Ένα ακόμη ρατσιστικό περιστατικό συνέβη σε λεωφορείο του ΟΑΣΘ. Όπως καταγγέλλει η ΑΡΣΙΣ, οδηγός κατέβασε από το λεωφορείο τρία προσφυγόπουλα.

Συγκεκριμένα, η ΑΡΣΙΣ, με δελτίο τύπου που εξέδωσε, καταγγέλλει το περιστατικό ρατσισμού που προσβάλλει την υπόσταση των προσφυγόπουλων.

Αναλυτικά το δελτίο τύπου της ΑΡΣΙΣ :

 

«Ρατσιστική συμπεριφορά οδηγού του ΟΑΣΘ

Ένα ακόμα περιστατικό ρατσιστικής αντιμετώπισης προσφύγων από οδηγό του ΟΑΣΘ προστέθηκε χθες στον μακρύ πλέον κατάλογο της καταδικαστέας αυτής συμπεριφοράς από προσωπικό των δημόσιων, αστικών συγκοινωνιών της Θεσσαλονίκης.

Την Τρίτη, 30 Οκτωβρίου στις 8 το βράδυ, τρείς ανήλικοι πρόσφυγες από τη Δομή Ασυνόδευτων Ανηλίκων της ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων στο Ωραιόκαστρο, ανέβηκαν από τη στάση «Αγορά» στο αστικό λεωφορείο της γραμμής «56» με κατεύθυνση προς Παλαιόκαστρο, προκειμένου να πάνε σε προπόνηση kung fu, που συστηματικά παρακολουθούν.

Ο οδηγός του αστικού κοίταξε επίμονα και εξεταστικά τα τρία προσφυγόπουλα και, πριν συνεχίσει το δρομολόγιο, ζήτησε από τα παιδιά να κατέβουν από το λεωφορείο!

Συγκεκριμένα, είπε: «Κατεβείτε και πάρτε το επόμενο». Τα παιδιά ντράπηκαν και κατέβηκαν, χωρίς να τολμήσουν να ζητήσουν το λόγο. Ο οδηγός δεν ρώτησε καν εάν τα παιδιά έχουν εισιτήριο, αλλά η ΑΡΣΙΣ εφοδιάζει τους πρόσφυγες που υποστηρίζει με κάρτες απεριορίστων διαδρομών, οπότε δεν θα προέκυπτε σε καμία περίπτωση ζήτημα πληρωμής του κομίστρου. Τα παιδιά δεν πήγαν στην προπόνηση τους και επέστρεψαν στον ξενώνα συντετριμμένα από τη ντροπή.

Οι ανήλικοι πρόσφυγες βρίσκονται στην Ελλάδα χωρίς οποιοδήποτε οικογενειακό ή συγγενικό περιβάλλον και οι ξενώνες της ΑΡΣΙΣ αποτελούν τον πρώτο ασφαλή σταθμό. Η απαγόρευση πρόσβασης σε μέσα μαζικής μεταφοράς προκαλεί στα προσφυγόπουλα αισθήματα ντροπής, φόβου και αποκλεισμού, ενώ αντίκειται στο νόμο 4285/2014 για την καταπολέμηση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας.

Η ΑΡΣΙΣ απευθύνει έκκληση προς το προσωπικό των δημόσιων, αστικών συγκοινωνιών της Θεσσαλονίκης να αντιμετωπίσουν τα προσφυγόπουλα με σεβασμό και όρους ισοτιμίας.»

Πηγή: Ο Δρόμος

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια