dhmosΩραία, να φανώ ειλικρινής. Δεν είδα ποτέ μου με καλό μάτι την δημοτική αστυνομία, όπως ποτέ μου δεν κατάλαβα ποια ήταν η πραγματική χρησιμότητά της, εκτός από το να πίνει το αίμα του κοσμάκη και να κυνηγάει ανθρώπους για μια “μαϊμού” τσάντα. Παρόλα αυτά, για ένα είμαι σίγουρη. Οι δημοτόμπατσοι είναι και αυτοί θύματα.

Η δημοτική αστυνομία εμφανίστηκε μέσα σε μια μέρα από το πουθενά, απέκτησε ειδική στολή, ειδικά οχήματα και δεκάδες υπαλλήλους. Κανείς δεν κατάλαβε ποια ανάγκη οδήγησε στη δημιουργία αυτού του σώματος, πώς επιλέχτηκαν αυτά τα άτομα και αν είχαν σπουδάσει κάτι συγκεκριμένο. Και φυσικά, αν όντως ήταν αναγκαία η ύπαρξή της.

Όταν ξεκαθαρίστηκε με τον καιρό και ποια είναι η δουλειά της, η απορία όλων διογκώθηκε. Κλήσεις, λες και δεν υπήρχε ολόκληρη τροχαία, βόλτες στους δρόμους, λες και δεν υπήρχαν οι ΔΙ.ΑΣ. και κυνήγι των μεταναστών που πουλάνε “μαϊμού” προϊόντα, λες και αυτό είναι το πρόβλημά μας.

Πολλές φορές μάλιστα, το ακαθόριστο των αρμοδιοτήτων της «την άφηνε» να αλωνίζει και να αυθαιρετεί. Να κυνηγά ανελέητα άστεγους, ναρκομανείς, ζητιάνους, μετανάστες, να τους χτυπά ή να τους τρομοκρατεί σε ένα καθημερινό κυνηγητό που κατέληξε μια βραδιά πριν μήνες στον θάνατο ενός Σενεγαλέζου στις ράγες του τρένου. Τι «τρομερή» δουλειά.

Η δημοτική αστυνομία ενσάρκωσε το σάπιο πρόσωπο της πολιτείας, των δήμων και των δημάρχων, αφενός γιατί εκεί -όπως αναφέρουν πηγές μέσα από την δημοτική αστυνομία- μπορούσαν να βολέψουν μπλε και πράσινους ψηφοφόρους, και αφετέρου γιατί μπορούσαν να αφαιμάξουν τον κοσμάκη και να γεμίσουν τα ταμεία των δήμων εύκολα, κόβοντας κλήσεις. Έτσι, η δημοτική αστυνομία αποτέλεσε ένα ακόμη άχρηστο σώμα που είχε συσταθεί από την πολιτεία, χωρίς συγκεκριμένες αρμοδιότητες και χωρίς καμία πρόβλεψη και δικαιοδοσία· δεν μπορούσε να κάνει τίποτα χωρίς την συνδρομής της αστυνομίας, του υγειονομικού ή άλλων αρμοδίων φορέων.

Και εκεί γεννιέται μια άλλη απορία. Ποιο είναι το πολιτικό Ι.Q. σου όταν δημιουργείς ένα υβρίδιο, ένα σώμα άχρηστο να προσφέρει στους πολίτες αλλά παρόλα αυτά προκηρύσσεις θέσεις, προσλαμβάνεις και εκπαιδεύεις άτομα, σκας του κόσμου τα λεφτά (ή πιο σωστά του κοσμάκη τα λεφτά) σε στολές και οχήματα και ύστερα αποφασίζεις πως δεν πρέπει να υπάρχει; Και πόσο επικίνδυνος και ανεύθυνος είσαι να λες σε αυτούς τους ανθρώπους, που είχαν άλλες αρμοδιότητες και καμία εκπαίδευση, πάρτε τα όπλα;

Ναι, οι δημοτόμπατσοι ήταν άχρηστοι και ναι, εύκολα μπορεί να πει κανείς «καλά τους κάνανε», αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι και αυτοί θύματα. Γιατί δεν ήταν όλοι «σπρωχτοί» και εν τέλει οι γνωστοί-άγνωστοι πολιτικοί θα μπορούσαν είτε -αν ήθελαν- να της είχαν δώσει ουσιαστικό λόγο ύπαρξης είτε απλά να μην την είχαν δημιουργήσει ποτέ.

 

Κατερίνα Καραβία

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια