Ακόμη μια παράξενη ιστορία από δρομολόγιο λεωφορείου του ΟΑΣΘ έφτασε στο email του alterthess.gr. Οδηγός και επιβάτες με ρατσιστικές απόψεις επιτέθηκαν λεκτικά στην καταγγέλλουσα επειδή τους τόνισε πως δεν μπορούν να μιλούν για «λαθρομετανάστες», καθώς δεν υπάρχουν λαθραίοι άνθρωποι.

Η κοπέλα που βίωσε την λεκτική επίθεση από τον οδηγό του λεωφορείου 2Κ και μερίδα των επιβατών έστειλε στο alterthess.gr την καταγγελία της. Σημειώνεται ότι επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία της.

Διαβάστε την σχετική καταγγελία:  

«Σκηνές απείρου κάλλους και την Δευτέρα 22/7 σε λεωφορείο του ΟΑΣΘ. Ασφυκτικά γεμάτο μέσα στη ζέστη, όπως πάντα, το 2Κ, όπου επιβιβάστηκα στη στάση Βούλγαρη γύρω στη 13.00,  με κατεύθυνση την Καλαμαριά. Ηλικιωμένη κυρία που ζήτησε από τον οδηγό ν’ αφήσει τα ψώνια της στον προστατευμένο με μπάρα χώρο δίπλα του έλαβε αρνητική απάντηση.

«Τους λαθρομετανάστες τους ανεβάζεις εδώ μέσα τζάμπα (εν. : Και τώρα δε χωράμε). Εγώ δε μπορώ ν’ αφήσω λίγο τα ψώνια μου δίπλα σου;» άρχισαν οι φωνές σε υψηλή ένταση.

Μετά και την πολλοστή επανάληψη του γνωστού επιχειρήματος σε ένα μονόλογο που συνέχιζε να κάνει μόνη της φωναχτά,  της  ζήτησα να σταματήσει να χρησιμοποιεί τη λέξη «λαθρομετανάστες». Την ενημέρωσα ότι δεν υπάρχουν λαθραίοι άνθρωποι, ότι ο όρος είναι ρατσιστικός και ότι είναι ντροπή να τον χρησιμοποιεί. Ακολούθησε ένα πανδαιμόνιο, με την κυρία να ενημερώνει όλο το λεωφορείο ότι ο γιος της εργάζεται και γι’ αυτό πληρώνει πάρα πολλά χρήματα σε φόρους,  (εν. ενώ οι μετανάστες είναι τζαμπατζήδες), να με ρωτάει αν είμαι Ελληνίδα και με τους επιβάτες ν’ απαιτούν να σταματήσω να μιλάω. Απάντησα ότι ο χώρος είναι δημόσιος και η κυρία οφείλει να  σταματήσει να επαναλαμβάνει μια λέξη της οποίας η χρήση έχει απαγορευτεί (σημ. με εισαγγελική απόφαση).

Ο οδηγός του ΟΑΣΘ τότε αποφάσισε ότι πολύ καλά κάνει η κυρία και τους αποκαλεί λαθρομετανάστες, ότι φυσικά και έχει γεμίσει η Ελλάδα λαθρομετανάστες και δεν τους θέλουμε εδώ  και μου απαγόρευσε να μιλάω. Του απάντησα ότι  ο ίδιος είναι δημόσιος υπάλληλος, πληρώνεται από τους φόρους μου και οφείλει να μη χρησιμοποιεί τη συγκεκριμένη λέξη σε δημόσιο χώρο ευρωπαϊκής χώρας.  Οι υπόλοιποι συνεπιβάτες συμφώνησαν κι αυτοί ότι δεν τους θέλουμε τους λαθρομετανάστες και απαίτησαν να σταματήσω να μιλάω. Ο οδηγός σταμάτησε το λεωφορείο και μου ζήτησε να του δείξω το εισιτήριό μου. Έβγαλα να του δείξω την κάρτα ανεργίας μου, με τον ίδιο και την κυρία δίπλα του να φωνάζουν:

«Έτσι εξηγούνται όλα, άνεργη είσαι, και μιλάς από πάνω», ενώ οι συνεπιβάτες μου κουνούσαν το κεφάλι αποδοκιμαστικά προς εμένα και συνόδευαν με επιφωνήματα  την ανακούφισή τους που επιτέλους έλαμψε η αλήθεια.

Μια κυρία μόνο τόλμησε να κάνει τη διαφωνία στη γενικότερη φαλτσαδούρα :

«Δίκιο έχει η κοπέλα, τι είναι αυτά τα πράγματα».

Η χαρούμενη  αυτή ατμόσφαιρα διακόπηκε μόνο και μόνο επειδή έπρεπε να κατέβω λίγο πιο κάτω –κατά τα άλλα, ο οδηγός και άλλοι συνεπιβάτες συνέχιζαν ανενόχλητοι τη ρητορική του μίσους , ο οδηγός διαβεβαίωνε ότι είναι συνηθισμένος σε τέτοιες καταστάσεις, ενώ οι υπόλοιποι απαιτούσαν να μην απαντώ».

Φωτογραφία: Δημήτρης Τοσίδης

Πηγή: alterthess.gr

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια