Βασικά και σημαντικά σημεία της εξέλιξης θεωρούνται τα παρακάτω:

  • Το ομοσπονδιακό δικαστήριο δεν αναγνώρισε την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, βάσει της οποίας ο Τραμπ προσπάθησε να αντλήσει τα κονδύλια

  • Επιτεύχθηκε αναστολή των προσπαθειών του Τραμπ να αναζητήσει πόρους από τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Άμυνας και τα στρατιωτικά ταμεία για την κατασκευή τμημάτων του τείχους στα μεξικανικά σύνορα.

  • Η απόφαση του δικαστηρίου έχει ισχύ για δύο προγραμματισμένα έργα που προσθέτουν 51 μίλια φράχτη σε δύο περιοχές.

Χτες Παρασκευή 24 Μαΐου 2019, ομοσπονδιακό δικαστήριο των ΗΠΑ μπλόκαρε την χρήση πόρων του Υπουργείου Άμυνας για την κατασκευή του συνοριακού τείχους του ΗΠΑ – Μεξικό από την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τράμπ.

Ο δικαστής Χέιγουντ Γκίλιαμ της Βόρειας Επαρχίας της Καλιφόρνια αποφάσισε την αναβολή των συγκεκριμένων έργων σε Τέξας και Αριζόνα, υποστηρίζοντας πως ο Τραμπ δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει πόρους χωρίς την έγκριση του Κογκρέσου. Το αίτημα υποβλήθηκε από το American Civil Liberties Union, το Sierra Club και το Southern Border Communities Coalition.

Μπορεί η απόφαση αυτή να μην εμποδίζει τον Τραμπ να χρησιμοποιήσει κονδύλια από άλλες πηγές για την κατασκευή των έργων, αποτελεί όμως άλλο ένα εμπόδιο για τον Πρόεδρο σε ένα θέμα για το οποίο βρίσκει συνεχώς συνεχώς αντιδράσεις από τους Δημοκρατικούς του Κογκρέσο. Η απόφαση αυτή αναβάλει την κατασκευή των έργων που θα μπορούσαν να έχει αρχίσει ήδη από το περασμένο Σάββατο.

“Η θέση πως η απόρριψη του αιτήματος από το Κογκρέσο, σημαίνει πως η κυβέρνηση Τραμπ θα αναζητήσει άλλες πηγές για να αντλήσει πόρους, χωρίς την έγκριση του, δεν ταιριάζει με τις αρχές του θεμελιώδους διαχωρισμού των εξουσιών που χρονολογούνται από τις πρώτες ημέρες της Δημοκρατίας μας” αναφέρει ο δικαστής Γκίλιαμ, διορισθείς από τον Μπαράκ Ομπάμα, συμπληρώνοντας “Tο Δικαστήριο έχει διαπιστώσει ότι οι ενάγοντες είναι σε θέση να αποδείξουν ότι οι ενέργειες των κατηγορουμένων υπερέβησαν τη νομική τους εξουσία και ότι θα προέκυπτε ανεπανόρθωτη βλάβη από τις ενέργειες αυτές και ως εκ τούτου εκδίδεται προκαταρκτική απόφαση εν αναμονή της επίλυσης της ουσίας της υπόθεσης.”

Η απόφαση αυτή έρχεται τρεις μήνες αφού ο Τραμπ μίλησε για κατάσταση έκτακτης ανάγκης, προσπαθώντας να βρει στήριξη στην άντληση πόρων δισεκατομμυρίων δολαρίων από το Πεντάγωνο για την κατασκευή του συνοριακού του τείχους.

Στο σκεπτικό της απόφασης της Παρασκευής αναφέρεται πως “η απόφαση πάρθηκε στηριζόμενη στη διαφωνία με την απόφαση του Κογκρέσου σχετικά με το κατάλληλο επίπεδο χρηματοδότησης, την τοποθεσία και το χρονοδιάγραμμα για την κατασκευή ενός συνοριακού τείχους”. Ισχυρίζεται επίσης ότι η κατασκευή του τείχους θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και τις κοινότητες κατοίκων κατά μήκος των συνόρων.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης χαιρέτισε την απόφαση, ενώ εκπρόσωπος του American Civil Liberties Union, Ντρον Λάντιν, σχολίασε: “Αυτή η απόφαση είναι μια νίκη του κράτους δικαίου και των συνοριακών κοινοτήτων. Το δικαστήριο βάζει ένα στοπ σε όλα τα έργα τοιχοποιίας που έχουν τεθεί προς άμεση κατασκευή.”

Τον Φεβρουάριο, ο Τραμπ κήρυξε εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης για να ξεκλειδώσει δισεκατομμύρια δολάρια ομοσπονδιακών κεφαλαίων, με σκοπό να χτίσει ένα τείχος στα νότια σύνορα με το Μεξικό, παρακάμπτοντας το Κογκρέσο αφού οι νομοθέτες αρνήθηκαν να ανταποκριθούν στο αίτημα κονδυλίων πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, με σκοπό την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, όπως την χαρακτήρισε ο Τραμπ.

*Αλιευμένο από το Νόστιμον Ήμαρ

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια