Μουσική και κινηματογράφος, έννοιες που εμπλουτίζουν την καθημερινότητα μας με φαντασία και συντροφεύουν τις πιο ευχάριστες αλλά και δυσάρεστες στιγμές μας. Όταν αυτές οι δύο αλληλοσυμπληρώνονται και συνδυάζονται, δηλαδή όταν μια καλή ταινία συνοδεύεται και από την κατάλληλη μουσική και το αντίστροφο, τότε είναι που το καλό μετατρέπεται σε εξαιρετικό και ενίοτε σε αριστούργημα. Τρεις τέτοιους θησαυρούς θα θυμηθούμε σήμερα. Κομμάτια που ντύνουν κάποια σκηνή μιας ταινίας και καταφέρνουν τα την απογειώσουν.

Somewhere over the Rainbow- O μάγος του Οζ

Ακόμα και οι εχθροί των μιούζικαλ, έχουν σίγουρα ακούσει έστω και μία φορά το συγκεκριμένο κομμάτι. Μετράει, πολλά χρόνια ζωής καθώς ο Μάγος του Οζ προβλήθηκε στις κινηματογραφικές αίθουσες το 1939.

Μόλις 5 λεπτά μετά την έναρξη της ταινίας, η πρωταγωνίστρια, η τόσο αθώα και αγνή Ντόροθυ το ερμηνεύει , μετά από ένα ατυχές συμβάν και μία άδοξη κατάληξη μιας συζήτησης που προσπάθησε να ανοίξει με τους θείους τους.  Το παιδικό της μυαλό ταξιδεύει σε ένα μέρος, πολύ μακρινό πάνω από το Ουράνιο τόξο, όπου μπελάδες κι αταξίες δεν θα υπάρχουν.

Το κομμάτι αυτό έχει συνδεθεί άρρηκτα με την ηθοποιό στις συνειδήσεις των απανταχού σινεφίλ, και αρκετά Ινστιτούτα Κινηματογράφου το έχουν κατατάξει ως το πιο σπουδαίο τραγούδι-ταινίας όλων των εποχών!

Where is my mind – Fight Club

Αντίθετα με το “ Somewhere over the rainbow”, το εν λόγω κομμάτι δεν γράφτηκε με σκοπό να χρησιμοποιηθεί στην ταινία, αλλά ούτε και χρησιμοποιείται στην εξέλιξη της πλοκής. Oi Pixies είχαν άλλα πράγματα στο νου τους όταν έγραφαν το κομμάτι, 11 χρόνια πριν τo κινηματογραφικό ντεμπούτο της ταινίας “Fight Club”.

O frontman του συγκροτήματος, Black Francis, ομολογεί ότι το εμπνεύστηκε από τις εμπειρίες του στο άθλημα του scuba-diving στην Καραϊβική, όταν ένα πολύ μικρό ψάρι τον.. κυνηγούσε.

Το κομμάτι χρησιμοποιείται τόσο  στη τελευταία σκηνή της ταινίας, όσο και στα credits που ακολουθούν. Η γλυκιά μελωδία των Pixies βρίσκει τους δύο πρωταγωνιστές κρατώντας τα χέρια να παρακολουθούν τα απέναντι κτίρια να καταρρέουν από βομβιστικό μηχανισμό.

 

Lust for life -Trainspotting

Αναμφίβολα όλη η μουσική που ντύνει τη συγκεκριμένη ταινία μπορεί να χαρακτηριστεί αριστουργηματική, με το συγκεκριμένο κομμάτι να αποτελεί και το καλύτερο πειστήριο.

Γραμμένο το μακρινό 1977 από δύο καλλιτέχνες τεράστιου ταλέντου, τον Iggy Pop, o οποίος αποτελεί και τον ερμηνευτή του αλλά και τον David Bowie. Ο ρυθμός των ντραμς στην αρχή του κομματιού, είναι αυτός που του έχει προφέρει μεγάλο μέρος της δόξα του, καθώς έχει αντιγραφεί μετέπειτα από πάμπολλους καλλιτέχνες,  μεταξύ άλλων οι Jet με το πασίγνωστο “Are you gonnna be my girl”

Το κομμάτι φαίνεται να αναγεννάται όταν χρησιμοποιείται το 1996 στην ταινία Trainspotting, ενώ έχει συμπεριληφθεί και σε λίστες με τα καλύτερα κλασικά  ροκ τραγούδια που έχουν χρησιμοποιηθεί στο κινηματογράφο!

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]