Οι εκδηλώσεις μνήμης για τη σφαγή στο Δίστομο δεν είχαν ακριβώς το χαρακτήρα που θα περιμέναμε, καθώς στη διάρκεια τους δημιουργήθηκε ένα επεισόδιο με πρωταγωνιστές τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, το Μανώλη Γλέζο αλλά και το Γερμανό πρέσβη, το οποίο έγινε γνωστό μέσω βίντεο που αναρτήθηκε στα social media. Στο βίντεο φαίνεται πως ενώ ήταν η σειρά του τελευταίου να καταθέσει στεφάνι, η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας στάθηκε μπροστά του και τον εμπόδισε να προχωρήσει, λέγοντας του ότι η Γερμανία πρέπει να καταβάλει τις αποζημιώσεις στις οικογένειες των θυμάτων.

Την αμηχανία και την “παγωμάρα” της στιγμής έσπασε ο Μανώλης Γλέζος, ο άνθρωπος που το 1941 κατέβασε τη σημαία των ναζί από την Ακρόπολη, παίρνοντας από το χέρι τον πρέσβη και οδηγώντας τον στο μνημείο, παραμερίζοντας παράλληλα τη Ζωή Κωνσταντοπούλου. Όπως ανέφερε μάλιστα στην ομιλία του μετά το συμβάν, τη στιγμή που ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης Διστόμου: “το παιδί του εγκληματία όσα εγκλήματα κι αν έχει κάνει ο πατέρας και η μάνα του δεν ευθύνεται για αυτά”.

Παρακολουθήστε το βίντεο με το επεισόδιο:

10 Ιουνίου 1944 οι δυνάμεις των ναζί εξαπολύουν ένα δείγμα της μανίας τους στο Δίστομο: 228 νεκροί – 117 γυναίκες και 111 άντρες – 53 παιδιά κάτω των 16 χρόνων. Διάβασε εδώ το ιστορικό της απάνθρωπης επίθεσης.

Το 3pointmagazine πραγματοποίησε οδοιπορικό στο Δίστομο, τη Γκερνίκα της Ελλάδας. Κείμενο και φωτογραφίες εδώ.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια