«Ο πατριωτισμός είναι μια προκατάληψη που κατασκευάστηκε τεχνητά και συντηρήθηκε από ένα σύμπλεγμα ψεμάτων και ανακριβειών, μια προκατάληψη που ληστεύει από τον άνθρωπο τον αυτοσεβασμό και την αξιοπρέπειά του και αυξάνει την έπαρση και αλαζονεία του», έλεγε η Έμμα Γκόλντμαν. Αυτή η προκάληψη στην Ελλάδα πάει έυκολα χέρι – χέρι και με μια άλλη, αυτή της θρησκείας, με την Εκκλησία να διεκδικεί γι’ ακόμα μια φορά το δικό της «μερίδιο» στο δημόσιο λόγο και την πολιτικη ζωή.

Εθνικισμός και θρησκεία χέρι – χέρι σε μια προσπάθεια επίκλησης του κοινού πατριωτικού αισθήματος και δημιουργίας ενός κύματος διαμαρτυρίας για μια Μακεδονία που ανήκει στα κιτάπια της ιστορίας.

Αυτές οι προκαταλήψεις όπλισαν και το χέρι των φασιστοειδών που επιτέθηκαν ανενόχλητα καίγοντας την κατάληψη Libertatia στη Θεσσαλονίκη. Μια κατάληψη σε ένα κτίριο που είχε φιλοξενήσει κατατρεγμένους Εβραίους, μουσουλμάνους, θύματα του ναζισμού, πρόσφυγες, όλα αυτά δηλαδή που μισούν οι κάθε λογής εθνικόφρονες, εθνικιστές και φασίστες.

Η επαναφορά του ζητήματος της ονομασιας της ΠΓΔΜ με τις διαπραγμάτευσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη δίνει την ευκαιρία σε κάθε λογής εθνικιστή-φασίστα να βγει από την τρύπα του και να διατρανώνει την ανωτερότητά του αλλά και την επικυριάρχια του σε κάθε φωνή αντίθετη που βάζει μπροστά τον διεθνισμό και απορρίπτει κάθε λογής εξουσιαστική ιδεολογία που χωρίζει τους ανθρώπους για ένα κομμάτι γης, για μια ανώτερη φυλή, για έναν περιούσιο λαό. Το συλλαλητήριο της 21ης Γενάρη στη Θεσσαλονίκη ήταν μία από αυτές τις ευκαιρίες. Μάλιστα με την κάλυψη των περισσότερων στελεχών του ανώτατου εκκλησιαστικού κλήρου στο συλλαλητήριο οι φασίστες μπόρεσαν και αλώνισαν ανενόχλητοι.

Μία από τις φασιστικές προσυγκεντρώσεις, αυτή των Δεσμών Ελλήνων στο πάρκο του Ιπποκρατείου με συμμετοχή της φασιστικής επιτροπής κατοίκων Ωραιοκάστρου, του Ιερού Λόχου και άλλων εθνικιστικών οργανώσεων άρχισε να κινείται επί της Λεωφόρου Στρατού και επιτέθηκε με πέτρες και πυρσούς στην κατάληψη Libertatia. Παράλληλα, επιθέσεις φασιστών πραγματοποιήθηκαν και σ’ άλλα σημεία της πόλης όπως στο Ελεύθερο Κοινωνικό Χώρο Σχολείο αλλά και σε αντιφασιστικές αντισυγκεντρώσεις στην Καμάρα.

Λίγο αργότερα, οι φασίστες θα ξαναεπιτεθούν στην Libertatia βάζοντας φωτιά στο νεοκλασικό κτίριο της κατάληψης. Η πυροσβεστική καταφθάνει αφού το κτίριο έχει καταστραφεί ολοσχερώς. Ανάμεσα στις στάχτες και τα αποκαΐδια του μίσους ένα σύνθημα, «σουβενίρ» της δράσης των φασιστών, ξεχωρίζει: «ΠΑΟΚ 4 ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΓΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ».

Ενώ το μακρύ χέρι του κράτους έκανε τη δουλειά του, φυσικά η αστυνομία έκανε τα πάντα ώστε αυτές να πραγματοποιηθούν απρόσκοπτα και φυσικά συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της αντιφασιστικής πορείας δύο μέρες μετά σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την εμπρηστική επίθεση στην κατάληψη Libertatia.

Αυτή τη σύμπραξη μεταξύ εθνικιστικών και θρησκευτικών ιδεών που οπλίζει χέρι φασιστών ενάντια στις φωνές που αντιτίθενται στις πατριωτικές κορώνες και προβάλλουν τον διεθνισμό και την αλληλεγγύη, ενάντια σε κάθε είδους ιδεολογία υπεροχής σκιτσάρει ο σκιτσογράφος και ακτιβιστής από τη Βραζιλία.

Το σκίτσο του Carlos Latuff αποκλειστικά για το 3pointmagazine.gr: 

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια