Ο γνωστός σκιτσογράφος και ακτιβιστής Carlos Latuff μιλάει στο 3pointmagazine για την εκλογή του φασίστα Ζαΐχ Μπολσονάρου.

«Είναι μια τραγωδία για τη Βραζιλία. Για πρώτη φορά ένας ξεκάθαρα φασίστας εκλέγεται πρόεδρος», δηλώνει στο 3pointmagazine ο Carlos Latuff, σχολιάζοντας την εκλογή του ακροδεξιού, ρατσιστή, μισογύνη και νοσταλγού της στρατιωτικής δικτατορίας Ζαΐχ Μπολσονάρου στην προεδρία της χώρας.

Όπως μας εξηγεί ο γνωστός σκιτσογράφος και ακτιβιστής, οι καλοί αλλά και οι κακοί χειρισμοί των τεσσάρων κυβερνήσεων του Κόμματος των Εργαζομένων-PT των προηγούμενων χρόνων έφεραν και την εκλογή του ακροδεξιού Μπολσοναρου. Ένας από τους κακούς χειρισμούς της κυβέρνησης του PT ήταν η απόφαση για συνεργασία στο κοινοβούλιο με τα δεξιά κόμματα  προκειμένου να κυβερνήσει. Αυτή η κίνηση, σύμφωνα με τον Λατούφ, ήταν μεγάλο λάθος που οδήγησε στην ενίσχυση των δεξιών δυνάμεων και ιδιαίτερα των ευαγγελιστών. Από την άλλη πλευρά, όπως μας λέει «τα κοινωνικά προγράμματα που υλοποίησαν οι κυβερνήσεις του PT και βοήθησαν εκατομμύρια ανθρώπους ήταν η σωστή κίνηση η οποία όμως προκάλεσε την οργή της μεσαίας τάξης αλλά και των ελίτ.”

Καθοριστικό ρόλο έπαιξε, όπως μας εξηγεί, και η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ έκανε τους φασίστες σε όλο τον κόσμο να αποθρασυνθούν και να εκδηλωθούν χωρίς ντροπή. Ενώ σημαντικό ρόλο στη δημιουργία αυτού του κλίματος έπαιξαν και τα ΜΜΕ τα οποία παρουσίασαν το κόμμα του Λούλα και της Ρούσεφ ως το πιο διεφθαρμένο κόμμα στη χώρα, κάτι που όπως εξηγεί ο Λατούφ δεν ισχύει, «στη Βραζιλία η διαφθορά είναι ένα συστημικό πρόβλημα, δεν έχει να κάνει με ένα και μόνο κόμμα. Και φυσικά τα λεγόμενά του το αποδεικνύει και το γεγονός ότι σχεδόν οι μισοί γερουσιαστές του κογκρέσου ανεξαρτήτως κόμματος εμπλέκονται σε υποθέσεις διαφθοράς.”

«Για τον μέσο Βραζιλιάνο πια PT σημαίνει διαφθορά και από τη στιγμή που το PT συνδέεται με την αριστερά, τότε και αριστερά σημαίνει διαφθορά. Δεν βλέπουν διαφορά μεταξύ της αριστεράς και της κεντροαριστεράς, αλλά ούτε και μεταξύ αριστεράς και δεξιάς. Γι’ αυτό και αυτός που εκπροσωπεί την διέξοδο είναι η ακροδεξιά η οποία δεν είχε ποτέ τη διακυβέρνηση της χώρας», καταλήγει.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια

About The Author

Γεννήθηκε στην Αθήνα, μεγάλωσε όμως σε δύο πόλεις, σε πολύ μικρή ηλικία στη Λαμία-και τα καλοκαίρια στο χωριό-και ύστερα μόνιμος κάτοικος Αθήνας. Όταν τέλειωσε το σχολείο και δήλωνε τη σχολή Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών, έβλεπε όπως τα περισσότερα παιδιά πιο ρομαντικά την ιδέα της δημοσιογραφίας. Αργότερα, δουλεύοντας, συνειδητοποίησε ότι η δουλειά είναι πάντα δουλειά και για ένα τόνο διαφέρει από τη δουλεία. Πέρασε από διάφορα διαδικτυακά μέσα μέχρι να καταλήξει να την κερδίσει η διεθνής επικαιρότητα και το ραδιόφωνο. Στην ομάδα του 3point όμως και την αυτοδιαχείριση βρήκε αυτό που έλειπε από την δημοσιογραφική της καθημερινότητα, το πάθος για κάτι συλλογικό, γράφοντας ελεύθερα χωρίς αφεντικά πάνω από το κεφάλι της για όσα αλλού δεν θα μπορούσε να εκφράσει.

Related Posts