Μπαμπά, μαμά, αγαπημένη μου γιαγιά και θείε Αντώνη,

Την ώρα που θα διαβάζετε αυτές τις γραμμές, θα αισθάνεστε όνειδος για την πράξη μου και για την οικογένειά μας και επιπλέον θα μου καταλογίζετε ότι έδρασα απερίσκεπτα. Σας γράφω γιατί θέλω να προλάβω αρνητικές αντιδράσεις. Πρέπει να σας διαβεβαιώσω, ότι η πράξη μου ήταν αποτέλεσμα ώριμης σκέψης και βασίστηκε σε έναν ορθολογικό σχεδιασμό.

Γνωρίζετε, βέβαια, ότι έχω φτάσει στην ηλικία των τριάντα τριών ετών. Σ’ αυτήν την ηλικία, κάθε υπεύθυνος άνδρας καλείται να πάρει σοβαρές αποφάσεις για τη ζωή του. Ή θα σταυρωθεί με αποτέλεσμα να θεοποιηθεί μετά θάνατο, ή θα φροντίσει να διοριστεί στο δημόσιο με μέσο, εξασφαλίζοντας τα προς το ζην. Το πρόβλημα, στην περίπτωση μου, είναι ότι αφενός θέλω να καρπωθώ τα οφέλη και των δυο εναλλακτικών αφετέρου δεν μπορώ να συμβιβαστώ με καμία από τις δυο παραπάνω λύσεις. Διότι, δε θέλω να πεθάνω, και μάλιστα μαρτυρικά, και επιπροσθέτως, όπως μου απέδειξε η επίπονη, πολυέξοδη και μακροχρόνια ψυχανάλυση είναι βαρύ το τίμημα για μια θέση στο δημόσιο. Δε μου επιτρέπω να χαραμίσω το ταλέντο μου φτιάχνοντας καφέδες για τους μονιμάδες μόνο και μόνο για να κερδίσω την ταμπέλα του συμβασιούχου, την οποία τόσο διακαώς επιθυμείτε να μου φορέσετε.

Σ’ αυτό το σημείο, επιτρέψτε μου να απαντήσω σε μια ερώτηση, την οποία πολλάκις μου έχει θέσει ο θείος Αντώνης και εγώ τεχνηέντως κάθε φορά απέφευγα να απαντήσω. Ναι, θείε, ντρέπομαι που είμαι ολόκληρος μαντράχαλος και ζητάω ακόμα δανεικά από τον πατέρα μου για να πληρώσω τη ΔΕΗ αλλά θα ντρεπόμουν ακόμα περισσότερο αν ήμουν ένας κλητηράκος σε κάποιο υπουργείο και κάθε τόσο ρωτούσα δουλοπρεπώς συνδικαλισταράδες, αν έχουν καμιά άκρη για να διορίσουν τις κόρες μου ή τον ανιψιό μου. Μετά από αυτή τη δήλωση, δε θα παρεξηγηθώ αν δε με ξανακαλέσεις σπίτι σου του Αγίου Αντωνίου. Και μιας και τα λέμε όλα, η μικρή σου η κόρη είναι χίπστερ.

Αλλά ας επιστρέψουμε στο μεγαλεπήβολο σχέδιο, σχετικά με τη σταδιοδρομία μου. Από μικρό παιδί θεωρώ ότι ήμουν ιδιαίτερη προσωπικότητα. Διάβαζα ποίηση, ζωγράφιζα τους εφιάλτες μου σε ακουαρέλα, παρακολουθούσα με πάθος καλλιτεχνικό πατινάζ και όλα αυτά προς μεγάλο φόβο του μπαμπά μη τυχόν και γίνω τοιούτος. Μπαμπά, τώρα πια δε μπορώ να διαψεύσω τους φόβους σου. Γιαγιά, μην περιμένεις δισέγγονα. Μαμά, ο Αναστασιάδης, ο καρδιολόγος δέχεται Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή από τις 6 μέχρι τις 9. Αν το διαβάζετε άλλη μέρα ή ώρα, πάρε το 166.

Συνεχίζω απευχόμενος να συρρικνώθηκε το αναγνωστικό μου κοινό. Όλες αυτές, οι καλλιτεχνικές μου ανησυχίες με οδήγησαν να βρω το σκοπό της ζωής μου. Ο σκοπός της ζωής μου είναι να γράψω το μεγαλύτερο λογοτεχνικό αριστούργημα των αιώνων. Η πένα μου να μείνει ανεξίτηλη στο χρόνο. Θέλω να εμπνεύσω ανθρώπους, να συγκινήσω τα πλήθη, να γεννήσω ερωτηματικά και να σμιλεύσω συνειδήσεις, να δοξάσω το λόγο και να δοξαστώ με Νόμπελ.

Έχω στείλει ήδη μια συλλογή διηγημάτων μου σε διάφορους εκδοτικούς οίκους. Δε μπορώ να σας κρύψω ότι οι απαντήσεις τους με γέμισαν ελπίδα και θάρρος, για να συνεχίσω να δημιουργώ. Όλοι, μηδενός εξαιρουμένου, χαρακτήρισαν το έργο μου λογοτεχνικά ποταπό και αδιάφορο προς έκδοση. Όπως το έργο όλων των μεγάλων καλλιτεχνών, έτσι και το δικό μου, δεν είναι ικανό να καταστεί αντιληπτό από τους συγχρόνους του. Οφείλω, λοιπόν, στην τέχνη και στην ιστορία να συνεχίσω το έργο μου απερίσπαστος. Γι αυτό βρήκα τον τρόπο ώστε να εξασφαλιστώ βιοποριστικά και παράλληλα να συγκεντρωθώ ολοκληρωτικά στον σκοπό της ζωής μου.

Όπως θα πληροφορείστε αυτή τη στιγμή από το Star, νεαρός άντρας εισέβαλε σε τράπεζα και ζήτησε από τους ταμίες υπό την απειλή όπλου μεν ευγενικά δε, το πόσο που διέθεταν τα ταμεία τους. Ο δράστης δε διέφυγε της σύλληψης και αυτή τη στιγμή οδηγείται αλυσοδεμένος στη ΓΑΔΑ. Αυτός ο νεαρός άντρας είμαι εγώ, αγαπημένοι μου γονείς!

Σας θερμοπαρακαλώ μην προβείτε σε λιποθυμίες και εγκεφαλικά πριν ολοκληρώσω τη συλλογιστική μου. Ο στόχος μου δεν ήταν η ληστεία. Ο στόχος μου ήταν η σύλληψη μου. Διότι από τη στιγμή που θα καταδικαστώ σε φυλάκιση, δε θα πρέπει να φροντίζω να πληρώνω φόρους, χαράτσια και έκτακτες εισφορές. Δε θα πρέπει να ανησυχώ ούτε καν για την ανεύρεση τροφής, εφόσον θα είμαι υπό κράτηση της ελληνικής πολιτείας και του δικαίου αυτής. Αφού θα έχω εξασφαλιστεί οικονομικά και χωρίς να αγωνιώ καθημερινώς για την εξασφάλιση τρόπων επιβίωσης, θα αφοσιωθώ στη συγγραφή του έργου μου.

Αν ανησυχείτε ότι η λύση, στην οποία κατέφυγα, είναι κατακριτέα και δεν ταιριάζει στην κοινωνική μας τάξη, σας προτρέπω να αναλογιστείτε το εξής: τόσοι και τόσοι επιφανείς άνδρες – πολιτικοί, επιχειρηματίες, σχεδιαστές μόδας, έμποροι- κατέφυγαν σ’ αυτή τη λύση. Βέβαια, αυτοί είναι ανέντιμοι και δεν θα ήτο ηθικό να συγκρίνομαι μαζί τους, γιατί εγώ ουδέποτε καταχράστηκα χρήματα, ούτε και παρανόμησα ποτέ μου. Και μάλιστα, τα χρήματα από τη ληστεία έχω σκοπό να τα δωρίσω σε φιλανθρωπικό ίδρυμα, δεδομένου ότι είμαι πεπεισμένος ότι δεν πρόκειται να ανιχνευτούν, βασίζοντας την πίστη μου αυτή στην ανικανότητα της ελληνικής αστυνομίας.

Για να τελειώνω, επειδή αισθάνομαι ότι όλες αυτές οι αποκαλύψεις σας κούρασαν και πρέπει να σπεύσετε να μετρήσετε την αρτηριακή σας πίεση, θέλω να σας ευχαριστήσω που με μεγαλώσατε και με μορφώσατε. Όμως, δεν μπορώ να σας ανταποδώσω τις θυσίες που κάνατε για μένα, θυσιάζοντας το όνειρο μου.

Υποψιάζομαι ότι θα επιθυμούσατε έναν υιό παντρεμένο, πολύτεκνο, δημόσιο υπάλληλο, με διαμέρισμα στο Μαρούσι, και εξοχικό στο Πόρτο Ράφτη με μπάρμπεκιου (ελληνιστί σούβλα για τον οβελία του Πάσχα) παρά ομοφυλόφιλο, συγγραφέα, κατάδικο. Την ευτυχία του ο καθένας την αναζητάει εκεί, όπου του υποδεικνύει η ψυχή του να τη ψάξει. Και αφού η δική μου βρίσκεται στη φυλακή, μην προσλάβετε ένα καλό δικηγόρο για να μου τη στερήσετε, μόνο και μόνο για να βουλώσετε τα στόματα του κόσμου. Απλώς, να μου φέρνετε τσιγάρα.

Και πού ξέρετε; Μέσα σε ένα ανδροκρατούμενο περιβάλλον μπορεί επιτέλους να βρω και εγώ το άλλο μου μισό, ώστε να πραγματοποιηθεί το όνειρο σας να με δείτε γαμπρό. Στο πλευρό ενός άλλου γαμπρού, βέβαια, και όχι στο πλευρό μια καλής κοπέλας, αλλά δεν μπορούμε να τα ‘χουμε όλα σ’ αυτή τη ζωή.

Σας φιλώ,

Ιωσήφ

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια