Ολοκληρώθηκαν την Κυριακή 3/12 οι εργασίες του διεθνούς συνέδριου για την κοινωνική και πολιτική σκέψη του Κορνήλιου Καστοριάδη που πραγματοποιήθηκε στο Πάντειο Πανεπιστήμιο στις 1, 2 και 3 Δεκεμβρίου με αφορμή τη συμπλήρωση 20 χρόνων από το θάνατο του μεγάλου στοχαστή.

Το συνέδριο διοργανώθηκε από το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Πολιτική Επιστήμη και Ιστορία» του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου και είχε ως στόχο να υπογραμμίσει την επικαιρότητα της σκέψης του Καστοριάδη στις μέρες μας και να φέρει κοντά ερευνητές και φοιτητές από μια πληθώρα διαφορετικών ακαδημαϊκών υποβάθρων. Στο συνέδριο συμμετείχαν 65 ομιλητές από εφτά διαφορετικές χώρες ενώ οι εργασίες που παρουσιάστηκαν πραγματεύτηκαν ένα ευρύ φάσμα του πολυσχιδούς καστοριαδικού στοχασμού.

Τη δεύτερη ημέρα του συνεδρίου προβλήθηκε μια αποκλειστική συνέντευξη του Vincent Descombes για τη σχέση του με το καστοριαδικό έργο, αλλά και για το σύγχρονο μηδενισμό και την Ευρώπη που αναζητά την ταυτότητά της.

Κρίνοντας από τη μεγάλη συμμετοχή, το συνέδριο αδιαμφισβήτητα πέτυχε τους σκοπούς του, ενώ από τις συζητήσεις που ακολούθησαν των παρουσιάσεων κατέστη σαφής η επικαιρότητα της σκέψης του Καστοριάδη στο σήμερα. Ελπίζουμε το 3ήμερο αυτό να προσέφερε μια ώθηση για περαιτέρω μελέτη του έργου του φιλοσόφου ή όπως θα σημείωνε ο ίδιος, αναφερόμενος στη Χάνα Άρεντ, δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να τιμήσει κανείς ένα στοχαστή από το να ασχοληθεί σοβαρά και ενεργά με το έργο του.

*Στο χώρο του συνεδρίου διατίθονταν το νέο βιβλίο της Τέτας Παπαδοπούλου που μόλις κυκλοφόρησε με αφορμή τη συμπλήρωση 20 χρόνων από τον θάνατό του Καστοριάδη με τίτλο «Είμαστε υπεύθυνοι για την ιστορία μας».

Σωτήρης Αλεξάκης

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια