Στη μεγάλη κατάληψη του ’90-’91 συμμετείχε και το δικό μας σχολείο. Το έλεγε η ψυχούλα μας κι ας ήταν στην επαρχία. Από τα πρώτα σχολεία που έκλεισαν και από τα τελευταία που άνοιξαν. Λύκειο Αρκαλοχωρίου! Αφορμή ήταν το νέο νομοσχέδιο για την παιδεία. Δε θυμάμαι πολλά. Μονάχα εκείνη την μπλε ποδιά και την κορδέλα που ήθελαν πάλι να μοστράρουμε. Όλοι ίδιοι. Φαντάροι σε σχολείο. Αυθόρμητο ήταν. Ένα πρωί ψηφίσαμε και αποφασίσαμε. ΚΑΤΑΛΗΨΗ! Με ένα νεύμα, ένα κλείσιμο του ματιού. Τρεις μήνες κλειστό. Οι γονείς να ουρλιάζουν, οι καθηγητές να διαμαρτύρονται, ο μουσικόφιλος διευθυντής -λάτρης της κλασικής μουσικής και του Σούμπερτ- να προσπαθεί να συμβιβάσει τα ασυμβίβαστα. Μάταια! Το σχολείο παρέμεινε υπό κατάληψη και στις γιορτές.

Σαν σήμερα πριν από 25 χρόνια. Πρωί – πρωί έφτασε η είδηση. Σκότωσαν ένα καθηγητή στην Πάτρα. Σκοτώνουν καθηγητές στις καταλήψεις; Τους δικούς μας τους αγαπούσαμε κι ας είχαν τα στραβά τους. Κι έριχνε μια βροχή θυμάμαι εκείνη τη μέρα!! Βρεγμένοι στεκόμασταν στην αυλή του σχολείου και αναμασούσαμε την είδηση. Τεμπονέρα τον έλεγαν.

Αυτό το όνομα κανείς από εμάς δεν το ξέχασε ποτέ. Το γράψαμε στον τοίχο. Ο ΤΕΜΠΟΝΕΡΑΣ ΖΕΙ!

Ακόμα ζει. Κανείς από εμάς δεν τον ξέχασε. Σκοτώνουν καθηγητές; Με λοστό. Σαν σήμερα πριν από τόσα χρόνια. Κι έτσι βίαια αφήσαμε την εφηβεία πίσω μας και μπήκαμε στον κόσμο των μεγάλων. Χωρίς μπλε μαθητική ποδιά. Εξαιτίας του…

Διάβασε αν θέλεις ακόμη:

25 χρόνια από το θάνατο του Νίκου Τεμπονέρα

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια

X