Οι «ορφανοί» πρόσφυγες του Λαυρίου

Ρεπορτάζ: Κώστας Καντούνης
Φωτογραφίες: Μαρία Χουρδάρη (Maria Chourdari)

Σχεδόν ένα χρόνο «ορφανοί» παραμένουν οι περίπου 500 κούρδοι πρόσφυγες -από τη Συρία και την Τουρκία- που διαμένουν στο αυτοδιαχειριζόμενο Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων στο Λαύριο. Παρά τις (υπουργικές) δεσμεύσεις περί άμεσης εξεύρεσης λύσης, οι πρόσφυγες που διαμένουν στο παρατημένο, τσιμεντένιο συγκρότημα του Λαυρίου δεν λαμβάνουν καμία βοήθεια από την Πολιτεία, τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και άλλες δομές υποστήριξης.

«Τον περασμένο Ιούλιο έφυγε και ο Ερυθρός Σταυρός από το Κέντρο μας και από τότε είμαστε μόνοι. Έχουμε μεγάλο πρόβλημα γιατί δεν έχουμε τίποτα εδώ. Δεν μας βοηθά καμία δομή πέρα από τον ελληνικό λαό» υποστήριξε στις 23 Ιουνίου εκπρόσωπος της συνέλευσης του Κέντρου Φιλοξενίας Προσφύγων, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης διανομής τροφίμων και φαρμάκων που διοργάνωσε η «Αλληλεγγύη για όλους» (ΜΚΟ που υπάγεται στον ΣΥΡΙΖΑ), ο Ρ/Σ «105,5 στο Κόκκινο», το portokaliradio.gr και το Συντονιστικό Κοινωνικών Ιατρείων – Φαρμακείων Αλληλεγγύης Αττικής.

«Έχουμε μιλήσει με τους υπουργούς, όλο λένε ότι ψάχνουν λύση αλλά ακόμα δεν έχουμε δει τίποτα. Έχουμε 200 παιδιά εδώ. Έχουμε ανθρώπους που ήρθαν από τον πόλεμο και δεν έχουν ούτε τη βασική ψυχολογική στήριξη. Περιμένουμε να ασκήσετε πολιτική πίεση» συνέχισε ο εκπρόσωπος της συνέλευσης. Σύμφωνα με τον ίδιο, από τους 450 με 500 ανθρώπους που παραμένουν στον χώρο (ο πληθυσμός διαρκώς μεταβάλλεται) υπάρχουν 100 με 150 πολιτικοί πρόσφυγες από την Τουρκία, αλλά και οικογένειες -ακόμα και με νεογέννητα- που έχουν έρθει από το «μάτι» του πολέμου στη Συρία και περιοχές όπως η Ροζάβα, το Αφρίν και το Κομπάνι.

«Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τον ελληνικό λαό και τις οργανώσεις που ανά διαστήματα μαζεύουν τρόφιμα και φάρμακα και μας βοηθούν. Μας δίνει μεγάλη ανάσα αυτό. Αυτό που χρειαζόμαστε όμως είναι μια πιο μόνιμη λύση» σημείωσε καταλήγοντας ο εκπρόσωπος.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια