακίνηση μεγάλου αριθμού προσφύγων απ΄ την πλατεία Βικτωρίας στο κλειστό του Τάε Κβο Ντο, για να εγκατασταθούν κάπου με μεγαλύτερη ασφάλεια. Το βράδυ της ίδιας μέρας, κι ενώ δεν είχαν μεταφερθεί όλοι οι πρόσφυγες, ο Αποστόλης Κασιμέρης βλέποντας πως είχαν μείνει αρκετοί στην πλατεία και ενώ είχε πιάσει καταρρακτώδης βροχή, προσφέρθηκε να μεταφέρει όσους απέμειναν με λεωφορείο του ΟΑΣΑ. Ενώ αρχικά πήρε το «ΟΚ» απ΄ τον υπεύθυνο του Αμαξοστασίου, λίγο πριν πάρει το όχημα για να ξεκινήσει, ειδοποιήθηκε πως τελικά του απαγορεύτηκε. Ο διευθυντής της υπηρεσίας, με τον οποίο επικοινώνησε, του ανέφερε χαρακτηριστικά πως «τα λεωφορεία δεν είναι για να μεταφέρουν λαθρομετανάστες».

Αφού κατέφθασαν στο αμαξοστάσιο αστυνομικοί για να τον εμποδίσουν να βγάλει το λεωφορείο και μετά από διαπληκτισμό, ο οδηγός έφτασε στην πλατεία Βικτωρίας. Ενώ ξεκίνησε η επιβίβαση των προσφύγων, έφτασαν τρία περιπολικά με ένταλμα σύλληψης του κ. Κασιμέρη, μετά την καταγγελία του διευθυντή του για κλοπή λεωφορείου. Επαναλήφθηκε έντονος διαπληκτισμός, ενώ οι πρόσφυγες, βλέποντας τα όπλα των αστυνομικών, αποβιβάστηκαν απ΄ το λεωφορείο.

Έπειτα από λίγη ώρα και μετά από επικοινωνία με τους εργαζομένους της ΟΣΥ κατέφθασε στο σημείο ο ίδιος ο υπουργός Υποδομών, Χρήστος Σπίρτζης, που στις 3:50 τα ξημερώματα της Κυριακής έδωσε εντολή να ανοίξει ο σταθμός του τρένου για να μπουν μέσα οι πρόσφυγες.

Ο Αποστόλης Κασιμέρης μιλάει στο 3pointmagazine.gr για την περιπέτειά του, για όσα βίωσε, καθώς και το συνολικό πρόβλημα των τελευταίων εβδομάδων με το προσφυγικό ζήτημα.

Ποια είναι η κατάσταση αυτές τις μέρες με το ζήτημα της άφιξης και της μετακίνησης των προσφύγων;

Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο. Έχουν γίνει κινήσεις απ΄ την Πολιτεία, κυρίως με τη ΣΤΑΣΥ και όχι απ΄ την ΟΣΥ, αλλά αυτό δεν αρκεί για να λυθεί. Το τελευταίο πρόβλημα είναι η κατάσταση στη Βικτώρια. Εκεί δημιουργήθηκαν τα περισσότερα προβλήματα, καθώς οι άνθρωποι αυτοί ήταν πάρα πολλοί, συγκεντρωμένοι σε έναν χώρο περιορισμένο και είχαν διάφορα ζητήματα, όπως το πού θα κάτσουν, πού θα πάνε τουαλέτα, καταλαβαίνετε… Υπήρχε βεβαίως στήριξη απ΄ τους κατοίκους της περιοχής, καθώς και τους μαγαζάτορες. Μάθαμε από έναν φούρνο ότι έφτιαχνε κάθε μέρα ψωμί και τους το έδινε, τους στήριζαν γενικά όσο γινόταν. Αντίστοιχα όμως υπήρχε δραστηριότητα επικίνδυνη απ΄ την πλευρά της Χρυσής Αυγής, με μέλη της να «κόβουν κίνηση» στην περιοχή, να τους βρίζουν, να τους λένε «σηκωθείτε φύγετε από δω ρε» και άλλα, καθώς και απ΄ την δημοτική παράταξη του Νικήτα Κακλαμάνη, που επαναλάμβανε τα παραπάνω σκηνικά. Λόγω και της προβλεπόμενης κακοκαιρίας, αποφασίστηκε η μεταφορά τους και επιλέχθηκε το κλειστό του Τάε Κβο Ντο, ως κλειστός χώρος για να τους φιλοξενήσει.

Τι άλλαξε κι ενώ αρχικά είχατε πάρει το «ΟΚ» για τη μεταφορά όσων απέμειναν στην πλατεία, τελικά σας το αρνήθηκαν;

Αρχικά επικοινώνησα με την υποδιεύθυνση Κίνησης, που δεν ήταν αρνητική. Μέχρι να φτάσω στο χώρο με τα λεωφορεία, είχε ειδοποιηθεί ο διευθυντής, μια κλασική περίπτωση ακραίου ανθρώπου, που είπε να μην γίνει τίποτα. Αυτός ο άνθρωπος είναι πραγματικά ακραίος, δεν μπορώ να πω πως είναι φασίστας γιατί δεν ξέρω, όμως είναι μόνιμη «ανοικτή πληγή» σε πλήθος περιπτώσεων, «κόκκινο πανί» για πολλούς. Κατά καιρούς αυθαιρετεί με πολλούς τρόπους, κόβει εκλογικές άδειες, δεν αναρτά τις υπηρεσίες, καθώς τις φτιάχνει ανάλογα με τις συμπάθειές του και κατά το δοκούν, με αποτέλεσμα άλλος να έχει περισσότερες ή δυσκολότερες, άλλος αντίστοιχα λιγότερες και όχι τόσο κουραστικές κ.λ.π. Συνάδελφος γυναίκα έχει καταλήξει στο νοσοκομείο απ΄ το εργασιακό bullying που της άσκησε. Λέγεται Δημήτρης Τσακοπιάκος, ξεκίνησε από οδηγός και είχε εξέλιξη επαγγελματική που δεν έχει ξαναγίνει.

Ποια είναι η στάση των συναδέλφων σας; 

Υπήρχαν κάποιοι που συμπαραστάθηκαν και προσπαθούσαν να βοηθήσουν, όμως οι περισσότεροι προσπαθούσαν να με αποτρέψουν. Γενικά έχει δημιουργηθεί μια κατάσταση ανυπόφορη, είναι ένας ολόκληρος μηχανισμός που συντονίζεται από έναν αυταρχικό διευθυντή κι αν δεν καταστραφεί αυτός ο μηχανισμός δεν πρόκειται να αλλάξει η κατάσταση. Εγώ τους έλεγα «κάντε ό,τι θέλετε, και τον κώλο σας να χτυπάτε κάτω εγώ το λεωφορείο θα το βγάλω». Αυτό είπα και στους αστυνομικούς που ήρθαν εκεί.

Πώς ειδοποιήθηκε ο Υπουργός Μεταφορών, Χ. Σπίρτζης;

Τον Υπουργό τον ειδοποίησα εγώ προσωπικά. Βρήκα μέσω της συνδικαλιστικής οργάνωσης τα στοιχεία του, επικοινώνησα μαζί του, θεωρώντας πως είναι αρκετά σοβαρός λόγος για να τον ενοχλήσω κι αυτός ανταποκρίθηκε άμεσα. Αυτό δεν το έχω ξαναδεί, υπουργός να φτάνει στο σημείο επιτόπου, συνήθως κρύβονται να μην τους βρίσκει κανείς. Ήταν πρωτόγνωρη η αντίδραση, στράφηκε εναντίον των αστυνομικών που εκείνη την ώρα, όταν ήμασταν δηλαδή στην πλατεία, με συνελάμβαναν. Εκείνοι διέκοψαν τη διαδικασία, καθώς βρέθηκε εκεί ο πολιτικός τους προϊστάμενος, δεν μπορούσαν να κάνουν κάτι άλλο.

Η ένταση με τους αστυνομικούς αφορούσε μόνο τις εντολές που είχαν ή ήταν και ιδεολογικά φορτισμένη;

Υπήρχαν μερικοί πολύ προκλητικοί, που τρομοκρατούσαν τους πρόσφυγες που ήταν μέσα στα λεωφορεία και τους φώναζαν «βγείτε έξω ρε» και τέτοια. Υπήρχαν και άλλοι διαλλακτικοί, όμως δεν ήταν όλοι έτσι. Ένας με προκαλούσε, μου έλεγε «τι θα κάνεις τώρα, θα με χτυπήσεις»; Υπήρχαν μερικοί που συμπεριφερόντουσαν σαν νταήδες, δεν ήταν απλά ότι είχαν πάρει εντολή να κάνουν τη δουλειά τους. Μίλαγαν άσχημα στους ανθρώπους.

Τι ακολούθησε μετά το άνοιγμα του σταθμού και την Κυριακή το πρωί;

Μόλις εμφανίστηκε το αμάξι του Υπουργού όλοι «λάκισαν». Ούτε με συνέλαβαν ούτε τίποτα και δεν ξέρω καν τι θα γίνει τώρα, από την Τρίτη θα πάω να δω τι ακριβώς έχει συμβεί. Δεν έχω ειδοποιηθεί για καμία μήνυση, δεν ξέρω τίποτα, ούτε πήγα στο αστυνομικό τμήμα. Ο κ. Σπίρτζης έδωσε τη λύση, ανοίγοντας τον σταθμό για να μπουν μέσα οι πρόσφυγες και όλα σταμάτησαν εκεί.

Πάντως, το ζήτημα δεν σταματάει εκεί. Η κυβέρνηση πρέπει να αντιμετωπίσει ακραίους αντιδραστικούς και δεξιούς μηχανισμούς που έχουν στηθεί στο κράτος και που επεμβαίνουν, κάνοντας τα πράγματα χειρότερα. Αυτά δεν δημιουργούνται σε μια μέρα και φυσικά δεν καταργούνται έτσι. Ο συγκεκριμένος διευθυντής, για να καταλάβετε για τι πράγμα μιλάμε, είχε δώσει εντολή να επανέλθουν οι «κεφαλοκυνηγοί», όταν περιορίστηκαν τα capital controls, ενώ πριν είχαν απαγορευτεί με εντολή του Υπουργείου. Δίχως να έχει έρθει άλλη ειδοποίηση, αυτός αποφάσισε μόνος του και αυτοί ξεκίνησαν πάλι να δουλεύουν. Αυτά πρέπει να κοιτάξει να αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια

X