Η φυλή των Γκούνα, των αυτόχθονων κατοίκων της χώρας της Κεντρικής Αμερικής, νίκησε την αμερικανική αθλητική εταιρία στη μήνυση που είχαν υποβάλλει.

Η εταιρία – κολοσσός ΝΙΚΕ υποχρεώθηκε να αποσύρει από τα ράφια ολόκληρη τη νέα σειρά παπουτσιών «Air Force 1» λόγω της ήττας της στη διαμάχη με τη φυλή των Γκούνα.

Οι ιθαγενείς του Παναμά κατηγόρησαν την αμερικανική εταιρία πως έκλεψε το παραδοσιακό τους σήμα, το οποίο είναι «μέρος της πνευματικής κληρονομιάς της φυλής των Γκούνα».

Η ειδική έκδοση για το Πόρτο Ρίκο αναμενόταν να κυκλοφορήσει τον Ιούνιο, αλλά η ΝΙΚΕ αναγκάστηκε να ακυρώσει την κυκλοφορία ζητώντας παράλληλα συγγνώμη από τη φυλή.

«Ζητάμε συγγνώμη για την ανακριβή αναπαράσταση του σχεδίου για το Nike Air Force 1 ‘Puerto Rico’ 2019. Συνεπώς, το προϊον δεν θα είναι πια διαθέσιμο», ανέφερε η ανακοίνωση της αμερικανικής εταιρίας.

Το πολύχρωμο σχέδιο «Μόλα» χρησιμοποείται από τη φυλή των Γκούνα που ζει στις ακτές του Παναμά προς την Καραϊβική.

«Δεν είμαστε κατά της εμπορευματοποίησης του “Μόλα”. Απλά δεν μας άρεσε που δεν μας συμβουλεύτηκαν πρώτα», είπε ο Μπελισάριο Λόπεζ, ηγέτης της κοινότητας των Γκούνα, προσθέτοντας ότι το σχέδιο αντιπροσωπεύει «τη Μητέρα Γη, επειδή το σχέδιο βασίζεται σε οτιδήποτε είναι φύση».

Ο δικηγόρος της κοινότητας Αρέσιο Βαλιέντε πάντως τόνισε ότι εκτός από την απόσυρση του προϊόντος, η κοινότητα ζητά από τη ΝΙΚΕ αποζημίωση για παράνομη χρήση του παραδοσιακού σχεδίου.

Πηγή: sputniknews.gr

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια

X