Στις πατρίδες μας της λατινικής Αμερικής, δεν παραστεκόμαστε στην άγρια γέννηση του καπιταλισμού, αλλά στα αιματηρά γηρατειά του. Η υπανάπτυξη δεν είναι ένα στάδιο ανάπτυξης. Είναι η συνέπειά της. Η υπανάπτυξη της λατινικής Αμερικης προέρχεται απ’ την ξένη ανάπτυξη και εξακολουθεί να την τροφοδοτεί. Το σύστημα, ανίσχυρο απ’ τη διεθνή υποδουλωτική του λειτουργία, ετοιμοθάνατο απ’ τη γέννησή του, έχει χωμάτινα πόδια. Περνιέται για μοίρα και θα ‘θλε να συγχέεται με την αιωνιότητα. Κάθε ανάμνηση είναι ανατρεπτική, επειδή είναι διαφορετική, κι επίσης κάθε μελλοντικό σχέδιο. Υποχρεώνουν το τέρας να τρώγει δίχως αλάτι: το αλάτι, που είναι ο κίνδυνος, θα μπορούσε να το ξύπνησει. Το σύστημα αναζητά το πρότυπό του στην αμέταλλακτη κοινωνία των μερμυγκιών. Να γιατί δεν τα βρίσκει με την ιστορία των ανθρώπων, που βρίσκεται σε συνεχή μεταλλαγή. Κι ακόμη επειδή, στην ιστόρια των ανθρώπων, καθέ πράξη κατάστροφης βρίσκει αργά ή γρηγορα την απάντησή της σε μια πράξη δημιουργική.

Απόσπασμα από το βιβλίο “Οι ανοιχτές φλέβες της Λατινικής Αμερικής”, εκδ Κουκκίδα.

 

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια

X