1669_faveles_200x200Η πλειονότητα των Βραζιλιάνων περιμένει με ανυπομονησία το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014 που θα διεξαχθεί στη χώρα τους. Σε ένα μέρος που το ποδόσφαιρο λατρεύεται όσο τίποτα άλλο, οι Βραζιλιάνοι βρίσκονται σε πυρετώδεις προετοιμασίες για να υποδεχτούν το σημαντικότερο ποδοσφαιρικό γεγονός του πλανήτη. Κάποιοι συμπατριώτες τους ωστόσο δεν μοιράζονται αυτόν τους τον ενθουσιασμό.

Πρόκειται για τους κατοίκους της παλαιότερης φαβέλας του Ρίο ντε Τζανέιρο με την ονομασία Μόρο ντα Προβιντένσια. Οι εργασίες για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014 έχουν θέσει σε κίνδυνο την ιστορική αυτή φαβέλα του Ρίο καθώς ήδη αρκετά σπίτια έχουν γκρεμιστεί, κι άλλα πρόκειται να ισοπεδωθούν, μιας και εμποδίζουν στα έργα που επίκειται να κατασκευαστούν για την εξυπηρέτηση των οπαδών στις μετακινήσεις τους.

«Είναι πολύ δυσάρεστο για πάρα πολλούς ανθρώπους. Το να γυρίζεις σπίτι σου και να λαμβάνεις ένα γράμμα που να αναφέρει ότι το σπίτι σου είναι σημαδεμένο για κατεδάφιση είναι κάτι το φρικτό», αναφέρει η Φέλιξ ντος Σάντος, η οποία θα αναγκαστεί κι αυτή να εγκαταλείψει το σπίτι της μιας και έχει ενημερωθεί πως πρόκειται να κατεδαφιστεί στο προσεχές διάστημα. Συνολικά 832 σπίτια στη φαβέλα Μόρο ντα Προβιντένσια έχουν κριθεί προς κατεδάφιση. Ήδη 140 οικογένειες έχουν δει τα σπίτια τους να γκρεμίζονται και να αναγκάζονται να ξεριζωθούν από μια γειτονιά στην οποία μένανε μία ολόκληρη ζωή.

Ένας κάτοικος μάλιστα της περιοχής, του οποίου το όνομα δεν έγινε γνωστό, ανέφερε στα μέσα μαζικής ενημέρωσης της χώρας πως νιώθει εξαιρετικά λυπημένος για το γεγονός ότι θα αναγκαστεί να εγκαταλείψει μια γειτονιά στην οποία πέρασε 40 χρόνια από τη ζωή του. Είναι σαν να του καταστρέφονται όλες οι μνήμες βλέποντας ένα σπίτι το οποίο ο ίδιος έχτισε τούβλο-τούβλο να γκρεμίζεται μέσα σε λίγα λεπτά. Μάλιστα οι αποζημιώσεις που το βραζιλιάνικο κράτος προσφέρει σε όσους εγκαταλείπουν τα σπίτια τους από τη φαβέλα της Μόρο ντε Προβιντένσια είναι πενιχρές, ενώ τα περισσότερα σπίτια που προσφέρονται ως εναλλακτικές βρίσκονται αρκετά μακριά από τις δουλειές τους.

Παράλληλα αυτό που φοβούνται οι κάτοικοι της φαβέλας Μόρο ντε Προβιντένσια είναι και η αλλοίωση της συνοικίας τους καθώς ο εκσυγχρονισμός σύμφωνα με αρκετούς θα επιφέρει τεράστιες αλλοιώσεις σε μία γραφική και ιστορική φαβέλα του Ρίο που χρονολογείται από τον 19ο αιώνα. Από την πλευρά τους οι αρχές της πόλης τονίζουν πως οι αλλαγές θα βοηθήσουν για λόγους ασφάλειας τη συνοικία, καθώς τα περισσότερα σπίτια δεν πληρούν τις προδιαγραφές, ωστόσο από την άλλη οι κάτοικοι πιστεύουν πως το ενδιαφέρον που δείχνουν οι αρχές για την αναβάθμιση της περιοχής είναι πλασματικό και πως μετά τη λήξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου θα τους ξεχάσουν και πάλι.

 

*Μπορείτε να βρείτε κι άλλες ενδιαφέρουσες ποδοσφαιρικές ιστορίες στο Othersidefootball.com

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια

X