Tα πόστερ που γέμισαν τους δρόμους και τα σινεμά της Ιταλίας για την ταινία “12 years a slave”, έγιναν μέσα σε λίγες ώρες πέτρα του σκανδάλου. Η επιλογή της BMI να παραμερίσει τον πρωταγωνιστή Chiwetel Ejiofor και να βάλει σε κεντρικό σημείο της αφίσας τον κομπάρσο Brad Pitt, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, μ’ αποτέλεσμα ν’ αποσυρθεί και ν’ αντικατασταθεί.

Δεν αποτελεί συνηθισμένη τακτική για τη BMI, όπως και για κάθε εταιρεία, να “ξηλώνει” όλη της την παραγωγή. Η αποδοχή της BMI ότι έκανε γκάφα ήταν αναγκαστική κι αποτέλεσμα των πιέσεων από τις διαμαρτυρίες και των συναδέλφων του Ejiofor και του κόσμου που τον βλέπει μονάχα στην μεγάλη οθόνη, κάνοντας λόγο για ρατσιστική αντιμετώπιση.

 Ov3ThZe

Είναι οι ιθύνοντες της ΒΜΙ εξ’ ορισμού ρατσιστές; Είναι όσο κι οι υπόλοιποι ιδιοκτήτες μεγαλοεταιρειών. Η εμπορευματοποίηση είναι από μόνη της ρατσιστική. Δημιουργεί πρότυπα και αποκλείει άλλα μοντέλα ζωής ως αντιεμπορικά.

 Στην προκειμένη περίπτωση, η εταιρεία έκρινε ότι για να κοπούν περισσότερα εισιτήρια στις μεγάλες αίθουσες, πρέπει να βάλει μπροστά τον γνωστό, όμορφο, δημοφιλή, λευκό και ξανθό Brad Pitt κι όχι τον πρωταγωνιστή, αλλά όχι και τόσο “πιασάρικο” ως προσωπικότητα και με δύσκολο όνομα Chiwetel Ejiofor. Η προφανής διάκριση κινητοποίησε τον κόσμο, φέρνοντας τα γνωστά αποτελέσματα.

Τί γίνεται όμως όταν δεν μιλάμε για σταρ του Hollywood και ταινίες που βλέπει εκατομμύρια κόσμος; Ο ρατσισμός δεν βρίσκεται μονάχα σε πόστερ, αλλά στα σχολεία, στους δρόμους, σε κάθε σημείο που η ανισότητα έχει βρει πρόσφορο έδαφος. Η συζήτηση για την αδικία σε βάρος του Ejiofor μένει σ’ επίπεδο διασημοτήτων, χωρίς να εξετάζεται βαθύτερα το ζήτημα και του ρατσισμού, αλλά και της εμπορευματοποίησης που τον ενσωματώνει. Επιβεβαιώνεται έτσι, ότι ο ρατσισμός υπάρχει μόνο όπου είναι ορατός.

 

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια

About The Author

Κώστας Παπαντωνίου

Γεννήθηκε και ζει στα Εξάρχεια. Αγαπά τους τοίχους τους, τους αγώνες και τους ανθρώπους τους. Του αρέσει να φωτογραφίζει και να γράφει για όσα δεν μπόρεσε να φωτογραφίσει. Κυκλοφορεί από τα εννιά του με μια εφημερίδα στο χέρι και συνεχίζει να γράφει σε μπλοκάκι στα ρεπορτάζ. Ακούει ό,τι μακριά πολύ μακριά μας ταξιδεύει και διαβάζει ό,τι του γυαλίσει στις βιτρίνες της Καλλιδρομίου, της Ζωοδόχου Πηγής και της Θεμιστοκλέους. Αγαπά τα νησιά και κάποτε θέλει να ζήσει σε ένα από αυτά. Μέχρι τότε, κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για μια διαφορετική δημοσιογραφία, με πολλά αυτοδιαχειριζόμενα 3point και γραφιάδες χωρίς περιορισμούς.

Related Posts

X