Πληροφορική χωρίς υπολογιστές; Στη Δύση ούτε να το φανταστούμε, στην Αφρική όμως είναι μια πραγματικότητα. Και ένας δάσκαλος πάει κόντρα στις αντιξοότητες και τη φτώχεια που μαστίζει τη χώρα του και κάνει τα πάντα για να δώσει όλα τα απαραίτητα εφόδια στους μαθητές του. Πώς;  Διδάσκει πληροφορική σε σχολείο στη Γκάνα χωρίς υπολογιστές, ζωγραφίζοντας σε έναν μαυροπίνακα την οθόνη του.

Ο Ρίτσαρντ Ακότο είναι δάσκαλος σε σχολείο στην Γκάνα. Καθώς το σχολείο δεν διαθέτει ηλεκτρονικούς υπολογιστές, δεν το έβαλε κάτω και βρήκε άλλη λύση για να διδάξει στους μαθητές του πληροφορική.  Άρχισε να σχεδιάζει τα μέρη ενός υπολογιστή, όπως το ποντίκι και την οθόνη, και περιγράφει λειτουργίες του, όπως τι δείχνει ένας επεξεργαστής κειμένου. Ζωγραφίζει και περιμένει από τους μαθητές να κάνουν το ίδιο, αλλά όταν βλέπει στα τετράδιά τους εκείνοι έχουν σχεδιάσει κάτι διαφορετικό γιατί δεν είναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία.

«Ζούμε στην εποχή ηλεκτρονικών υπολογιστών και θέλω οι μαθητές μου να είναι εξοπλισμένοι με όλες τις απαραίτητες γνώσεις για να μπορούν να ανταγωνιστούν με άλλους μαθητές στις πόλεις» δηλώνει στο BBC ο Ρίτσαρντ, ο οποίος είναι αποφασισμένος να προετοιμάσει τους μαθητές του καταλλήλως, διδάσκοντας τις δεξιότητες της πληροφορικής.

Η δημοσιοποίηση της ιστορίας του Ρίτσαρντ από το BBC, είχε και μια ευχάριστη εξέλιξη: μία εταιρία λογισμικού υποσχέθηκε να του στείλει έναν υπολογιστή. «Είμαι πολύ χαρούμενος και δεν το περίμενα» είπε ο ίδιος.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια