Του Παντελή Μπουκάλα (Καθημερινή)

Το DNA των Ελλήνων, όπως μας διαβεβαιώνουν ποικίλοι δημοκόλακες, τυγχάνει ανώτερο παντός άλλου εθνικού DNA. Εχει βαθιά γραμμένο πάνω του το χρέος της φιλοξενίας, το υπηρετεί ο θεϊκός ιχώρ και όχι το σύνηθες ανθρώπινο αίμα, ασκεί το εμπόριο και τη ναυτοσύνη αποκλειστικά από φιλομάθεια, για να γνωρίζει ανθρώπων άστεα. Επιπλέον, είναι εμπλουτισμένο με αυτόματο μεταφραστή όλων των αρχαιοελληνικών διαλέκτων. Οι αυτοαναπαραστάσεις έχουν το γνώρισμα της ναρκισσιστικής υπερβολής. Το ξέρουμε και από την εικόνα εαυτού που λατρεύουν και άλλοι λαοί, πλην ημών, επίσης εικόνα υπεροχής, ουρανόπεμπτης ή γονιδιακής. Το ξέρουμε επίσης από την ευτελιστική εικόνα που κατασκευάζουν για άλλες φυλές, στηριζόμενοι στο χρώμα τους ή στην ήπειρο καταγωγής. Για τον «κυρίαρχο λευκό», οι Ασιάτες, οι Αφρικανοί και οι Λατινοαμερικανοί, οι μαύροι, οι κίτρινοι και οι σκούροι, είναι όντα αξιοθρήνητα, εκ φύσεως κατώτερα. Ρωτήστε και τους τραμπιστές και σαλβινιστές του ωραίου κόσμου μας, που προσυπογράφουν μέχρι κεραίας όσα διέδιδε τον 19ο αιώνα ο Αρτύρ ντε Γκομπινώ, με το «Δοκίμιο περί της ανισότητος των ανθρωπίνων φυλών», είτε τον έχουν ακουστά είτε ξαναεφευρίσκουν τα «άρια» δόγματά του.

Στις στερεοτυπικές εθνοαναπαραστάσεις οι Φιλιππινέζοι κυκλοφορούν σαν κατώτεροι και των κατώτερων. Ειδικά οι Φιλιππινέζες φέρονται σαν ικανές μόνο για το υπηρετιλίκι, σαν επαρχιώτισσες του ασπρόμαυρου κινηματογράφου μας, περίπου για τους ίδιους «λόγους» που οι Ανατολικοευρωπαίες απεικονίζονται ικανές μόνο για να γηροκομούν την τρίτη ηλικία μας και να μυούν στο σεξ την πιτσιρικαρία μας: Ετσι αποφασίσαμε, επειδή έτσι επικυρώνουμε την ανωτερότητά μας.

Το θεωρούμενο «εθνικό μας λεξικό», του Γ. Μπαμπινιώτη, κατέγραψε ήδη το 1998 την εξής δεύτερη έννοια του όρου «Φιλιππινέζα»: « (ειδικότ.-καθημ.) η οικιακή βοηθός από τις Φιλιππίνες». Η έννοια αποθησαυρίστηκε ουδέτερα, σαν δημιούργημα της καθημερινότητάς μας, όπως πράγματι είναι, και δίχως να χαρακτηριστεί υβριστική, όπως επίσης είναι. Η ρατσιστική εμμονή του Κύπριου σίριαλ κίλερ να επιλέγει ως θύματά του Φιλιππινέζες (ή γενικότερα μετανάστριες από «άσημες» χώρες), ώθησε τον «εθνικό μας σεξολόγο» Θάνο Ασκητή, υποψήφιο ευρωβουλευτή, να δηλώσει ότι τις διάλεγε επειδή «οι πλείστες γυναίκες αυτής της φυλής κουβαλούν μαζί τους εκ γενετής το χαρακτηριστικό της υποταγής, της υπηρεσίας». Σίγουρα έχουν να μάθουν πολλά στις Βρυξέλλες, αν εκλεγεί ο κ. Ασκητής.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια

X