Του Απόστολου Αποστολάκη

Νιώθω την ανάγκη σαν φόρο τιμής στον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα να γράψω δυο λόγια που συνδέουν τον καλλιτέχνη με την Εθνική Αντίσταση της περιοχής.

Ο πατέρας του Λαυρέντη γνωρίζουμε ότι ήταν μουσικός και μάλιστα διευθυντής ορχήστρας. Πέθανε πολύ νέος. Αν δεν κάνω λάθος κάπου στα σαράντα. Ο ίδιος ο Λαυρέντης ξεκίνησε την τραγουδιστική του καριέρα τραγουδώντας με τον γνωστό ΠΑΝΟ ΤΖΑΒΕΛΑ αντάρτικα τραγούδια μετά την πτώση της Χούντας. Δεν το έκανε λόγω εποχικής μόδας. Υπήρχε λόγος. Ο παππούς του Λαυρέντης, το όνομα του οποίου πήρε, υπήρξε μαχητής της Εθνικής Αντίστασης. Σύμφωνα με τα βιβλία της Νίτσας Κολιού (πραγματικός θησαυρός) ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας ήταν μέλος του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ και μηχανικός στο μηχανουργείο όπλων του ΕΛΑΣ το οποίο δημιούργησε ο Αλέκος Παπαγεωργίου στο ΤΣΟΥΡΝΑΤ της Γούρας (ΟΘΡΥΣ). Εκεί δούλεψαν δεκάδες τεχνίτες επιδιορθώνοντας όπλα και κατασκευάζοντας αυτοσχέδιες χειροβομβίδες.

Η φωτογραφία είναι από το κοινό μνημείο των εκτελεσμένων στο παλιό νεκροταφείο του Βόλου. Υπάρχει και ένα άλλο μνημείο στον τόπο εκτελέσεων στην θέση ΚΑΖΑΝΑΚΙ με όλα τα ονόματα των εκτελεσμένων της εποχής του εμφυλίου. Το μνημείο έγινε με ενέργειες της ΠΕΑΕΑ στην δεκαετία του ενενήντα και με την αμέριστη βοήθεια του τότε Δήμου Νέας Ιωνίας Βόλου.

Επίσης ο Γρηγόρης Ρέντης επιτελάρχης στο 54ο Σύνταγμα του ΕΛΑΣ που είχε έδρα την Κερασιά Πηλίου γράφει στο βιβλίο του ότι ο Μαχαιρίτσας είχε παρουσία και σε άλλες μονάδες. Ηταν χρήσιμος σαν τεχνίτης.Το βιβλίο του ο Ρέντης το έγραψε το 1945 αλλά το εξέδωσε το 1984. Μας πληροφορεί όμως ότι η μακέτα του εξωφύλλου σχεδιάστηκε από τον ΔΗΜΟΣΘΕΝΗ ΜΑΧΑΙΡΙΤΣΑ το 1945. Προφανώς και αυτός συγγενής.

Ο ΕΑΜΙΤΗΣ ΛΑΥΡΕΝΤΗΣ ΜΑΧΑΙΡΙΤΣΑΣ διετέλεσε Δημοτικός Σύμβουλος Βόλου στο πρώτο Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου (Παγασών τότε )εκπροσωπώντας τους Σιδηροδρομικούς μετά την απελευθέρωση το 1944. Μετά από περιπέτειες που πέρασε όπως και χιλιάδες αγωνιστές της ΕΑΜΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ,δικάστηκε και καταδικάστηκε σε θάνατο το 1949, μαζί με άλλους αγωνιστές κύρια Κομμουνιστές. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο βρέθηκε στο σπίτι του υλικό που προέτρεπε τον κόσμο σε αποχή από δημοψήφισμα του 46 .Ήταν μια καθαρή προβοκάτσια από το παρακράτος της εποχής όπως αποδείχτηκε εκ των υστέρων και όπως με διαβεβαίωσε πριν χρόνια ο επίσης αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης, γνωστός μου Κώστας Μπελογιάννης. Η αδελφή του Μπελογιάννη εκτελέστηκε την ίδια μέρα.

 

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια