Μετά τις «Ακυβέρνητες Πολιτείες» ήρθε η σειρά του Μωβ Σκίουρου να μας προτείνει πέντε βιβλία που θα γεμίσουν τις χαλαρωτικές μας στιγμές των καλοκαιρινών μας διακοπών. Ένας Μωβ Σκίουρος που αγαπά τα βιβλία έχει «τρυπώσει» στην πλατεία Καρύτση και έχει φτιάξει το δικό του μικρό βιβλιοπωλείο στο κέντρο της πόλης για να μας προτείνει τα αγαπημένα του βιβλία.

Ο Μωβ Σκίουρος διάβασε και προτείνει στους αναγνώστες του 3pointmagazine.gr πέντε βιβλία για το καλοκαίρι.

1. «Η ζωή και οι απόψεις του Τρίστραμ Σάντι κυρίου από σόι», Λώρενς Στέρν, μτφ. Έφη Καλλιφατίδη

Από τις εκδόσεις Gutenberg

 τριαστιαμ σαντι

Βιβλίο-σταθμός τοποθετημένος μίλια μπροστά από την εποχή του. Το χιούμορ και η κομψότητα του Στέρν διαποτίζουν το σύνολο των σελίδων του. Ένα έργο που σημάδεψε την πορεία της λογοτεχνίας .

 

2. «Βένουσμπεγκ», Δημήτρης Καρακίτσος

Από τις εκδόσεις Αντίποδες

 Καρακίτσος

Όμηρος και Ησίοδος, Νέκυα, Πολύφημος, αββάς Πανφούτιος. Τέσσερις ιστορίες που μοιάζουν να γράφτηκαν στην αρχαιότητα και στον πρώιμο χριστιανισμό. Ο Δημήτρης Καρακίτσος αναδομεί το λογοτεχνικό ύφος αυτών των εποχών και συγχρόνως δομεί και αποδομεί τα νοήματα.

 

3. ”alloglotta”: «δηλώνει αυτόν που κατασκευάζει μια άλλη γλώσσα, τη δική του προσωπική γλώσσα» τεύχος 2, «ΤΟ ΠΡΑΓΜΑ»

alloglotta

Από τον Αντονιόνι στον Δημητριάδη και από τον Μπουκόφσκι στον Φλωμπέρ. Πόσα ονόματα της τέχνης μπορούν να χωρέσουν σε αυτό το τεύχος-τόμο; Αποσπάσματα και φωτογραφίες συνθέτουν μια ιστορία της σύγχρονης τέχνης με άξονα την υλικότητά της, το αντικείμενο, το Πράγμα.

 

4. «Ένα ποτήρι ακόμη, Τσαρλς», Αντώνης Τσόκος

Από τις εκδόσεις Γαβριηλίδης

 potiri

Ψάχνοντας μέσα στην πολυάριθμη ν.ε. Ποιητική παραγωγή βρίσκεις -ή σε βρίσκουν- μικρά διαμαντάκια. Ένα απ’ αυτά είναι η δεύτερη ποιητική συλλογή του Αντώνη Τσόκου. Έντονη εικονοποιία, υπερρεαλιστικά στοιχεία, διακειμενικότητα, καθημερινότητα, λυρικότητα και σαρκασμός. Και όλα αυτά με ένα ύφος απόλυτα αληθινό και αυθεντικό.

 

5. «Ἡ Κρύπτη» , Ἐ. Χ. Γονατᾶς

Από τις εκδόσεις στιγμή

Γονατάς

Τι να πει κανείς για το σύμπαν του Ε.Χ.Γονατά;  Μόνο ότι έχουμε την υποχρέωση να δούμε και να ξαναγνωρίσουμε τον κόσμο μέσα από τα όμορφα μάτια του κυρίου Επαμεινώνδα. Και κάτι ακόμα:

”Ἀνεβαίνοντας στίς πιό ψηλές στέγες, σκαρφαλώνοντας στά πιό ἄσπρα μπαλκόνια, πατώντας στά πιό πράσινα φύλλα, σ’ ἀνάβω τό βράδυ τό γαλάζιο φεγγάρι, λυγίζω τή νύχτα τίς καλαμιές μέ τ’ ἀστέρια στή μεριά πού κοιμᾶσαι”.

 

Την σκυτάλη θα πάρουν οι Εκδόσεις των Συναδέλφων.

 

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια