Λίγα μόλις λεπτά μετά το τέλος του αγώνα της Τούμπας και όλοι έσπευσαν να εκφράσουν το σοκ, το δέος, την αποστροφή, την έκπληξη και την αηδία που ένιωσαν με τα όσα έλαβαν χώρα στο γήπεδο του ΠΑΟΚ.

Αν και η λέξη όλοι είναι μάλλον υπερβολική και άτοπη σε τέτοιες περιπτώσεις, αφού υπήρχαν και οι άλλες φωνές, οι «κόκκινες» και οι «μαύρες» που κατά το δοκούν καταδίκασαν απερίφραστα τα όσα έγιναν, υπογραμμίζοντας πάντα και τα… 4 πέναλτι που δεν έδωσε ο Μάνταλος στην Ολυμπιακάρα, ή στην επίδειξη δύναμης του Βορρά που λυγίζει ακόμα και ατσάλι, από την πλευρά της ΠΑΟΚάρας.

 

panos1

Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε, ότι αμέσως μετά τη λήξη της αναμέτρησης, βγήκε στον αέρα και το σχετικό βίντεο της ΠΑΕ ΠΑΟΚ που ξεκινάει με τη φράση «Άντε γεια» και συνεχίζει με φάσεις από την πορεία της ομάδας μέχρι τον τελικό, παραλείποντας τον επαναληπτικό της Τούμπας. Δείγμα του ότι είχαν έτοιμο το υλικό τους, πριν καν πανηγυρίσουν την πρόκριση. Μιλάμε για τόση σιγουριά.

Ανάλογη βέβαια με αυτήν που εξέφραζε ο υπεύθυνος επικοινωνίας της ΠΑΕ Ολυμπιακός, όταν μετά το τέλος της πρώτης αναμέτρησης δήλωνε με στόμφο «ερχόμαστε να σας…» και όταν μετά το τέλος της ρεβάνς της Τούμπας, έβριζε όποιον του απεύθυνε το λόγο, έξω από τα αποδυτήρια των ομάδων.

 

Ο ίδιος άνθρωπος, βέβαια, αυτοαποκαλείται δημοσιογράφος, δίδασκε μάλιστα σε σχολή δημοσιογραφίας (!!!), έχει διατελέσει διευθυντής γνωστού οπαδικού εντύπου που αυτοχαρακτηρίζεται εφημερίδα και που άπειρες φορές στο παρελθόν, έχει προκαλέσει με δημοσιεύματά τύπου «Εμείς θα σε νικάμε και συ θα προσκυνάς», που παραπέμπει βέβαια σε σύνθημα των σκληροπυρηνικών του Ολυμπιακού, αλλά και του ΠΑΟΚ.

Με σημαία τη Ριζούπολη
Συνεχίζοντας και ελπίζοντας ότι όσοι έπεσαν τώρα από τα σύννεφα, τουλάχιστον προσγειώθηκαν στα μαλακά, πάμε ακόμα πιο πίσω, στο περίφημο ντέρμπι της Ριζούπολης. Εκεί όπου η «Ολυμπιακή Πειραιώτικη μαγκιά», έλιωσε σαν ζεστό βούτυρο τη «φλωριά» του αιώνιου αντιπάλου, που τόλμησε να μεταβεί στο γήπεδο πιστεύοντας ότι θα παίξει τον τίτλο σε ένα ποδοσφαιρικό αγώνα.

 

panos2

«Τα προηγούμενα έξι τα πήρε η προεδράρα, το έβδομο θα το πάρουμε εμείς», διατράνωναν όλη την εβδομάδα που προηγήθηκε οι οργανωμένοι οπαδοί του Ολυμπιακού και όντως αυτό έγινε. Το πήραν και το έβδομο. 11 χρόνια μετά, μνημονεύεται από σημαντική μερίδα του κόσμου (δυστυχώς και του δημοσιογραφικού) ως ένας ποδοσφαιρικός άθλος. Κι όμως, ο άθλος είναι ότι σήμερα περπατάνε όλοι οι τότε παίκτες του Παναθηναϊκού, κανονικά. Και ότι φυσικά συνεχίζουμε όλοι να ασχολούμαστε (άλλος λιγότερο, άλλος περισσότερο) με το ελληνικό ποδόσφαιρο.

«Τούμπα, Αλκαζάρ και Καλογρέζα»

Το 2011 στην Τούμπα, λίγο έλειψε να πάρει φωτιά ο Σάχα, όταν το καπνογόνο που έφυγε από την εξέδρα προσγειώθηκε στην πλάτη του. Ένα χρόνο νωρίτερα, στο ΟΑΚΑ και το ντέρμπι του πολυμετοχικού Παναθηναϊκού με τον Ολυμπιακό, υπάλληλος ασφαλείας του γηπέδου έχασε 2 δάχτυλα από το χέρι της, στην προσπάθεια να απομακρύνει φωτοβολίδα. Αρκετά χρόνια νωρίτερα, ο Χαράλαμπος Μπλιώνας δολοφονήθηκε από οπαδό του ΠΑΟΚ μέσα στο στάδιο Αλκαζάρ, όταν δέχτηκε φωτοβολίδα στην καρωτίδα!

 

panos3

 

Το 1991 στη Νέα Φιλαδέλφεια, ο αγώνας ΑΕΚ – Ολυμπιακός διακόπτεται στο 82΄ (1-2) όταν η ατμόσφαιρα γίνεται αφόρητη λόγω των δακρυγόνων και έξω από το γήπεδο ένας 17χρονος οπαδός του Ολυμπιακού πέφτει νεκρός από φωτοβολίδα που δέχτηκε από οπαδό της ΑΕΚ! Μετά το τέλος του αγώνα χθες, άγνωστοι τοποθέτησαν αυτοσχέδια βόμβα έξω από το μαγαζί του Γιώργου Τζαβέλλα στον Βύρωνα, αψηφώντας βέβαια τον κίνδυνο να θρηνήσουμε κι άλλους νεκρούς. Τα περιστατικά πολλά, πάρα πολλά και οι γραμμές λίγες για να τα περιγράψουν όλα.

Παστίλιες για τον πόνο του άλλου…
Το ανάθεμα είναι το πιο εύκολο. Μια καραμέλα είναι που όλοι την πιπιλάνε και όλοι την πετούν ο ένας στον άλλον ανά περίσταση. Από τον πρόεδρο του Ολυμπιακού και το «σήμερα διδάξαμε ήθος και πολιτισμό», μέχρι τα tweets του Αλαφούζου, τις προκλήσεις Κόκκαλη τύπου «να περάσουν οι πελάτες μας», τις βαζελίνες στους πάγκους 25 χρόνια πριν, τους γαύρους στο παρκέ από τους Γιαννακόπουλους, τις κότες στο παρκέ του ΣΕΦ και τις χορεύτριες με τις ζαρτιέρες και βέβαια τώρα τις θριαμβευτικές δηλώσεις του Σαββίδη, για τη μαχητική μηχανή που έφτιαξε.

 

panos4

 

Τα… βατράχια που λέγαμε
Όσο για τους υπόλοιπους; Αφού δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα να το αποφύγουμε, ας το απολαύσουμε. Σήμερα αυτοί, αύριο εμείς, μεθαύριο οι άλλοι. Το πάρτι συνεχίζεται και οι καλεσμένοι πάντα θα έχουν το πάνω χέρι απέναντι στους οικοδεσπότες. Οι οικοδεσπότες, τα βατράχια της λίμνης, θα την πληρώνουν πάντα, αφού τα βουβάλια, τα λιοντάρια και τα άλλα μεγαλύτερα «ζώα», ελέγχουν εδώ και χρόνια τα κόζια και είναι δύσκολο να αποδώσουν ευθύνες το ένα στο άλλο.

Καλό Πάσχα λοιπόν και καλό τελικό κυπέλλου.

Υ.Γ.:
Tα «ζώα» στην τελευταία παράγραφο είναι αλληγορικό, εξ ου και τα εισαγωγικά. Τα ζώα άλλωστε, που οικειοποιηθήκαμε και τη λέξη για να προσβάλουμε ο ένας τον άλλον, τουλάχιστον έχουν νόμους. Ζούγκλας μεν, αλλά νόμους.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]

About The Author

Γεννήθηκε στον Πειραιά και μεγάλωσε στην Ανάκασα. Παρόλα αυτά θεωρεί πατρίδα του τη Λευκάδα, με την οποία έχει και ιδιαίτερη σχέση, όχι μόνο καταγωγής. Απόφοιτος της δημοσιογραφικής σχολής της ΑΚΜΗΣ, ασχολήθηκε πολύ νωρίς με το αθλητικό ρεπορτάζ, κάνοντας τα πρώτα του βήματα στην ιστοσελίδα balla.gr και τα σημαντικότερα στο sport.gr Γράφει για το δίκιο και το άδικο και μολονότι εύκολα θα αποδεχτεί το λάθος του, σπάνια δεν θα το υποστηρίξει μέχρι τέλους. Εκτός από το αθλητικό ρεπορτάζ, έχει ασχοληθεί με το ελεύθερο, αυτό της τοπικής αυτοδίκοικησης, το τεχνικό κομμάτι της φωτοειδησιογραφίας, του μοντάζ αλλά και του livestreaming.

Related Posts