Αυτό ήταν το παρατσούκλι των συμπατριωτών του που τον συνόδεψε σε όλη του τη ζωή. Ο Λούτσιο Ντάλα, ο τραγουδιστής χωρίς ντροπή όμως, δεν θα ζήσει για να το ξαναακούσει, καθώς έφυγε από τη ζωή την 1η Μαρτίου, τρεις ημέρες πριν τα 70ά του γενέθλια.

Ο μεγάλος Ιταλός τραγουδιστής και τραγουδοποιός στη διάρκεια περιοδείας του στην Ευρώπη και συγκεκριμένα μετά από συναυλία στην πόλη Μοντρέ της Ελβετίας (εκεί όπου γεννήθηκε η ιδέα για το Smoke on the water των Deep Purple), έπαθε καρδιακή προσβολή και πέθανε σε ηλικία 69 ετών.

Μετά από 50 ενεργά χρόνια στον χώρο της μουσικής ο εκκεντρικός καλλιτέχνης δεν ζει πια και έτσι το 3point επιχειρεί μία αναδρομή στη μακρόχρονη ιστορία του, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι.

Ο Λούτσιο Ντάλα γεννήθηκε στη Μπολόνια την 4η Μαρτίου 1943, ημερομηνία την οποία έκανε τραγούδι με το οποίο πραγματοποίησε το ντεμπούτο του στη σόλο καριέρα. Είχε προηγηθεί η συμμετοχή του στην τζαζ μπάντα Rheno Dixieland Band, όπου έπαιζε κλαρινέτο.

Η σόλο καριέρα
Το ταλέντο του όμως τόσο στο φωνητικό, όσο και στο μουσικό κομμάτι δεν άργησε να φανεί και έτσι το 1963 ο Τζίνο Πάολι τον πείθει να ασχοληθεί με τη σόλο καριέρα. Η πρώτη απόπειρα δεν είναι η καλύτερη δυνατή μιας και στο φεστιβάλ του Cantagiro δεν μπορεί να στρέψει πάνω του τα φώτα της δημοσιότητας, λόγω κυρίως του εκκεντρικού του λουκ, το οποίο διατήρησε μέχρι το τέλος (φανταχτερά πουκάμισα και γιλέκα, μεγάλα γυαλιά και ατημέλητη κώμη).

Η ευκαιρία του Σαν Ρέμο
Η συνέχεια όμως δεν ήταν ανάλογη αφού πήρε την απόφαση να συμμετάσχει στο φεστιβάλ του Σαν Ρέμο. Ένα φεστιβάλ το οποίο μέχρι και σήμερα σημαίνει για τους Ιταλούς ό,τι σημαίνει για τους υπόλοιπους ευρωπαίους η Eurovision (στην οποία η Ιταλία δεν συμμετέχει). Με το τραγούδι της ημερομηνίας γέννησής του ενθουσιάζει κοινό και κριτικούς και έτσι δεν αργεί να έρθει και η δεύτερη εμφάνιση με το τραγούδι Piazza Grande.

Caruso και… απογείωση!

Η απογείωση βέβαια και ο λόγος που το όνομά του έγινε ευρέως γνωστό και πέρα από τα σύνορα της Ευρώπης, ήταν η σύνθεση του τραγουδιού Caruso ή αλλιώς Ti voglio bene assai, το οποίο έδωσε στον Λουτσιάνο Παβαρότι να τραγουδήσει. Η ερμηνεία αυτή απογείωσε την καριέρα τόσο του Παβαρότι, όσο και του Ντάλα, ενώ το τραγούδι του Attenti al lupo (προσοχή στον λύκο) του εξασφάλισε και συνεργασίες με ξένους καλλιτέχνες.

Η τελευταία εμφάνιση στα πάτρια εδάφη

Τελευταία του εμφάνιση εντός Ιταλίας, στις 14 Φεβρουαρίου στο αγαπημένο του φεστιβάλ του Σαν Ρέμο, το οποίο και τον ανέδειξε, όπου έπαιξε τον ρόλο και τραγουδιστή και συνθέτη. Συγκεκριμένα έδωσε στον νεαρό Πιερνταβίντε Καρόνε το τραγούδι Nanì, με τον οποίο τραγούδησε μαζί.

Λίγες μέρες αργότερα, στις 27 του μήνα αναχώρησε για τη Ζυρίχη, στο πλαίσιο περιοδείας του στην κεντρική Ευρώπη. Έμελε όμως να μην ξαναγυρίσει στην Mamma Italia, αφού ο θάνατος τον βρήκε στο ξενοδοχείο του, μία μέρα μετά από συναυλία.

Το τέλος…
Τουλάχιστον πέθανε γεμάτος και ευτυχής, όπως ανέφεραν οι άνθρωποι με τους οποίους βρισκόταν την τελευταία μέρα στη συναυλία. Δεν θα μπορούσε άλλωστε να γίνει αλλιώς σε έναν άνθρωπο γεμάτο έμπνευση, φαντασία, δημιουργικότητα και ζωντάνια μέχρι το τέλος.

Με το τραγούδι που έκανε ντεμπούτο, τον αποχαιρετάμε…

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια