Κείμενο με το οποίο ανακοινώνει την απόφασή του να μην ασχοληθεί περαιτέρω με τους ελληνικούς τελικούς μπάσκετ, δημοσίευσε το μπασκετικό σάιτ Basketball Guru. Το σάιτ αναφέρει ως αιτία για την απόφαση, το περιρρέον κλίμα που έχει καλλιεργηθεί με μία από τις βασικές εκφράσεις του την πληθώρα σχολίων που βρίζουν τη διαιτησία, κάνουν τη συνωμοσιολογία επιστήμη, μειώνουν τον αντίπαλο, χαμένο ή κερδισμένο. Επειδή, γράφει το σάιτ, “το μπάσκετ δεν έχει καμία σχέση με την αρρωστημένη περιρρέουσα ατμόσφαιρα αυτών των τελικών”, δεν θα ασχοληθούν ξανά με τους τελικούς, όμως θα συνεχίσουν να γράφουν κανονικά για άλλα θέματα που στο επίκεντρο βρίσκεται το μπάσκετ και τίποτα άλλο.

Το κείμενο της συντακτικής ομάδας του Basketball Guru:

Ο ιστότοπος Basketball Guru, δηλαδή μια ομάδα ανθρώπων, έλαβε μια υπέροχη απόφαση. Σταματάμε τις αναλύσεις και τα σχόλια για τους τελικούς του ελληνικού πρωταθλήματος. Από εδώ και πέρα αυτοί θα συνεχιστούν χωρίς τη δική μας άποψη, κάτι που δεν επηρεάζει γενικώς τίποτα, πέραν της δικής μας διάθεσης, η οποία όσο να ναι θα αλλάξει προς το καλύτερο. Θέλουμε να αφοσιωθούμε σε άλλα θέματα.

Αφορμή ήταν μία (μικρή) σειρά σχολίων στο facebook κάτω από την χθεσινή ανάλυση. Αληθινή αιτία είναι ο ζόφος. Γύρω από αυτούς τους τελικούς στήνεται κάθε χρόνο πανηγύρι ψυχοπαθών, στο οποίο άθελα μας συμμετέχουμε και εμείς.

Το κείμενο, βλέπετε, έχει μία ιδιότητα, η οποία αναφέρεται και στο disclaimer της ιστοσελίδας. Είναι ανεξάρτητο από τον συγγραφέα και από τις προθέσεις του, και μέσω της επανάληψης και της αναπαραγωγής δεν είναι δέσμιο κανενός νοήματος. Για την ακρίβεια, ένα κομμάτι γραπτού λόγου δεν είναι παρά μια απέλπιδα προσπάθεια αυτού του το γράφει να χαλιναγωγήσει σημεία και συμβολισμούς, κάτι που είναι ανθρωπίνως αδύνατο. Όσο πιο κοντά φτάνεις στον άπιαστο αυτό στόχο, τόσο περισσότερο αναφλέγεται το κίνητρο της συγγραφής. Όσο όμως απομακρύνεσαι, τότε η σύνταξη οποιουδήποτε κειμένου δεν έχει καμμία ουσία. Ετσι, ακόμη και αν η πρόθεση είναι να γραφτεί κάτι γύρω από την τακτική ή να γίνει κάποιου είδους αποφορτιστικο (μέτριου) χιούμορ, το αποτέλεσμα είναι η μετάβαση της συζήτησης σε πεδία άσχετα με το περιεχόμενο. Την διαιτησία, την συνωμοσιολογία, την μείωση του αντιπάλου, χαμένου ή κερδισμένου.

Αυτό δεν συμβαίνει τόσο σε εμάς, όσο σε όλα γύρω μας. Την εβδομάδα των τελικών έχουμε δει “κίτρινα” ρεπορτάζ, επίσημες και ανεπίσημες διαμαρτυρίες, και φυσικά τα γνωστά δημοσιογραφικά κείμενα που προωθούν τις θέσεις των συλλόγων ένθεν και ένθεν, χωρίς καμμία διάθεση για στοιχειώδες φιλτράρισμα. Η μπόχα βγαίνει από παντού και δεν έχουμε καμμία διάθεση να μας ακουμπήσει.

Η απόφαση μας δεν έχει να κάνει φυσικά με κάποιου είδους εκδίκηση, ούτε έχει χαρακτήρα στο ελάχιστο ανταποδοτικό. Οι αναγνώστες μας τιμάνε συνεχώς, και είναι εκείνοι που έχουν δώσει ύφος στην σελίδα και στο σάιτ. Οι αναγνώστες μας είναι γαμώ τα παιδιά.

Απλώς δεν θέλουμε να υπάρξει ούτε η ελάχιστη πιθανότητα να διευρυνθεί το αναγνωστικό μας κοινό προς μία δεξαμενή ανθρώπων που δεν αγαπά πρώτα το μπασκετ. Δεν έχουμε εξάλλου καμμία πρόθεση να βγάλουμε λεφτά από το εγχείρημα (δεν πρόκειται) , ούτε να γίνουμε ευρέως γνωστοί. Χεστήκαμε.

Μας αρέσει να εξηγούμε όσο μπορούμε τα μπασκετικά φαινόμενα, να κάνουμε κριτική που αφορά το παιχνίδι και δεν έχουμε ούτε έναν φίλο στον χώρο (οι Ball Hog δεν είναι φίλοι αυτού του είδους) . Επανειλλημένως ασχολούμαστε με τα κοινωνικά κακώς κείμενα που περιβάλουν το άθλημα και πιθανώς – κατά την γνώμη μας – να το ζημιώνουν. Ακόμη, συχνά πίνουμε και κάποιο κρασί.

Βασικά, ο κύριος λόγος αυτής της απόφασης είναι ότι βαριόμαστε αφόρητα. Το μπάσκετ είναι καταπληκτικό, το μπάσκετ είναι πάνω από όλα, και δεν έχει καμμία σχέση με την αρρωστημένη περιρρέουσα ατμόσφαιρα αυτών των τελικών. Το ίδιο ισχύει και για τον αθλητισμό γενικά.

Δεν θα ασχοληθούμε ξανά με τους τελικούς, επειδή έχουμε πολύ καλύτερα πράγματα να κάνουμε και πιο ενδιαφέροντα κείμενα να γράψουμε. Συνεχίζουμε φυσικά κανονικά, με διάφορα θέματα αυτές τις μέρες.

Με πολλή αγάπη,

Η ομάδα του BG.

Στην υγειά σας.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια

X