Στο Πόρτλαντ των Ηνωμένων Πολιτειών, το Σάββατο 17/8 ακροδεξιές ομάδες και οργανώσεις από όλη τη χώρα, πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας «ενάντια στην εγχώρια τρομοκρατία». Μεταξύ των διοργανωτών ήταν η ακροδεξιά ομάδα «Proud Boys», η οποία αυτοπροσδιορίζεται ως αδελφική οργάνωση, λευκών, δυτικών, σοβινιστών ανδρών, η Αμερικανική Φρουρά και οι «Τρία τοις Εκατό», οι οποίες αποτελούν οργανώσεις του ακροδεξιού ριζοσπαστικού χώρου, ενώ οι δεύτεροι αποτελούν ομάδα – πολιτοφυλακή.

Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με το «Vox», δύο εκ των μελών των Proud Boys, που ήταν και οι βασικοί διοργανωτές της συγκέντρωσης, οι Joe Biggs και Enrique Tarrio, έχουν κατηγορηθεί στο παρελθόν για επιθέσεις εναντίον αριστερών ακτιβιστών αλλά και για σύνδεση με ακροδεξιούς εξτρεμιστές.

Ο δήμαρχος του Πορτλαντ Τεντ Γουίλερ είχε δηλώσει στην εφημερίδα «The Oregonian» ότι τα δύο ηγετικά στελέχη των Proud Boys που ανήκουν στην alt-right ακροδεξιά, θα έρχονταν στην πόλη ελπίζοντας να υποκινήσουν βία, γνωρίζοντας πολύ καλά ότι το Πορτλαντ αποτελεί μια πόλη με μεγάλο αντιφασιστικό κίνημα. «Γνωρίζουν ότι αν έρθουν εδώ η σύγκρουση είναι εγγυημένη», είπε ο Γουίλερ.

Ωστόσο συνολικά η δημαρχία του Πόρτλαντ είχε δηλώσει ότι οι ακροδεξιοί δεν είναι δεκτοί στην πόλη και είχε ανακοινώσει ότι η αστυνομία θα βρίσκεται στον δρόμο.

Την ίδια ώρα με την συγκέντρωση των ακροδεξιών, το αντιφασιστικό κίνημα του Πόρτλαντ βρισκόταν στο δρόμο σε μια πολύ μεγαλύτερη αντισυγκέντρωση. Οι ακροδεξιοί ενεπλάκησαν με τις ομάδες των αντιφασιστών με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 6 άτομα εκ των οποίων ο ένας κατέληξε στο νοσοκομείο. Η αστυνομία προχώρησε συνολικά σε 30 συλλήψεις.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ με tweet που ανήρτησε, στράφηκε κατά των αντιφασιστών διαδηλωτών λέγοντας ότι «υπάρχει μεγάλη σκέψη ώστε να χαρακτηριστούν οι Antifa τρομοκρατική οργάνωση. Το Πόρτλαντ θα επιβλέπεται πολύ στενά».

Ωστόσο δεν είναι η πρώτη φορά που ο Τραμπ αφήνει εκτός ευθυνών την ακροδεξιά των ΗΠΑ, καθώς επανειλημμένα ο Αμερικανός πρόεδρος έχει επιχειρήσει είτε να αποσωβήσει τα ρατσιστικά κίνητρα κάποιας επίθεσης είτε να επιρρίψει τις ευθύνες στην ψυχοσύνθεση του δράστη ή στα video games.

Παράλληλα ο Ντόναλντ Τραμπ έχει εξαγγείλει ξανά ότι σκέφτεται να προτείνει οι Antifa να μπουν στη λίστα με τις τρομοκρατικές οργανώσεις.

Πάντως κατά τη διάρκεια της προεδρίας Τραμπ η ακροδεξιά στις ΗΠΑ έχει βρει πολύ μεγαλύτερη έκφραση στο δημόσιο χώρο αλλά παρόμοια άνοδο έχει σημειώσει και ο αριθμός επιθέσεων με ακροδεξιά και ρατσιστικά κίνητρα.

Την ίδια ώρα μια πολυπληθέστερη αντισυγκέντρωση αντιφασιστών διαδηλωτών έλαβε χώρα με την αστυνομία να είναι πάνοπλη και πανέτοιμη να επέμβει σε κάθε ενδεχόμενη σύγκρουση.

Πληροφορίες: Press Project

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια