Για πρώτη φορά μετά από 37 χρόνια οι γυναίκες στο Ιράν μπήκαν σε ποδοσφαιρικό γήπεδο και με δάκρυα και χαρά είδαν σε γιγαντοοθόνες τη χώρα τους να παίζει στο Μουντιάλ.

Το θεοκρατικό κράτος του Ιράν άνοιξε τις πόρτες του σταδίου Αzadi στην Τεχεράνη για τις γυναίκες της χώρας, κάτι που είχε να συμβεί από τον Οκτώβρη του 1981 σε τοπικό ντέρμπι! Έπειτα από 37 χρόνια οι Ιρανές επέστρεψαν στα γήπεδα για να παρακολουθήσουν από γιγαντοοθόνη την κρίσιμη αναμέτρηση της χώρας τους με την Ισπανία στο Μουντιάλ.

Οι γυναίκες στο Ιράν διαμαρτύρονται εδώ και πολύ καιρό για τον αποκλεισμό τους από τα γήπεδα της χώρας, διεκδικώντας από τις ιρανικές αρχές να αρθεί αυτός ο αποκλεισμός και να μπορούν να παρακολουθούν κι αυτές από τις κερκίδες τις ομάδες τους. Μάλιστα πολλές γυναίκες έμπαιναν μεταμφιεσμένες σε άντρες για να παρακολουθήσουν αγώνες.

Η OpenStadiums, μια ομάδα που αγωνίζεται για περισσότερη πρόσβαση σε αθλητικές εκδηλώσεις για τις γυναίκες στο Ιράν, ανέφερε την ημέρα του αγώνα: «Χτες τη νύχτα μετά από κάποιες επιβεβαιώσεις, οι οπαδοί θα μπορούσαν να αγοράσουν εισιτήρια για να παρακολουθήσουν στην οθόνη στο στάδιο Azadi. Οι γυναίκες οπαδοί είναι πολύ ενθουσιασμένες που θα περάσουν τις πύλες του Azadi για πρώτη φορά – αλλά κάποιοι λένε ότι δεν μπορούμε να το πιστέψουμε μέχρι να συμβεί».

 

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια

About The Author

Γεννήθηκε στην Αθήνα, μεγάλωσε όμως σε δύο πόλεις, σε πολύ μικρή ηλικία στη Λαμία-και τα καλοκαίρια στο χωριό-και ύστερα μόνιμος κάτοικος Αθήνας. Όταν τέλειωσε το σχολείο και δήλωνε τη σχολή Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών, έβλεπε όπως τα περισσότερα παιδιά πιο ρομαντικά την ιδέα της δημοσιογραφίας. Αργότερα, δουλεύοντας, συνειδητοποίησε ότι η δουλειά είναι πάντα δουλειά και για ένα τόνο διαφέρει από τη δουλεία. Πέρασε από διάφορα διαδικτυακά μέσα μέχρι να καταλήξει να την κερδίσει η διεθνής επικαιρότητα και το ραδιόφωνο. Στην ομάδα του 3point όμως και την αυτοδιαχείριση βρήκε αυτό που έλειπε από την δημοσιογραφική της καθημερινότητα, το πάθος για κάτι συλλογικό, γράφοντας ελεύθερα χωρίς αφεντικά πάνω από το κεφάλι της για όσα αλλού δεν θα μπορούσε να εκφράσει.

Related Posts