Οι Ιρλανδοί ψήφισαν με ποσοστό 68% υπέρ της νομιμοποίησης των αμβλώσεων και της κατάργησης μιας από τις πιο οπισθοδρομικές τροπολογίες στον δυτικό κόσμο, η οποία υιοθετήθηκε το 1983.

Η καταμέτρηση των ψήφων θα γίνει σήμερα αλλά δύο exit polls δίνουν ξεκάθαρο προβάδισμα στο ναι: οι Irish Times (Ipsos MRBI) 68% υπέρ του «ναι» έναντι 32% υπέρ του «όχι», ενώ σύμφωνα με το δημόσιο δίκτυο RTE (Behaviour & Attitudes) το «ναι» προηγείται με 69,4%.

Τα τελικά αποτελέσματα του δημοψηφίσματος αναμένονται σήμερα το απόγευμα καθώς στις 11:00 ώρα Ελλάδος ξεκίνησε η επίσημη καταμέτρηση των ψήφων.

Το αποτέλεσμα του ιστορικού δημοψηφίσματος, για το οποίο προσήλθαν στις κάλπες περίπου 3,5 εκατ. πολίτες, θα φέρει άμεσα στη Βουλή έναν νέο νόμο που θα επιτρέπει χωρίς εξαίρεση τις αμβλώσεις μέσα στις πρώτες 12 εβδομάδες της κύησης και κατ’ εξαίρεση στη συνέχεια, εφόσον εμφανιστούν σοβαροί κίνδυνοι για τη μητέρα ή το έμβρυο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian, περισσότερες από 150.000 γυναίκες την τελευταία δεκαετία ταξίδεψαν από την Ιρλανδία στη Βρετανία για να κάνουν άμβλωση.

«Ο νόμος πρέπει να ανατραπεί», έγραφε στο κύριο άρθρο της η εφημερίδα Irish Times, ώστε να μην αναγκάζονται οι γυναίκες να καταφεύγουν στο εξωτερικό «μέσα στη μυστικότητα και την ντροπή».

Πολλές γυναίκες άφηναν χθες λουλούδια στη μνήμη της 31χρονης οδοντιάτρου Σαβίτα Χαλαπαβανάρ, που πέθανε στο νοσοκομείο γιατί δεν της επετράπη να κάνει άμβλωση παρά τις σοβαρότατες επιπλοκές που είχε παρουσιάσει καιρό πριν η εγκυμοσύνη της.

Niall Carson/PA via AP

Το διαβάσαμε πρώτα εδώ.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια

X