Του Παντελή Μπουκάλα (Καθημερινή)

«Το ψήφισμα εγκρίθηκε και ψηφίστηκε ομοφώνως από την Ανοικτή Λαϊκή Συνέλευση που έλαβε χώρα στη Θεσσαλονίκη την 21η Ιανουαρίου 2018». Ανοιχτή λαϊκή συνέλευση; Για να το ανακοινώσουν οι διοργανωτές, δεν μπορεί, την αλήθεια θα λένε. Ωστόσο, άλλα ξέρουμε για το τι εστί λαϊκή συνέλευση από αρχαιοτάτων χρόνων, από αυτούς τους ίδιους αρχαιότατους χρόνους που επικαλούμαστε με την απόλυτη σιγουριά ότι μας δικαιώνουν, σιγουριά που μας την εξασφαλίζει η παχυλή αμάθεια. Οτι δηλαδή συνέλευση σημαίνει κατάθεση διαφορετικών τεκμηριωμένων απόψεων, συζήτηση και σύγκρουση. Ούτε τεκμηριωμένα ήταν όσα παραληρηματικά και μισαλλόδοξα είπαν στη συγκέντρωση ο απόστρατος στρατηγός Φραγκούλης Φράγκος και «ο Ελληνας με το μεγαλύτερο IQ» ούτε ακούστηκε κάποια διαφορετική γνώμη.

Και εγγαστρίμυθος «αντιφρονών» αν υπήρχε κάπου εκεί, θα την κατάπινε τη φωνή του, από τον φόβο ότι, αν εκδηλωνόταν, θα τον κατάπινε η περιφρούρηση. Η Χρυσή Αυγή δηλαδή, που την ανέχτηκαν σε ρόλο οιονεί περιφρούρησης όλοι οι παρόντες: ιεράρχες, κομματάρχες σαν τον νεοσωβινιστή ψηφοθήρα Βασίλη Λεβέντη, βουλευτές της Ν.Δ. και των ΑΝΕΛ, η ευρωβουλευτίνα Εύα Καϊλή της «Ελιάς», οι αίφνης ενωμένοι γηπεδάρχες του ΠΑΟΚ, του Αρη, του Ηρακλή και του Απόλλωνα Πόντου, ο περιφερειάρχης Α. Τζιτζικώστας, που ίσως ονειρεύεται την ηγεσία κάποιας «Λέγκας του Βορρά». Η Χ.Α., πιστή τοις κείνων ρήμασι (των ναζιστών δηλαδή), μαγάρισε το Μνημείο του Ολοκαυτώματος, αφού αυτή είναι η δουλειά της. Και κατέκαψε το κτίριο της κατάληψης «Libertatia», αφού αυτή είναι η διασκέδασή της.

Πόσοι συγκεντρώθηκαν άραγε; 90.000, όπως ανακοίνωσε η πάντα μετριοπαθής αστυνομία; 250.000 όπως βεβαιώνει με πρωτοσέλιδο ενθουσιασμό μια εφημερίδα; 500.000 όπως λένε τρεις εφημερίδες, η φιλαλήθης «Ελεύθερη Ωρα» και δύο θεσσαλονικιώτικες αθλητικές; Ή 800.000, όπως ισχυρίζεται ο κ. Φράγκος, που δηλώνει έτοιμος να ηγηθεί εθνοσωτηρίου κόμματος; Εχει τη σημασία του ο αριθμός. Αλλά πολύ μεγαλύτερη σημασία έχει το γεγονός ότι το σύνθημα που κυριάρχησε ήταν το ακροδεξιότατο «Αλήτες προδότες πολιτικοί» και ότι όλοι ενστερνίστηκαν ασμένως το θεόπνευστο πλην ανιστόρητο δόγμα του μητροπολίτη Ανθιμου ότι «όπου Μακεδονία ίσον Ελλάδα και όπου Ελλάδα ίσον Μακεδονία». Αν πράγματι «όπου Μακεδονία ίσον Ελλάδα», θα στείλουμε τον στρατό να κατακτήσει τα τμήματα της γεωγραφικώς εννοούμενης Μακεδονίας, που, όπως και η επίσημη Ελλάδα αναγνωρίζει από το 1913, ανήκουν στη Σερβία τότε και τώρα στην ΠΓΔΜ (39%), στη Βουλγαρία (9%) και στην Αλβανία (1%);

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια

X