Ο Επιφανής Πολίτης

 El Ciudadano Ilustre / The Distinguished Citizen

H One from the Heart παρουσιάζει τη νέα ταινία των Γκαστόν Ντουπρά και Μαριάνο Κον, Ο Επιφανής Πολίτης. Η ταινία από την Αργεντινή, έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα της στο Διαγωνιστικό Πρόγραμμα του Φεστιβάλ Βενετίας όπου ο πρωταγωνιστής Όσκαρ Μαρτίνεζ (Ιστορίες για Αγρίους) κέρδισε το Βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας. Στη συνέχεια η ταινία προβλήθηκε ανάμεσα σε άλλα στα Φεστιβάλ του Μπουσάν, του Τόκυο, της Βαρσοβίας, της Αβάνας, του Βαγιαδολίδ όπου κέρδισε το Βραβείο Σεναρίου και 2ης Καλύτερης Ταινίας, ενώ κέρδισε και το Βραβείο Καλύτερης Λατινοαμερικάνικης Ταινίας στα Ισπανικά Βραβεία Goya. Η ταινία έκανε την ελληνική της πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης όπου κέρδισε το Βραβείο Κοινού, ενώ θα βγει στις αίθουσες στις 30 Μαρτίου.

Εδώ μπορείτε να δείτε το trailer με ελληνικούς υπότιτλους:
www.youtube.com/watch?v=_br2kKHzR7Y&t=11s

Ο Αργεντινός συγγραφέας Ντανιέλ Μαντοβάνι που ζει στην Ευρώπη εδώ και τριάντα χρόνια αγγίζει το αποκορύφωμα της καριέρας του κερδίζοντας το Νόμπελ Λογοτεχνίας αλλά περνά τη δική του κρίση, έμπνευσης και …ηλικίας. Τα πολυδιαβασμένα βιβλία του περιστρέφονται πάντα γύρω από τη ζωή στο Σάλας, το χωριό όπου γεννήθηκε και δεν έχει επισκεφθεί από τότε που ήταν νέος. Όλα θα αλλάξουν όταν δέχεται την πρόσκληση του δήμαρχου του Σάλας να επισκεφτεί τη γενέτειρά του προκειμένου να του απονεμηθεί μετάλλιο και να ανακηρυχτεί Επίτιμος Πολίτης. Ο Ντανιέλ αποφασίζει να κάνει το ταξίδι και οραματίζεται μια θριαμβευτική επιστροφή στον τόπο που γεννήθηκε, ένα ταξίδι για να ξαναβρεθεί με παλιούς φίλους και τοπία της νιότης του. Αλλά περισσότερο από όλα μια επιστροφή στην καρδιά της λογοτεχνίας του, στην πηγή της έμπνευσής του. Όταν φτάνει εκεί, ο Ντανιέλ θα διαπιστώσει σταδιακά ότι η σχέση του με τη γενέθλια γη και τους κατοίκους της δεν είναι ακριβώς αυτή που φαντάζεται. Η αρχική ζεστή υποδοχή της μικρής πόλης στον Επιφανή Πολίτη της θα εξαφανιστεί και παλιές αντιπαραθέσεις και μυστικά θα έρθουν στην επιφάνεια.

Σημείωμα σκηνοθετών:
«Η αίσθηση μας για την κωμωδία είναι απόλυτα συνδεδεμένη με τις αποφάσεις που παίρνουμε σε επίπεδο φόρμας, στην σκηνοθεσία. Γι’ αυτό και αναλαμβάνουμε οι ίδιοι και τη διεύθυνση φωτογραφίας και το μοντάζ. Προτιμούμε μια πιο λιτή οπτική προσέγγιση ώστε να εστιάζουμε στη δουλειά των ηθοποιών και στο περιεχόμενο με έναν τρόπο που δεν θα μπορούσαμε να πετύχουμε αν διαλέγαμε πολλές διαφορετικές οπτικές γωνίες και θέσεις της κάμερας.

Ο Επιφανής Πολίτης δεν είναι μια ταινία που μπορείς να δεις παθητικά. Σε ωθεί να πάρεις το μέρος του ενός ή του άλλου, δίνοντάς σου επιλογές να επιλέξεις διαφορετικούς χαρακτήρες και όχι πάντα τον πρωταγωνιστή συγγραφέα που ερμηνεύει ο Όσκαρ Μαρτίνεζ. Δίνουμε στους χαρακτήρες τη δυνατότητα να λένε ελεύθερα αυτό που πιστεύουν. Αυτό έχει να κάνει πολύ με την αργεντίνικη ιδιοσυγκρασία. Οι άνθρωποι μιλούν πολύ και λένε τι σκέφτονται.

Ο Όσκαρ Μαρτίνεζ είναι ένας σπουδαίος ηθοποιός και ίσως πριν τον Επιφανή Πολίτη δεν είχε την ευκαιρία να το δείξει σε μεγάλο βαθμό. Είναι επιδέξιος και έχει πλήρη συναίσθηση του τι συμβαίνει σε κάθε πλάνο. Και είναι παρών σε όλες τις σκηνές της ταινίας. Τελειώσαμε τους διαλόγους μαζί του. Κάθε φορά που ξαναβλέπουμε την ταινία παρατηρούμε νέα στοιχεία της ερμηνείας του, νέες λεπτομέρειες που αποκαλύπτουν την περίφημη δουλειά που έκανε».

Έγραψαν για την ταινία:
«Μια κωμωδία για την τέχνη, τη διασημότητα και τη ζήλεια που βασιλεύει στις μικρές πόλεις, η ταινία εκμεταλλεύεται ένα σενάριο γεμάτο με αστεία από τον σεναριογράφο Αντρές Ντουπρά καθώς και τη σπουδαία ερμηνεία του πρωταγωνιστή Όσκαρ Μαρτίνεζ (Ιστορίες για Αγρίους)». The Hollywood Reporter

«Υπάρχουν πολλά κωμικά στοιχεία στην ταινία Ένας Επιφανής Πολίτης: ένας βραβευμένος με Νόμπελ συγγραφέας επιστρέφει στην επαρχιακή πόλη που δεν έχει επισκεφτεί εδώ και δεκαετίες, για να βραβευτεί και να αντιμετωπίσει τους ανθρώπους και τα μέρη για τα οποία μιλάει στα βιβλία του. Όμως, στα χέρια των σκηνοθετών Μαριάνο Κον και Γκαστόν Ντουπρά, η ταινία που συμμετέχει στο Διαγωνιστικό Πρόγραμμα του Φεστιβάλ Βενετίας, μετατρέπεται σε κάτι βαθύτερο, πιο σκοτεινό και πιο ουσιαστικό από μια αστεία ιστορία για κάποιον που δεν έπρεπε να επιστρέψει στο χωριό του. Αγγίζει θέματα όπως ο συντηρητισμός των μικρών πόλεων, η δυσκολία ισορροπίας ανάμεσα στην καλλιτεχνική ελευθερία και την ευθύνη του καλλιτέχνη, και τον τρόπο που η διασημότητα έχει γίνει η ίδια αξία, απομακρυσμένη από την αριστεία, μετατρέποντας την εύκολα από αντικείμενο θαυμασμού σε χλευασμό». Screen International

«Μια σοφιστικέ κωμωδία, Ο Επιφανής Πολίτης απογειώνεται από την ερμηνεία του υπέροχου Όσκαρ Μαρτίνεζ, που εντυπωσιάζει ως ένας άνδρας που ψάχνει τη χαμένη του αθωότητα για να συνειδητοποιήσει τελικά ότι αυτή δεν υπήρξε ποτέ». Cine-vue

www.onefromtheheart.gr
twitter: @oneftheart
www.facebook.com/pages/One-from- the-Heart/243682062321391

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια

X