Με τον τρόπο αυτό, προχωράει η εναρμόνιση με το άρθρο του νέου συντάγματος που απαγορεύει κάθε διάκριση βάσει φύλου.

Ο πρώτος γάμος μεταξύ τρανς ατόμων είναι γεγονός στο νησί της επανάστασης. Ο διεμφυλικός άντρας Ραμσές και η διεμφυλική γυναίκα Ντούνια προχώρησαν στην τελετή, μετά από μια παλιότερη επιτυχημένη απόπειρα. Σύμφωνα με το νέο σύνταγμα της χώρας, απαγορεύεται οποιαδήποτε διάκριση στη βάση του φύλου. Πρωταγωνιστικό ρόλο στην ένωση του ζευγαριού έπαιξε το Cenesex, το Εθνικό Κέντρο Σεξουαλικής Αγωγής, με διευθύντρια την κόρη του Ραούλ Κάστρο, Μαριέλα Κάστρο, επί χρόνια πρωτοπόρο σε θέματα δικαιωμάτων ΛΟΑΤΚΙ.

Είναι γεγονός πως τυπικά ακόμα ο κουβανικός νόμος αναγνωρίζει μόνο τον ετερόφυλο γάμο, σκόπελος που ξεπεράστηκε καθώς οι νεόνυμφοι δήλωσαν το φύλο με το οποίο έχουν καταγραφεί νομικά, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως και οι δύο βρίσκονται σε αναμονή εγχείρησης αλλαγής φύλου, που στην Κούβα παρέχεται δωρεάν. Ο νέος κώδικας οικογενειακού δικαίου που βρίσκεται υπό επεξεργασία, πιθανόν να άρει και τα τελευταία εμπόδια στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Υπενθυμίζεται ότι πριν λίγα χρόνια στην Κούβα πραγματοποιήθηκε η πρώτη λειτουργία από τρανς ιερείς, ενώ πολύ πρόσφατα, για πρώτη φορά στα χρονικά του νησιού, το δικαστήριο αναγνώρισε ρόλο μητριάς στη σύντροφο μιας γυναίκας που ως γιαγιά διεκδίκησε και πέτυχε να αναλάβει την επιμέλεια των τριών εγγονών της.

*Αλιευμένο από την Κατιούσα

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια