ΔΕΥΤΕΡΗ ΑΓΡΥΠΝΟΥΣΑ

Για χρόνια και χρόνια, μέρα με τη μέρα, ο ναυτικός έχτιζε, μέσα σ’ ένα αδιάκοπο συνεχές όνειρο, την καινούρια του γενέθλια γη… κάθε μέρα έβαζε μια πέτρα ονείρου σ’ αυτό το απίστευτο οικοδόμημα… Σύντομα θα είχε μια χώρα που τόσες πολλές φορές είχε διατρέξει. Χιλιάδες ώρες θυμόταν ήδη να έχει βαδίσει κατά μήκος των ακτών της. Ήξερε τι χρώμα ήταν συνήθως τα δειλινά σ΄ένα μικρό κόλπο του βορρά και πόσο ηδονικό ήταν να μπαίνει, μέσα στη βαθιά νύχτα, με την ψυχή ακουμπισμένη στο μουρμούρισμα του νερού που το καράβι αυλάκωνε στο πέρασμα του, σ’ ένα μεγάλο λιμάνι του νότου, απ’ όπου άλλοτε είχε ξαναπεράσει, ευτυχισμένος ίσως με την ιδέα που είχε για τα νιάτα του…

(μια παύση)

ΠΡΩΤΗ ΑΓΡΥΠΝΟΥΣΑ

Αδερφή μου, γιατί σωπαίνεις;

ΔΕΥΤΕΡΗ ΑΓΡΥΠΝΟΥΣΑ

Δεν πρέπει να μιλάμε τόσο πολύ… Η ζωή μας εποπτεύει ασταμάτητα… Για τα όνειρα, κάθε ώρα είναι σαν μάνα, μα είναι καλύτερα να μην το ξέρουμε… Όταν μιλώ πάρα πολύ, αρχίζω να χωρίζομαι από τον εαυτό μου και να με ακούω που μιλώ. Τότε νιώθω οίκτο για μένα και νιώθω την καρδιά μου πάρα πολύ έντονα. Τρέμω από την λαχτάρα να την κρατήσω μες στην αγκαλιά μου, για να μπορέσω να την νανουρίσω σαν παιδί… Κοιτάξτε: ο ορίζοντας χλώμιασε… Η μέρα δεν μπορεί ν’ αργήσει άλλο… Χρειάζεται να σας μιλήσω κι άλλο για το όνειρο μου;

** Απόσπασμα από το θεατρικό έργο του Φερνάντο Πεσσόα, Ο Ναυτικός (πρώτη παράσταση: 25 Σεπτέμβρη 1998) σε μετάφραση των Αγάπη Παπαδάκη, Μπάμπη Ποθουλάκη, Μαρία Μαλαθράκη, Ουρανίας Αργυροπούλου και Κωστή Σφυρικίδη, από την έκδοση της Εταιρείας Θεάτρου “Μνήμη”.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια