Πριν ένα χρόνο, Ολλανδοί fans της ανεξάρτητης μουσικής σκηνής πήραν την πρωτοβουλία να διοργανώσουν το δικό τους Φεστιβάλ με καλλιτέχνες απ’ όλο τον κόσμο. Το Φεστιβάλ, που διεξήχθη στη χώρα τους, πήγε αρκετά καλά, μάζεψε κόσμο και αποφάσισαν να επαναληφθεί ξανά φέτος. Αποστολή τους όπως λένε είναι αφενός να εδραιώσουν το THISSFest ως ένα φεστιβάλ που θα συγκεντρώνει χιλιάδες φίλους της μουσικής κάθε χρόνο στην Ολλανδία, αφετέρου να ενισχύσει τους ανεξάρτητους μουσικούς. Στο Φεστιβάλ η ελληνική εκπροσώπηση θα είναι τριπλή. Οι Remi, Nalyssa Green και Log Out θα δώσουν το παρών σε μια ασυνήθιστη γιορτή της μουσικής, που θα απολαύσει ο κόσμος σε 7 πόλεις.

Λίγο πριν μπει στο αεροπλάνο για τη χώρα  της τουλίπας ο Remi μίλησε στο 3pointmagazine για τη συμμετοχή του στο Φεστιβάλ.

Συναντηθήκαμε στην Καπνικαρέα, στο Μοναστηράκι. Οικείο μέρος για εκείνον, μιας κι ως μουσικός δρόμου, αρκετές φορές το χει μεταμορφώσει σε stage. Χωρίς υπερβολές, με μια κιθάρα, άλλοτε μόνος άλλοτε με όλη την μπάντα, δίνει χρώμα σ’ ένα από τους πιο πολύβουους δρόμους της Αθήνας. Παίζει folk, έχει βγάλει τρεις δίσκους, έχει γράψει βιβλίο για τα ταξίδια του στην Ευρώπη, πάντα ως μουσικός του δρόμου.

“Είναι ένα σπουδαίο γεγονός. Είναι μια ευκαιρία να συναντήσουμε άλλους συναδέλφους, να πάρουμε ιδέες, να μάθει κόσμο για μας”, λέει για το φεστιβάλ ο Remi. Χτες έπαιξε στο Άμστερνταμ και ακολουθούν ζωντανές εμφανίσεις σε Χάρλεμ και Χάγη. Στο THISSFest παίζουν “κυρίως indie και folk rock καλλιτέχνες”. Ο ίδιος τείνει περισσότερο προς το folk.

 O Remi θα παίξει Solo. Κρίμα για τους Ολλανδούς διότι χάνουν μια εξαιρετική μπάντα που τον πλαισιώνει εδώ στην Ελλάδα, αλλά και τους Dazzlers, χορευτική ομάδα που εντυπωσίασε τη σεζόν που τέλειωσε.

Ο Remi, την πορεία του οποίου μπορείτε να δείτε κι εδώ, είναι παιδί του δρόμου. Βγάζει έτσι για χρόνια το μεροκάματό, γνωρίζει κόσμο, μπορεί και κοιτάζει όποτε γουστάρει τον ουρανό τραγουδώντας την ίδια στιγμή και βιώνοντας το απόλυτο μεγαλείο της μουσικής.

Κάθε χρόνο γυρνά την Ευρώπη. “Ο δρόμος είναι πάντα ο άξονας. Η αφετηρία για  ό,τι κάνω”, λέει και πράγματι τα τραγούδια του έχουν αυτή την μελαγχολία, αλλά και τη ζωντάνια που βλέπεις στους δρόμους της κάθε μεγαλούπολης. Το Παρίσι με την Αθήνα, η Ρώμη με την Πράγα, συνδέονται από τις σχέσεις που αναπτύσσονται μεταξύ μουσικών και περαστικών. Οι ιστορίες είναι πολλές. Οι άνθρωποι, ακόμα κι αν η ρουτίνα μπορεί να καθηλώσει, θα βρουν έστω μι στιγμή να την ξεκλέψουν, να δείξουν το χαμόγελο που κάπου καταχωνιάστηκε, να φανούν γενναιόδωροι.

 Στην Ολλανδία ο Remi θα μείνει σε φίλους. Φίλους που γνώρισε στον δρόμο. “Σ’ ένα από τα ταξίδια μου στην Ολλανδία. Δεν είχα ευρώ στην τσέπη φίλε. Μου είπαν να μείνω σπίτι τους για μια εβδομάδα. Μου άφησαν τα κλειδιά κι έφυγαν, ζητώντας μου απλώς να μην κλέψω τίποτα”. Η ειλικρίνεια μια σχέσης που αναπτύσσεται χωρίς συμφέροντα είναι το μυστικό για το «απίστευτο». Ο Remi θα έχει την ευκαιρία να ζήσει κι άλλες ιστορίες, από τις οποίες στη συνέχεια θα εμπνευστεί. Έστω κι αν θα παίξει τώρα σε κανονικό Stage, η πρωτοβουλία είναι σπουδαία. Δείχνει ότι μπορεί αυτό που λέμε “ανεξάρτητο”, “εναλλακτικό”, ή κάποιοι “περιθωριοποιημένο” να αποκτήσει τόση δύναμη που ν’ ακτινοβολεί σε όλο τον κόσμο.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια

About The Author

Γεννήθηκε και ζει στα Εξάρχεια. Αγαπά τους τοίχους τους, τους αγώνες και τους ανθρώπους τους. Του αρέσει να φωτογραφίζει και να γράφει για όσα δεν μπόρεσε να φωτογραφίσει. Κυκλοφορεί από τα εννιά του με μια εφημερίδα στο χέρι και συνεχίζει να γράφει σε μπλοκάκι στα ρεπορτάζ. Ακούει ό,τι μακριά πολύ μακριά μας ταξιδεύει και διαβάζει ό,τι του γυαλίσει στις βιτρίνες της Καλλιδρομίου, της Ζωοδόχου Πηγής και της Θεμιστοκλέους. Αγαπά τα νησιά και κάποτε θέλει να ζήσει σε ένα από αυτά. Μέχρι τότε, κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για μια διαφορετική δημοσιογραφία, με πολλά αυτοδιαχειριζόμενα 3point και γραφιάδες χωρίς περιορισμούς.

Related Posts